Europa i Svijet
VIDEO: Kako su do ALL-STAR pauze igrali naši NBA ligaši

VIDEO: Kako su do ALL-STAR pauze igrali naši NBA ligaši

Autor: Teo Cilar

Da barem veljača traje cijelu sezonu!

Regularni dio NBA sezone nastavlja se sutra, a mi smo napravili pregled kako su igrali hrvatski košarkaši do ALL-STAR pauze. Razloga za zadovoljstvo sigurno ima, posebno sa igrama Darija Šarića, Bojana Bogdanovića, Marija Hezonje i Dragana Bendera. Svi navedeni najbolje igre pružali su sada u veljači.


Dario Šarić (Philadelphia 76ers)

Krenut ćemo sa našim najboljim igračem ove sezone u NBA ligi, a riječ je o Dariju Šariću koji je jedan od najbitnijih kotačića u igri Philadelphie 76ersa. Dario je u sezonu krenuo relativno loše. Loš rezultat sa reprezentacijom na Eurobasketu gdje je u odlučujućem susretu protiv Rusije odigrao debelo ispod svog nivoa, a tome je prethodila svađa sa nekim iz reprezentacije što se saznalo tek nakon turnira, kao i prekid sa curom očito su imali velikog utjecaja na slabiji ulaz u NBA sezonu.

U prvih pet utakmica Dario niti jednom nije ubacio dvocifren broj poena krenuo je s 3 poena Washingtonu, po 9 je ubacio Bostonu i Torontu, a sva tri susreta Philadelphia je poražena. Slijedilo je gostovanje kod Detroita i prva pobjeda u sezoni, a Dario je ubacio 7 poena. Već u idućem susretu protiv Rocketsa novi poraz, a na kontu poena bila je nula uz samo jedan upućeni šut iz igre. Nakon toga je krenulo bolje i posljednje dvije utakmice u listopadu Dario je odigrao najbolje. Ubacio je 12 poena uz tri skoka u pobjedi kod Dallasa, a 14 poena uz 6 skokova ubacio je u pobjedi kod Houstona. Mjesec je završio s 3 pobjede i 4 poraza, a Dario je bio na prosjeku od 7.7 poena, 4.3 skoka i 1.6 asistencija za 24 minute provedene na terenu.

Već u studenom brojke su porasle, a u tom je mjesecu odigrao 14 utakmica. Od tih 14 u pet je utakmica ubacio 8 ili manje poena (5,2,7,5,8), a u devet je bio dvoznamenkast. U tri je utakmice ubacio 20 ili više poena, a u četiri je susreta imao double-double. Najbolja utakmica u tom mjesecu mu je bila u pobjedi kod Utah Jazzera s 25 poena i 10 skokova. Studeni je završio na prosjeku 12.9 poena, 7.4 skoka i 1.9 asistencija za 30.4 minute na terenu. 

Prosinac je za Philadelphiu donio 15 utakmica, a Dario ih je odigrao 14, a onu protiv Lakersa koju su izgubili na domaćem terenu je propustio. Bila je to ona utakmica pauze nakon ozljede oka. Svih 14 utakmica u tom periodu Dario je bio dvoznamenkast. Najbolji je bio u porazu kod Chicaga s 27 poena i 8 skokova, isto je zabio i u pobjedi protiv Phoenixa uz 4 skoka i dvije asistencije. U porazu protiv Portlanda je ubacio 25 uz 9 skokova i 4 asista, a u pobjedi kod Denvera bio je na 20 poena, 9 skokova i 6 asistencija. Jednu od najboljih utakmica u sezoni odigrao je u porazu od Toronta. Ubacio je 18 poena uz 10 skokova i 9 asistencija, a triple-double promaknuo mu je za jednu asistenciju. U ovom je mjesecu imao dvije double-double utakmica, a u čak devet mu je falio jedan ili dva skoka do toga. Mjesec je završio s 17.3 poena, 7.9 skokova, 3.9 asistencija te jednom osvojenom loptom po susretu u 34.2 minute na terenu. 

