Hrvatska
Uz novu ozljedu do pobjede u zadnjem napadu

Uz novu ozljedu do pobjede u zadnjem napadu

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski mladići zaista nemaju sreće. Nakon što su jučer ostali bez kapetana Prkačina, danas se ozlijedio i drugi Cibos Hrvoje Majcunić.

Mlada hrvatska košarkaška reprezentacija U-15 drugoga je dana pripremnog turnira Ramūnas Šiškauskas svladala vršnjake iz Litve rezultatom 78-76. Lišeni pomoći svoga kapetana koji je zbog jučer zadobivene ozljede propustio susret mladi su Hrvati na krilima vrlo dobre partije Mateja Bošnjaka slavili tricom u zadnjem napadu. Nažalost ni današnja utakmica nije prošla bez ozljede. Najbolji igrač Hrvatske iz dvoboja protiv Litve, Hrvoje Majcunić, sredinom treće dionice doskočio je na nogu kapetana suparničke momčadi i iskrenuo zglob. Nasreću, ozljeda je na prvu izgledala manje opasna od Prkačinove.

Naša je reprezentacija dobro otvorila meč i rano otišla na dvoznamenkastu prednost. No, ona je kratko trajala te se Latvijci brzo vraćaju u susret i u 12. minuti tricom Vanagsa preokreću. Do kraja prvog poluvremena se igralo koš na koš, da bi Hrvatska vrlo nekoncentrirano otvorila drugi dio pa Latvija serijom 2-17 odlazi na velikih 18 koševa prednosti. Posebno je ubitačan u tom razdoblju bio Macoha koji je zabio devet poena svoje ekipe. Hrvatsku je u susretu držao mladi Bošnjak koji je u trećoj četvrtini zabio prvih 11 poena momčadi Alena Zdrilića. U posljednjih se osam i pol minuta ušlo sa velikom prednošću baltičke momčadi, no Latvijci tada upadaju u napadačku krizu uzrokovanu vrlo dobrom obranom hrvatske reprezentacije i zabijaju tek jedan koš iz igre sve do deset sekundi prije kraja, kada polaganjem Kruminsa odlaze na 75-76. Posljednji je napad išao u ruke Filipa Paponje koji je zabio tricu za pobjedu hrvatske reprezentacije.

Najbolji u redovima naše momčadi bio je igrač Cedevite, Matej Bošnjak, sa 27 poena i 13 skokova, dok je sin bivšeg europskog prvaka i izbornika hrvatske seniorske reprezentacije Velimira Perasovića, Ivan Perasović dodao 15, uz 14 skokova i šest asistencija. Junak susreta, Paponja, koji je uz pobjedničku tricu zabio i posljednjih sedam poena svoga sastava, utakmicu je završio s 14 koševa i osam asistencija. Najefikasniji u redovima latvijske reprezentacije je bio Macoha s 18 poena.

Posljednji dana turnira u čast velikana litavske košarke mladi Hrvati igraju protiv Njemačke s počekom u 14.15h.