Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Hrvatski dvoboj pripao Tomiću

VIDEO: Hrvatski dvoboj pripao Tomiću

Autor: Paulo Sarić

Fener je u ljepotici večeri nakon produžetka nadvisio moskovski CSKA.

Večeras su odigrane četiri posljednje utakmice osmog kola Eurolige. Osim velike pobjede Olympiakosa nad Crvenom zvezdom, Olimpija Milano je na domaćem terenu svladala Brose Bamberg, Barcelona je nadvisila Valenciju, dok je jedinu gostujuću pobjedu nakon produžetka upisao Fenerbahçe u Moskvi.

U reprizi lanjskog finala Eurolige i ovosezonskog finala Zadar Basketball Tournamenta, turski je prvak Fenerbahçe Doğuş nadvisio moskovski CSKA rezultatom 93-95. Gosti su bolje otvorili susret te su već nakon devet minuta košem Jana Veselyja otišli na prvu dvoznamenkastu prednost (14-24). Imali su Turci i plus 18 sredinom druge dionice (21-39), no u dvoboju posljednja dva europska šampiona takav je odnos snaga nerealan, pa su Rusi ubrzo počeli smanjivati zaostatak. Na poluvrijeme se otišlo s 41-46, da bi Nando De Colo svojom prvom tricom u 25. minuti doveo Moskovljane u vodstvo (49-48).

Do kraja smo gledali izjednačenu utakmicu u kojoj se niti jedna momčad sve do same završnice nije uspjela odvojiti na osjetniju razliku kada je Fener serijom 2-9 otišao na plus sedam manje od dvije minute prije kraja (75-82). No, ukazao se tada Sergio Rodriguez koje je s šest vezanih poena odveo svoju momčad do produžetka. U dodatnih su se pet minuta bolje snaši gosti koji vodili većinu vremena, da bi De Colo na koncu uzeo loptu u svoje ruke i s šest vezanih koševa vratio svoju momčad u egal (93-93). Do kraja je ostalo 16 sekundi, lopta je došla do Nicola Mellija koji je sa zvukom sirene bio precizan za novo slavlje Obradovićeve momčadi. Fenera je do pobjede predvodio izvrsni Jan Vesely s 31 poenom i pet skokova, pa domaćinima nisu pomogla ni čak petorica dvocifrenih od kojih je najefikasniji bio Rodriguez s 20 koševa i četiri asistencije.


Milanska je Olimpija na domaćem terenu svladala njemačkog prvaka Brose Bamberg 71-62 i došla do svoje druge uzastopne pobjede u najjačem europskom klupskom natjecanju. Ključna je bila posljednja četvrtina koju su Talijani dobili s 28-11 i preusmjerili vodu na svoj mlin. Nakon izjednačene prve dionice na poluvrijeme se otišlo s osam poena prednost gostiju (27-35). Imala je momčad Andree Trinchierija i plus devet u nekoliko navrata, ali na dvoznamenkastu se razliku uspjela odvojiti tek u 33. minuti nakon koša Rickyja Hickmana (46-57). No, to je ujedno bilo sve što smo vidjeli od gostiju. Do kraja susreta Talijani su zaigrali izvrsnu obranu i dopustili protivnicima samo pet poena, što su iskoristili na naprave veliki preokret i na koncu bez većih poteškoća dođu do svoje treće pobjede u Euroligi. Domaćine su prevodili Curtis Jerrells i Kaleb Tarczewski s po 12 koševa, dok je najefikasniji u redovima poraženih bio Dorell Wright s isto toliko poena.


U posljednjem je susretu dana Barcelona našega Ante Tomića u španjolskom dvoboju nadvisila Valenciju rezultatom 89-71. Katalonci su čitavo vrijeme kontrolirali utakmicu te su već nakon 17 sekundi prešli u vodstvo koje nisu ispuštali do kraja dvoboja. Oriola je košem sredinom druge dionice odveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu razliku (35-24), da bi do odmora prednost domaćina narasla na velikih 18 poena (50-32). Gosti su se trudili vratiti u utakmicu, no razlika u kvaliteti je bila debelo na strani Barcelone koja je lakoćom privela utakmicu kraju.


Najefikasniji u momčadi Sita Alonsa bio je Pierre Oriola s 14 koševa i četiri skoka, dok je goste predvodio Tibor Pleiss s poenom manje. Ante Tomić je na parketu proveo nešto više od 20 minuta i za to je vrijeme ubacio sedam koševa, uhvatio četiri skoka i podijelio četiri asistencije, a istovjetan je napadački učinak imao i Damjan Rudež (7 koševa i tri skoka). Barcelona se nakon osam kola nalazi na desetom mjestu s tri pobjede i pet poraza, dok je Valencija, s istim omjerom, dvije pozicije niže.