Dario je u siječnju odigrao svih 12 utakmica i u svih 12 je opet bio dvoznamenkast. Ostvario je dva double-double učinka, a baš je u te dvije utakmice išao i preko 20 poena. Baš je u tom mjesecu imao najbolji postotak šuta s linije za slobodna bacanja (95.7) i u šutu za tri poena (39.7) iako mu je prosječan broj poena bio nešto manji nego u prethodnom mjesecu. Ubacivao je 15.4 poena, 6.8 skokova i 2.6 asistencija za 30 minuta na terenu.


Stigla je veljača, a sa njom i najbolji mjesec za Darija i Philadelphiu. Do sada su u ovom mjesecu odigrali 7 utakmica, ostvarili šest pobjeda i samo jedan poraz, a Dario baš u ovom mjesecu igra najbolju košarku NBA karijere. Svih sedam utakmica bio je dvoznamenkast, a pridodamo li tu i ALL STAR utakmicu gdje je igrao za svijet protiv amerikanaca, ta je brojka osam. U tri utakmice ubacio je 20 ili više poena, u slobodnim bacanjima je postotak opet bio iznad 90 posto, a još je bitniji podatak da mu je ukupan šut iz igre bio na odličnih 51.7 posto, što dobiva na još većoj važnosti zbog čak šest trica koje je šutirao po susretu uz čak 46.3 posto. Spomenimo i Player Efficiency Rating (PER) ili u prevedenom značenju zbroj pozitivnog i negativnog učinka koji mu iznosi 15.83.

Dario je u nizu od 36 utakmica s dvoznamenkastim brojem poena, a posljednju utakmicu kada je zabio manje od deset odigrao je 27. studenog 2017. godine. 

Prosjek sezone: 30.8 minuta, 14.7 poena, 6.9 skokova, 2.7 asistencija, 0.7 osvojenih lopti.

Šut: 45 posto iz igre, trica 38.7 posto, slobodna bacanja 90 posto.


Bojan Bogdanović (Indiana Pacers) 

Babo je naš najiskusniji igrač u NBA ligi. Igra svoju četvrtu sezonu koja mu je ujedno i najbolja. Iako je trenutno u ovoj sezoni na istom broju poena kao i u prošloj, te nešto lošiji skakački učinak, Bogdanoviću je ovo možemo reći najbolja sezona, posebno u tekućem mjesecu u kojem ima najbolje brojke od dolaska u NBA. 

Sezonu je započeo vrlo dobro, a u sedam odigranih utakmica u listopadu Indiana je dobila četiri, a izgubila tri susreta. Bojan je u pet od sedam susreta bio dvoznamenkast, a najbolje je odigrao u pobjedi protiv Minnesote s 19 poena i 5 skokova. Taj je mjesec završio s 12.4 poena uz 3.1 skokova i 1.4 asistencija. 

Već u studenom, Babo je podigao razinu svoje igre. Indiana je odigrala 15 utakmica, dobila osam, a Bogdanović je u samo dva susreta zabio ispod deset poena. Pet je puta išao preko 20 poena, a najbolje je odigrao u pobjedama protiv Orlanda i Miamija kada je oba puta zabio po 26 poena. Prosjek poena u ovom mjesecu podigao je na 16.5, a imao je i 3.1 skok te asist po utakmici u 32.4 minute. Šut iz igre bio mu je 52.9 posto, trica odličnih 48.2, a slobodna bacanja 85.2. 

Uslijedila su mu dva, nazovimo ih najlošija mjeseca ove sezone. U prosincu je odigrao 15 utakmica, u njih pet je ubacio manje od deset poena, a niti jednom nije išao preko 20 poena iako je dva puta bio blizu kada je ubacio po 19. Indiana je dobila sedam, a izgubila osam utakmica, a Bojan je bio na prosjeku od 11.7 poena, 3.2 skoka i 1.7 asistencija u 32 minute na terenu. Šut iz igre u odnosu na prošli mjesec mu je pao na 40.8 posto, trica na 31.5 posto dok je slobodna bacanja podigao na 86.2 posto. 

