Hrvatska
Regija
FOTO/VIDEO: 'Glupave situacije' koštale Zadrane vrijednih bodova u borbi za ostanak

FOTO/VIDEO: 'Glupave situacije' koštale Zadrane vrijednih bodova u borbi za ostanak

Autor: Paulo Sarić

Bez tri bitna igrača nije se moglo do pobjede u Baru.

Unatoč dobrih početnih petnaestak minuta Zadrani su sinoć upisali svoj deseti poraz u ABA ligi. Od momčadi Ante Nazora po drugi je put ove sezone bolji bio crnogorski Mornar koji se jučerašnjim trijumfom odmakao od opasne zone i ušao u mirnije vode. Lišeni usluga američkog dvojca Magarity-Vaughn te Kristijana Krajine Dalmatinci nisu uspjeli doći do iznenađenja te ih očekuje borba za očuvanje prvoligaškog statusa.

- Mi smo pred utakmicu imali dosta problema s ozljedama. Kristijan Krajina koji nam je nominalno prvi centar i Kwame Vaughn koji nam je prvi 'playmaker' nisu igrali, a da ne govorim o situaciji s Magarityjem koji je bio prva opcija na 'četiri' i na 'pet'. Zaista smo imali velike probleme s 'rosterom', no trebali smo pružiti puno bolji otpor. Ne mogu se oteti dojmu da smo imali šansu isprovocirati da se utakmica okrene u našu korist. Imali smo neke glupave situacije u prvom poluvremenu kada samo dosta tečno igrali gdje nas je protivnik kaznio sa 17 poena iz kontranapada iskoristivši naše izgubljene lopte i neselektirane šuteve. Tu smo trebali biti puno strpljiviji. U drugom smo poluvremenu kiksali u obrani. Neke situacije nismo mogli braniti jedan na jedan, dok je protivnik pokazao izuzetnu individualnu kvalitetu. Što se tiče radnog dijela, zagrađivanja i kontrole defenzivnog skoka tu nismo bili sigurni kada smo prišli na dva posjeda zaostatka, a upravo smo tu trebali tražiti svoju šansu - izjavio je trener Zadra uz uobičajene čestitke domaćinu na zasluženoj pobjedi.

FOTO: KK Mornar - MEDIA Pro

Do kraja sezone ostalo je još sedam kola u kojima će dalmatinski sastav trebati upisati što je moguće više pobjeda kako bi očuvao mjesto u elitnom razredu regionalne košarke. Prva prilika dolazi već u subotu kada na Višnjiku gostuje Partizan kojeg su Zadrani već svladali ove sezone u povratku trenera Nazora na klupu momčadi iz Donatovog grada.

- Preuzeo sam momčad koja nije imala niti jednu pobjedu nakon četiri kola i već tada smo bili u konkurenciji za ostanak. Dosta je ekipa unutar jednog boda. Jedna te pobjeda digne, jedan poraz te spusti i treba respektirati svaki posjed i svaki koš. Zato sam inzistirao da se igra do kraja, da se ekipa ne predaje – dodao je Nazor.

Domaćini su, jasno, bili puno zadovoljniji. Nakon slabijeg otvaranja sezone uvjetovanog igranjem na dva fronta Mornar se konsolidirao i četvrtom pobjedom u posljednjih šest kola napravio veliki korak ka mirnim vodama i sredini tablice.

- Poslije teških utakmica za gledanje, nakon duže vremena odigrali smo dosta dobru partiju. Kontrolirali smo meč gotovo od prve do zadnje minute. Bilo je tu padova u igri, ali ništa katastrofalno. Bili smo fokusirani – rekao je nakon nedjeljnog dvoboja trener Mihailo Pavićević koji je priznao da mu je puno lakše voditi momčad nakon završetka europske sezone - potpuno je drugačije kada imate vremena za spremiti se i kada možete odraditi kompletan trenažni ciklus. Onda je sve lakše. To se vidjelo u svakoj našoj utakmici nakon što ispali iz Eurokupa. Digli smo razinu igre i dobili samopouzdanje.


Već po običaju, osvrnuo se slatkorječivi domaći strateg i na zadarsku momčad o kojoj već po tradiciji govori samo biranim riječima.

- Nije ovo bila nimalo laka utakmica, Zadar je odlična i dobro vođena ekipa sastavljena od iskusnih igrača. Rekao bih da rezultat koji imaju ne odgovara kvaliteti momčadi i zaista želim, a u to ne sumnjam jer to i zaslužuje, da Zadar kao košarkaški centar izbori ostanak u ABA ligi – kazao je 60-godišnji stručnjak na klupi crnogorskog sastava i zaključio - mi se nastavljamo boriti. Kao što sam rekao svojim igračima ne zanimaju me ni raspored niti drugi rezultati. Gledamo samo sebe. Dobar je osjećaj sve držati u svojim rukama. Dok je tako, osjećam se jako sigurno. Ne bavimo se kalkulacijama, već idemo utakmicu po utakmicu. Kao što nam je poraz protiv Partizana teško pao, ova nam je pobjeda došla u pravom trenutku. Protiv direktnog konkurenta, a to nisu lake utakmice za igrati. No, uspio sam skinuti teret sa svojih igrača. Bila je ovo vrlo značajna pobjeda za nas. Kaže se da se lake diše, ali se – ne diše ništa lakše. Jedna te pobjeda diže u sredinu tablice, a jedan poraz baca na dno.

Prije nastavka regionalnih obveza Zadrane očekuje susret 12. kola HT Premijer lige protiv KK Bosco. Utakmica će se igrati u srijedu s početkom u 19 sati u dvorani „Krešimir Ćosić“.