Hrvatska
Regija
(VIDEO) Jusup nakon najgore partije sezone: „Nisam velika faca i veliko ime, ali...“

(VIDEO) Jusup nakon najgore partije sezone: „Nisam velika faca i veliko ime, ali...“

Autor: Paulo Sarić

Zadranima će očito trebati vremena da provare Cedevitu. Ništa čudno! Ali, trebat će i njihovim navijačima vremena da provare gorku metalnu pilulu koju su popili u Beogradu.

Košarkaši Zadra sinoć su odigrali najgoru partiju sezone. Nije pritom riječ samo o najuvjerljivijem porazu i minusu od 27 poena, već o načinu na koji je do njega došlo. Istina Bog, Jusupovi momci su bili lišeni pomoći svog najkvalitetnijeg suigrača Bryona Allena koji je zbog problema sa stražnjom ložom svih 40 minuta prosjedio na klupi, no izostanak jednog igrača ne može isprati gorak okus koji su Zadrani ostavili u ustima svojih navijača niti pet dana nakon velikog trijumfa nad Cedevitom Olimpijom.

Problema je bilo puno, previše za analizirati u jednom tekstu. Oni se, uostalom, provlače od samog početka sezone. No, izostanak Allena u potpunosti je ogolio sve nedostatke dalmatinskog sastava. Ipak je on bio taj koji bi u trenucima kada bi nestalo svake ideje, a protok lopte došao na razinu utreniranijeg veteranskog sastava, uzeo stvari u svoje ruke i ni iz čega 'izmislio' par poena. O indirektnom učinku i prostoru koji je samim bivanjem na parketu otvarao suigračima, često tjerajući suparnika na udvajanja, ne treba ni govoriti.

Time su još čudnije priče koje se već dva tjedna šapuću oko Višnjika, a koje govore da trener Jusup u niskom startu čeka pogodan trenutak da se riješi svoj najboljeg strijelca.

Zamjena je, kažu, već pronađena?! Ima li istine u tome, saznat ćemo u narednim danima...

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Zanimljivo je, pak, primijetiti da je Zadar dvije najgore partije u ABA ligi odigrao u Beogradu, protiv Mege i FMP-a. Ruku na srce, u oba je susreta bio oslabljen neigranjem nositelja igre, Ive Ivanova i Bryona Allena... Svakako, simptomatično!

Bit će da je nešto u tom moru.

Moja prva impresija je da je utakmica preslika razlika između srpske i hrvatske košarke koje se manifestiraju na ova dva kluba. U FMP-u vidim sustav. Tu su mlađi, utrenirani igrači na kojima se vidi da su već par godina u ozbiljnom trenažnom sustavu, što i pokazuju na parketu – izjavio je trener Jusup nakon uvjerljivog poraza i pojasnio – prekratko sam u klubu, ali imam određeno iskustvo pošto se već 30 godina bavim ovim poslom. Nisam velika faca i veliko ime, ali mislim da neke stvari mogu prepoznati. Žao mi je što moja momčad ne igra ovako, jer mislim da je ovo što FMP prikazuje - košarka. Trčanje, dobra obrana, dobar 'closeout', zatvaranje linija dodavanja... Radili su sve što suvremena košarka zahtijeva. Mi nismo. Radili smo sve suprotno. Dugo smo držali loptu, nismo je se na vrijeme rješavali...


Veliko je pitanje što se dogodilo u samo pet dana od pobjede nad vitaminiziranim 'Zmajčekima'. Jasno je da je nedjeljno izdanje daleko od realne slike zadarskog sastava i da su Ljubljančani u živoj utakmici promašili gotovo sve što su promašiti mogli, ali swing od čak 65 poena - ne viđa se često.

Iskustvo me uči da momčadima nakon tako visokih i nerealnih pobjeda treba određeno vrijeme da dođu sebi. Gubiš, gubiš, gubiš... Gladan si i napokon se najedeš i napiješ, ali dok provariš to što si pojeo i popio - treba vremena. To je tako ne samo sa Zadrom, već općenito s ekipama koje su, neću reći niže igračke kvalitete, ali niže razine igre. Mene ovo uopće nije iznenadilo. Trideset godina sam pratio ovakve stvari i vidio da momčadima nakon sličnog iznenađenja često treba i pet kola da dođu sebi – kazao je iskusni strateg i dodao – već na treninzima nakon Cedevite mi nije mirisalo na dobro. Ja sam ovdje mjesec dana i moram balansirati i učiti ih. Da sam malo duže s njima, to bih ih i naučio! Ovako, u kratko vrijeme moram dosta toga.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Je li borba za ostanak realnost ove momčadi Zadra?

Dobro pitanje. Da smo šesti, sedmi i osmi mjesec prošli pripreme, da je momčad na svom maksimumu, da smo fizički spremni i da smo od početka napravili selekciju kako treba, mogli bismo davati ocjene. Mi smo u mjesec dana promijenili dva igrača... Fizički smo se morali dići jer smo fizički jako loše spremni. Mi tek sada obavljamo posao koji smo trebali napraviti u šestom, sedmom i osmom mjesecu. I što se tiče selekcije i što se tiče fizičke pripreme. Stoga bilo koja procjena s moje strane ne može biti relevantna. Da smo od početka zajedno, mogao bih vam nešto reći. Ovako, ne znam ni sam – zaključio je Jusup.

Riječi su to koje će zabrinuti svakog navijača Zadra puno više od bilo kakvog poraza od „Fabrike metalnih proizvoda“.

Prije svega je otkrivaju da je problem puno dublji.

Ili slikovitije rečeno – viši!