U siječnju su mu brojke još malo pale. Indiana je u tom periodu odigrala također 15 utakmica, Bogdanović 14 jer je jednu propustio. Pacersi su dobili 10, a izgubili pet. Babo je u tri utakmice ubacio manje od 10 poena, a u jednoj je ostao na nuli. 10 puta je bio dvoznamenkast, a jednom je ubacio 20 ili više. Mjesec je završio s 11.1 poena. 3.3 skoka i 1.4 asistencija za 27.6 minuta. Ukupan šut iz igre je podigao u odnosu na prošli mjesec na 43.2 posto, ali mu je trica pala na loših 29.3 posto dok je i slobodna bacanja pucao lošije, 81.1 posto. 


Stigao je tada uvjerljivo najbolji period u karijeri Bogdanovića od dolaska u NBA ligu. Stigla je veljača u kojoj je kao i Šarić zaigrao svoju najbolju košarku. Indiana je odigrala šest utakmica, slavila je u četiri. Bogdanović je u svim susretima bio dvoznamenkast,a najviše je ubacio u porazu protiv svoje bivše momčadi, Washingtona, bila mu je to ujedno i najbolja utakmica sezone s 29 poena, 4 skoka i dvije asistencije. Trenutno je u ovom mjesecu na prosjeku od 18.8 poena, 3.7 skokova,1.8 asistencija i jednom osvojenom loptom u 32.7 minuta na terenu. Šut iz igre podigao je na 52.2 posto, tricu na odličnih 48.6 posto, a slobodna bacanja na 92.3 posto. Bogdanovićev PER u cijeloj sezoni iznosi 13.46 posto. 

Prosjek sezone: 30.6 minuta, 13.7 poena, 3.2 skokova, 1.4 asistencija

Šut: 47 posto iz igre, trica 38.6 posto, slobodna bacanja 84.7 posto.


Mario Hezonja (Orlando Magic) 

Hezonja je u ovu NBA sezonu uložio najviše od svih ostalih, a za razliku od Dragana Bendera u Sunsima nije imao podršku struke koja mu je u studenom obznanila da mu na kraju sezone ne misle ponuditi produženje rookie ugovora. Odlučio je propustiti Eurobasket kako bi se što bolje pripremio za nadolazeću NBA sezonu. To mu je donijelo osudu hrvatske javnosti i podcjenjivačke komentare raznih "stručnjaka" na društvenim mrežama. Nazivalo ga se bahatim jer je imao samopouzdanje i smatrao kako ima kvalitetu igrati bitnu ulogu u NBA ligi. Ismijavali su njegovu statistiku iz prve dvije sezone, govorili kako ne igra obranu. Sada kada ih je sve razuvjerio, kada je dokazao da mu je mjesto u NBA ligi, da igra jako dobru obranu, sada se spominje da nezna voditi loptu. Da je tome tako, Hezonja nebi bio u NBA ligi, možda mu taj dio igre još nije na razini na kojoj bi trebao biti, ali budite sigurni da hoće. 

U sezonu je krenuo loše, prvu utakmicu protiv Heata je prosjedio na klupi, a u drugoj protiv Brooklyna je dobio 16 minuta za tri poena. Uslijedila je najbolja i jedina utakmica u listopadu u kojoj je ubacio dvoznamnekasti broj poena u pobjedi protiv Clevelanda kada je zabio 11 uz 6 skokova. U sedam odigranih utakmica u tom mjesecu, jednu je prosjedio na klupi u jednoj je ostao na nuli u rubrici poena, a u dva je navrata ubacio po dva poena. Najbolji je bio protiv gore spomenutih Cavsa i San Antonia kojemu je ubacio 9 koševa. Mjesec je završio na prosjeku od 4.5 poena, 2.3 skoka i 0.7 asistencija za 13 minuta na terenu.

