Europa i Svijet
Vatreno otvaranje euroligaškog doigravanja: CSKA slomio sjajni Khimki u završnici utakmice

Vatreno otvaranje euroligaškog doigravanja: CSKA slomio sjajni Khimki u završnici utakmice

Autor: Saša Ćirić

CSKA i Khimki nisu razočarali u prvoj utakmici četvrtfinalne serije - u iznimno efikasnom susretu su slavili domaćini 98 - 95. Ipak, nije sve tako sjajno za njih - veći dio utakmice su igrali bez Nanda De Cola koji se ozlijedio.

Kako smo i najavili u predstavljanju ovog četvrtfinalnog dvoboja, dvije najbolje ruske momčadi nisu imale većih taktičkih tajni jedni pred drugima. Jasna je bila namjera dvojice trenera da kroz svoje bekovske zvijezde nametnu tempo koji im odgovara od samog početka. CSKA je stavio Kylea Hinesa na listu ozljeđenih, ali će se uskoro ispostaviti da zdravstvenim tegobama crvenih nije ni izbliza kraj.

Nakon početnog ispipavanja snaga, prvu ozbiljniju seriju poena ostvaruju gosti. Od rezultata 10-10 u 3. minuti utakmice, Khimki započinje seriju 13-2 kojom su se u ranoj fazi utakmice odvojili na dvoznamenkastu razliku. Do kraja četvrtine se igra praktički koš za koš i gosti na prvi mali odmor odlaze s devet poena plusa (25-34).


Druga četvrtina je u prvih nekoliko minuta izgledala kao i završni dio prve. Ključni moment možda čak i cijele utakmice se događa u trećoj minuti, kada zbog ozljede igru napušta do tog trenutka iznimno raspoloženi Nando De Colo (10 poena u 9 minuta). Domaći unatoč tom šoku pogađaju nekoliko šuteva, pa serijom 6-0 dolaze na četiri poena zaostatka 5:35 do poluvremena (35-39), a uskoro i u dva navrata dolaze na -3. U svakoj od tih situacija je koševe postizao iznimno raspoloženi Sergio Rodriguez, koji je bio apsolutno nezaustavljiv s distance (4-5 za tricu, 16 poena), ali je ujedno i razgiravao momčad (3 asistencije). Međutim, ni Alexey Shved nije stajao skršenih ruku na drugoj strani, pa s tricom i dvije asistencije, uz Anthonya Gilla koji je bio precizan sa slobodnih bacanja, vraća Khimkiju prednost u neke mirnije vode te se na poluvrijeme odlazi rezultatom 46-54.

Domaća momčad u treći period ulazi puno ozbiljnije, pa tako Will Clyburn na isteku treće minute popravlja svoj promašaj te iz ofenzivnog skoka postiže koš za smanjenje rezultata na 54-56. Igra mačke i miša se nastavlja, pa razlika u narednih nekoliko minuta varira od dva do pet poena prednosti za goste u žutim dresovima. CSKA konačno dolazi do izjednačenja 3.58 prije kraja treće četvrtine tricom Antonova za rezultat 64-64, a u idućem napadu Clyburn realizira jedno od dva slobodna bacanja pa prelaze u vodstvo po prvi put nakon 7-5 na isteku druge minute. U završnici četvrtine se budi Khimkijev Thomas Robinson, koji sa nekoliko dobrih napadačkih skokova i šest postignutih poena vraća prednost na stranu gostiju. Treća četvrtina je završila rezultatom 72-75, pa je Dimitris Itoudis morao dobro razmisliti o strategiji za završnu dionicu susreta.

Početak četvrte četvrtine je tricom otvorio Leo Westermann, a precizni s linije slobodnih bacanja su bili Cory Higgins, Othello Hunter i ponovno Westermann, pa CSKA serijom 11-0 ekspresno dolazi na tri posjeda prednosti, odnosno osam poena razlike (83-75). Ipak, kada se činilo da su Bartzokasovi momci slomljeni, Egor Vialtsev i Shved vraćaju neizvjesnost u dvoboj (83-80). CSKA ponovno bježi na +8 u dva navrata (88-80, 93-85). Šansu za iznenađenjem je gostima je minutu i pol prije kraja utakmice još jednom priskrbio Shved, sjajnom step back tricom preko ruke. James Anderson nakon time - outa blokira Higginsa, a na drugoj strani Shved promašuje tricu za izjednačenje. Westermann uzvraća neuspjelim pokušajem za tricu 53 sekunde do kraja, a Vialtsev gubi loptu desetak sekundi kasnije. Hunter poentira 23 sekunde prije kraja za 95-90, a 12 sekundi prije kraja Gill ponovno smanjuje zaostatak na tri. Khimki pokušava brzim faulom isforsirati promašaj(e) Westermanna s linije slobodnih bacanja, ali francuski reprezentativac se nije dao smesti. Anderson pogađa tricu sekundu prije kraja za 97-95, i slijedi još jedan brzi prekršaj gostiju. Rodriguez promašuje prvo, ali pogađa drugo bacanje te se čini da je to potvrda pobjede. Međutim, je li bila? Stefan Marković prima loptu u svom reketu i šutira preko cijelog terena. Lopta pogađa obruč i domaći konačno mogu odahnuti jer su nakon teške borbe i bez (u većem dijelu utakmice) pomoći najboljeg igrača u većem dijelu utakmice opasno plesali po rubu litice. Valja istaknuti dva statistička podatka koji poprilično upadaju u oko: CSKA je imao čak 15 skokova (40-25) i 23 slobodna bacanja (43-20!) više od Khimkija. 


Kod pobjednika se istaknuo Rodriguez sa 22 poena (trice 5-8) i 5 asistencija, a podršku su mu pružali Hunter (18 poena, 8 skokova) i Clyburn (14/9). Khimki je predvodio Shved, također sa 22 poena (5 skokova i 6 asistencija), a drugi strijelac momčadi je bio Vialtsev (21 poen, 5-9 trice).

Druga utakmica je na rasporedu u četvrtak, 19. travnja u 19 sati po našem vremenu.