Hrvatska
Veliki problemi u zadarskim redovima pred dvoboj s Partizanom

Veliki problemi u zadarskim redovima pred dvoboj s Partizanom

Autor: Paulo Sarić

Igra na refule neće biti dovoljna protiv beogradskog sastava.

Među dvjestotinjak gledatelja koji su se sinoć okupili u dvorani „Krešimir Ćosić“ rijetki su bili oni koji su očekivali da će posljednjeplasirana momčad HT Premijer lige tri i pol minute prije kraja biti na samo minus pet od abaligaškog Zadra. No, i to je ovosezonska realnost košarkaške družine iz Donatovog grada. Ekipa koja u gostima pobjeđuje Cibonu i Partizana muči se s fenjerašem domaćeg prvenstva.

Gostima iz Bosca svaka čast na pruženoj partiji jer su po drugi put u tjedan dana pokazali da u nastavku sezone neće biti nimalo lagan zalogaj puno renomiranijim suparnicima.

- Odradili smo dobar posao u napadu. Volimo usporiti tempo što smo dobro raditi u prvom dijelu. Kasnije smo malo pali i to je odlučilo pobjednika – osvrnuo se na jučerašnju utakmicu David Chavlovich koji je s 12 koševa s klupe dao vrijedan impuls gostujućem sastavu.

Kao što mu prezime i sugerira, Chavlovich ima hrvatske korijene te se nada da će uskoro postati i hrvatski državljanin.

- Moji pradjed i prabaka su podrijetlom iz Hrvatske te su se preselili u SAD. Nadam se da ću dobiti hrvatsko državljanstvo.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Premda nije uspio doći do bodova, izdanjem svoje momčadi zadovoljan je bio i trener Ivica Burić koji je vrlo dobro startao na klupi Bosca.

- Obje su momčadi imale teška putovanja i teške utakmice. Mi u Šibeniku, a Zadar u Baru. Znam što znači doći od Bara do granice Hrvatske, a onda još i do Zadra... – kazao je Burić i istaknuo ključ pobjede Dalmatinaca - Žora je motor i glavni igrač te je svojim energijom probudio ekipu. Priželjkivali smo da će Zadar biti uspavan i da nas neće shvatiti ozbiljno. Drago mi je što smo uspjeli parirati čvrstinom. Krajem treće i početkom četvrte četvrtine smo malo pali, no uzrok tome leži i u manjku igrača. Čeka nas puno posla u borbi za ostanak i nadam se da ćemo taj cilj i ostvariti.

Zadar je odigrao dobrih osam minuta u trećoj četvrtini što mu je bilo dovoljno za devetu pobjedu u domaćem prvenstvu, no dojam je da je sve ostalo bilo ispod prosjeka. Ulazak u utakmicu nije bio na željenoj razini što su Zagrepčani iskoristili i dobili prijeko potrebno samopouzdanje za nastavak dvoboja.

- Najbitnija je pobjeda. Čestitam i svojim momcima, ali i protivniku koji je došao odigrati jaku utakmicu. Osjetili su mekoću kod mojih igrača što su na koncu i kaznili. Igrali smo na refule. Imali smo i dobrih perioda, no nismo držali ni koncentraciju niti borbenost cijelu utakmicu. Momčad i dalje ima velikih oscilacija. Moji momci trebaju shvatiti poruku da ovdje nema lake utakmice. Nemamo pravo nikoga neozbiljno shvatiti – izjavio je Ante Nazor nakon nove domaće pobjede.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Olakotnu okolnost Dalmatincima može dati situacija oko terena. Trojica bitnih igrača - Kristijan Krajina, Mislav Brzoja i Kwame Vaughn imaju problema s ozljedama, dok William Magarity čega rasplet situacije s antidopinškom komisijom.

- Imali smo silne probleme s ozljedama, s leđima, s preponama… i nismo mogli ni trenirati niti koristiti te igrače u igri – otkrio je Nazor.

Veseli, pak, nova solidna partija Lovre Bašića s kim igra Zadra izgleda osjetno fluidnije.

- Pokazao je napredak i osjećaj za timsku igru. Imao je devet asistencija i protiv Bosca i u Baru, no mora igra igrati s većim intenzitetom, posebno na defenzivnom dijelu terena. Vaughn još od utakmice protiv Petrol Olimpije vuče ozljedu i on je sada tu prvi 'playmaker'. Ne volim komparirati igrače jer svatko ima svoje kvalitete, ali ovo je možda i najbolja moguća stvar – da se na treningu izbore za minute. To je ono što ja kao trener priželjkujem.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Veliko je pitanje hoće li Vaughn biti spreman za subotnji ogled protiv Partizana.

- Vidjet ćemo. Nadam se da hoće.

Osim igre košarkaša Zadra veliku je pozornost u srijedu izazvala i predstava sudačkog trojca koji su u samo nekoliko minuta uspjeli iziritirati kompletnu domaću momčadi i malobrojnu publiku na Višnjiku. Zanimljivo, znajući da je Dino Rađa nedavno kazao da je uveden red u sudačku organizaciju i da suđenje nikad nije bilo bolje.

- Dino Rađa je velik čovjek i moj veliki prijatelj i neću mu protusloviti – zaključio je Nazor s osmjehom na licu.

Pametnom dosta. Pogotovo onima koji su gledali utakmicu.