Uslijedio je vjerojatno najgori mjesec u njegovoj NBA karijeri, studeni. Mjesec u kojem je Orlando odlučio da mu ne misle produžiti rookie ugovor. Orlando je odigrao 15 utakmica u tom mjesecu, a Hezonja je četiri prosjedio na klupi, a u sedam utakmica dobio je osam ili manje minuta. Tek je u četiri utakmice dobio od 10 do maksimalnih 15 minuta. Bio je na prosjeku 2.2 poena, 1.5 skokova i 0.6 asistencija za 7.8 minuta na terenu.

Loš tretman Hezonje nastavio se i u prvih pet utakmica u prosincu kada u dvije utakmice nije ulazio u igru, a u preostale tri je igrao između 8 i 14 minuta. Krenule su tada i ozljede igrača Orlanda što je primoralo trenera Frank Vogela da mu da priliku. U idućih osam utakmica, čak je šest puta bio dvoznamenkast, šest puta u nizu,a u tom je periodu odigrao i najbolju utakmicu NBA karijere kada je Pistonsima u Detroitu ubacio 28 poena uz 6 skokova i šut za tricu 8/12. U posljednje dvije utakmice prosinca minutaža mu je opet pala jer su se vratili ozljeđeni Aaron Gordon i Evan Fournier i činilo se da Hezonju čeka povratak na staro, no na sreću nije bilo tako. Prosinac je završio na prosjeku od 9.6 poena, 3.8 skokova, 1.1 asistenciju i 1.1 osvojenu loptu za 22.6 minuta. Iz igre je šutirao 47.1 posto, tricu 32.6 posto, a slobodna bacanja 92.3 posto. 


Orlando je u siječnju odigrao 13 utakmica, a Hezonja je u osam bio dvocifren dok je u pet utakmca zabio manje od deset. U ovom je mjesecu ostvario i svoj prvi double-double učinak u sezoni kada je Clevelandu ubacio 16 poena uz 10 skokova. Podigao je prosjek poena na 10.8 poena, 3.9 skokova i 1.4 asistenciju. Povisio je i postotak šuta iz igre na 47.9 posto i tricu na 34 posto. Jedino u čemu je bio lošiji u odnosu na prethodni mjesec su slobodna bacanja, njih je gađao sa samo 64.3 posto, pogodio ih je 18 od 53. 

Hezonja je eksplodirao u veljači. Orladno je do sada odigrao 7 utakmica, a Hezonja je u šest bio dvocifren, a u jednoj je ubacio osam poena. Čak je četiri puta ubacivao 20 ili više koševa. U ovom je mjesecu trenutno na prosjecima od 17.3 poena, 6.3 skokova, 2.1 osvojene lopte, 1.7 asistencija i 0.7 blokada u 30.9 minuta na terenu. Šut iz igre mu je 47.8 posto, trica 37.8 posto, a slobodna bacanja 84 posto. Trenutni PER u sezoni mu je 14.20 u čemu je bolji od Bojana Bogdanovića. 

Prosjek sezone: 19.7 minuta, 8.8 poena, 3.5 skokova, 1.1 asistencija i 0.9 osvojenih lopti.

Šut: 46.9 posto iz igre, trica 35 posto, slobodna bacanja 80.4 posto.


Dragan Bender (Phoenix Suns)

Bender je najmlađi od ove četvorke, a stožer Phoenix Sunsa mu je rekao da bi bilo jako dobro da zaigra za Hrvatsku na Eurobasketu i tako skuplja dragocijeno iskustvo što je i napravio. Uživa veliko povjerenje trenera i u samoj NBA sezoni, a glavni problem mu je kostanta koju je počeo pokazivati, a kada nego u veljači i upravo je u ovom mjesecu na najboljim prosjecima karijere. Očito ima nešto u ovom mjesecu u kojem uz Šarića, Bogdanovića i Hezonju igra najbolju košarku NBA karijere. 

