Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
VIDEO: Čudesna noć u Euroligi

VIDEO: Čudesna noć u Euroligi

Autor: Paulo Sarić

Produžeci, preokreti i prelijepi potezi obilježili su sedmo kolo najjačeg europskog klupskog natjecanja.

Večeras je četirima utakmicama zaključeno sedmo kolo Eurolige. Osim teškog poraza Crvene Zvezde usred Beograda od moskovskog CSKA, vidjeli smo još dvije pobjede gostiju. Olimpija Milano nadvisila je Valenciju, a Olympiakos se osvetio Fenerbahçeu za poraz u prošlosezonskom finalu, dok je jedinu domaću pobjedu ubilježio Brose Bamberg protiv Barcelone.

Hrvatskoj je publici vjerojatno najzanimljiviji bio susret Brosea i Barcelone u kojemu su snage odmjerila dvojica hrvatskih centara Leon Radošević i Ante Tomić. Pobjedu je u „hrvatskom“ dvoboju odnio visoki Dubrovčanin koji je utakmicu završio s osam koševa i četiri skoka za nešto manje od 13 minuta, no utjehu će Radoševiću zasigurno pružiti slavlje njegove momčadi. Nijemci su nakon velikog preokreta slavili s 84-81.

Katalonci su fantastično otvorili utakmicu te su već nakon deset minuta vodili s nevjerojatnih 26 koševa (12-38). No, tu su stali. Trinchijerijeva je momčad proigrala u nastavku te je iz minute u minutu topila zaostatak. Na poluvrijeme se otišlo s 37-49, da bi se u posljednjih deset minuta ušlo sa samo minus četiri iz njemačke perspektive. Za razliku od prve četvrtine, Španjolci su se mučili za svaki koš, dok su Radoševićevi suigrači lakoćom pogađali. Ipak, sve do 36. minute gostujuća je momčad bila u vodstvu, a onda je Wright pogodio za 75-74. Do kraja smo gledali neizvjestan susret kojeg je prelomio iskusni Grk Nikos Zizis i donio četvrtu pobjedu svojoj momčadi. Domaćine je predvodio bivši igrač Igokee Dorell Wright sa 16 koševa, sedam skokova i pet asistencija, dok je najbolji u redovima poraženih bio Rakim Sanders sa 17 poena i sedam skokova.  Leon Radošević je na parketu proveo 15 minuta što mu je bilo dovoljno za dva koša i jedan skok.


Neizvjestan smo dvoboj gledali i u Istanbulu gdje je u reprizi lanjskog finala domaći Fener ugostio Olympiakos. Za razliku od prošlosezonskog susreta, večeras su, nakon produžetka, slavili Grci rezultatom 83-90. Nakon izjednačene prve četvrtine domaćini su na krilima Nunnallyja preuzeli kontrolu nad susretom te su se do poluvremena odvojili na dvoznamenkastu prednost (40-30). No, gosti se nisu predavali. Serijom 2-15 sredinom treće četvrtine uspjeli su ne samo anulirati veliki zaostatak, već i doći do vodstva (51-52). Otišli su momci Ioannisa Sfairopoulosa u 38. minuti i na plus 11 (60-71), ali domaćini su izvrsnom završnicom uspjeli izboriti produžetak. No, više od toga nisu mogli. Obradovićev se sastav ispuhao u sustizanju zaostatka, pa su Grci na koncu i bez svog najboljeg igrača došli do slatke pobjede. Do velikog trijumfa predvodio ih je Brian Roberts s 21 košem, dok Turcima nisu pomogla niti 22 poena Nunnallyja.


U posljednjem susretu dana milanska je Olimpija na gostovanju nakon čak dva produžetka svladala Valenciju, za koju nije nastupio naš Damjan Rudež, rezultatom 98-103. Nakon izjednačenog prvog poluvremena u kojemu se niti jedna momčad nije odvojila na više od dva posjeda razlike, Valencija je zaigrala nešto bolje te je serijom 13-0 otišla na velikih plus 17 nakon 25. minuta igre. Gosti su bili na konopcima te se samo čekao posljednji udarac koji će ih baciti na pod i prelomiti utakmicu. No, domaćini kao da su se uplašili pobjede.

Momčad Simonea Pianigianija je zaigrala izvrnu obranu te je u četvrtoj četvrtini dopustila samo deset poena, pa se malo po malo vratila u susret. Španjolci su vodili sve do 13 sekundi prije kraja kada je Theodore poravnao na 74-74 i izborio produžetak. Nakon izjednačenog prvog produžetka u kojemu je upravo Theodore promašio šut za pobjedu, isti je igrač odveo Talijane na velikih plus osam (85-93) tri minute prije kraja. Domaćini se nisu predavali, no nisu mogli protiv raspoloženog američkog dvojca u talijanskim redovima (Theodore-Jerrells). Nakon trice potonjeg za plus deset (90-100), dvoboj je konačno bio prelomljen. Bivši igrač Partizana utakmicu je završio s ravno 30 koševa, dok je Theodore dodao deset manje, pa domaćinima nije pomogla ni vrlo dobra predstava Ericka Greena koji je ubacio 22 poena uz pet asistencija.


Nakon sedam kola Valencija se nalazi na desetom mjestu s tri pobjede i četiri poraza, dok je Olimpija ovom pobjedom uhvatila priključak s društvom na začelju koje ima po dvije pobjede i pet poraza.