Sunsi su u listopadu odigrali sedam utakmica, a Bender je u samo jednoj bio dvocifren. U pobjedi protiv Brooklyna je ubacio 10 uz 3 skoka i 3 asista. Taj je mjesec završio s prosjekom od 4.9 poena, 4.6 skokova, 1.1 blokadom i 0.9 asistencija uz 21.3 minute u igri. Isticao se loš postotak šuta iz igre koji je bio 36.7 posto, a trica 36.3 posto. Pogodio je sva četiri slobodna bacanja. 

U studenom su Sunsi odigrali 16 utakmica, a Bender je u tri bio dvocifren. Najbolje je odigrao protiv Lakersa kojima je ubacio 15 uz 5 skokova. Mjesec je završio na prosjeku od 5.8 poena, 3.3 skoka i 1.1 asistenciju za 21.5 minuta na terenu. Popravio je malo šut iz igre na 39.3 posto, a tricu na 36.5 posto. Slobodna bacanja je gađao s 66.7 posto. 

15 utakmica odigrali su Sunsi u prosincu, Bender je odigrao svih 15, a samo je jednom bio dvoznamenkast kada je ubacio 17 poena u pobjedi protiv Minnesote. Taj je mjesec završio s 5.3 poena, 2.1 skoka, 0.9 asistencija i 0.7 blokada za 20.8 minuta na terenu. Šut iz igre bio mu je loših 33.8 posto, trica na 37.9 posto što je popravio, a slobodna bacanja na 75 posto što je također popravio. 

Bender je u siječnu odigrao svih 14 utakmica, a dva je puta bio dvocifren. Tu je odigrao i najbolju utakmicu dosadašnje karijere kada je u pobjedi protiv Oklahome ubacio 20 poena uz 6 skokova, 4 asistencije i 3 blokade te je pogađao neke ključne koševe. Odmah nakon toga je Houstonu ubacio 14 poena uz 8 skokova te po dvije asistencije i dvije blokade, ali i dalje mu je igra dosta oscilirala. Mjesec je završio s 5.2 poena, 4.6 skokova, 1.9 asistencija i 0.5 blokada za 25.6 minuta po susretu. 


Stigla je ta čarobna veljača i za Bendera koji je u sedam odigranih utakmica četiri puta bio dvoznamenkast, a još je jednom oborio svoj vlastiti rekord i odigrao novu najbolju utakmicu karijere. Denveru je ubacio 23 poena uz 8 skokova, 4 asistencije i dvije blokade. Tek su mu posljednje dvije utakmice u kojima je bio na 3 i 6 poena pokvarile prosjek koji je i unatoč tome respektabilan. On je u veljači na prosjeku od 12.3 poena, 5.7 skokova, dvije asistencije i 0.6 blokada za 30.3 minute u igri. Prosjek šuta iz igre mu je 49.2 posto, trica na odličnih 44.4 posto,a slobodna bacanja na 72.7 posto. 

Prosjek sezone: 23.3 minute, 6.2 poena, 3.7 skokova, 1.3 asistencija i 0.6 blokada. 

Šut: 39.1 posto iz igre, trica 37.9 posto, slobodna bacanja 75 posto


Koliko će na naše košarkaše utjecati ova poduža pauza zbog ALL-STAR vikenda vidjet ćemo već sutra, točnije u petak ujutro kada Hezonja i Orlando dočekuju Knickse, a Šarić i Philadelphia dočekuje Bullse. Bogdanović i Bender će na teren s petka na subotu protiv Hawksa odnosno Clippersa. 

Ovdje nismo analizirali igre Zupca i Žižića jer su odigrali premalo utakmica.