Hrvatska
Regija
VIDEO: Korekcije su pod mus!

VIDEO: Korekcije su pod mus!

Autor: Paulo Sarić

Zadru je nestalo snage u posljednjih pet minuta.

Situacija u kojoj su se nalazile dvije najbolje hrvatske momčadi uoči otvaranja četvrtog kola ABA lige jasno je ukazivala da će sinoćnji susret u Zadru biti igran „na nož“. Dalmatinci su prošli vikend povukli prvi potez i smijenili trenera, a ni dionice Ivana Velića nisu bile u najvišoj točki, prije svega imajući u vidu zahtjevan raspored koji hrvatskog prvaka u naredna dva kola vodi u okršaje s Crvenom zvezdom i Budućnosti.

Nešto manje od 4000 duša okupljenih u Krešinom domu svjedočilo je 40 minuta rudarske košarke u kojoj je borba za svaku loptu debelo nadmašivala tehničku vještinu momaka na parketu, a prednost niti jedne momčadi niti u jednom trenutku nije prelazila tri posjeda.

Klackalica rezultata njihala se čas na jednu, čas na drugu stranu, a na koncu je presudila „težina“ Cibone koja je zahvaljujući šest poena Shanea Gibsona u posljednjoj minutu stigla do prve pobjede u regionalnom natjecanju.

Mislim da smo stvarno imali šansu dobiti utakmicu. Imali smo osam razlike u zadnjoj četvrtini, na domaćem terenu. Ne mogu se oteti dojmu kako je kod mojih igrača ponestalo energije i nisu imali potrebnu svježinu da kreiraju i stvaraju prednost u napadu – izjavio je nakon poraza trener Zadra Danijel Jusup.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Domaćini su, s obzirom na okolnosti, dobro izgledali sve do sredine posljednje dionice i vodstva od osam poena. No, onda su, jednostavno stali. Petorka Cibone s Ivanom Novačićem na 'četvorci' stvarala je velike probleme plavo-bijelima, a u dvoboju Amerikanaca koji su u posljednjim minutama uzeli stvari u svoje ruke više je benzina ostalo kod Gibsona koji je bio mirne ruke, dok je Allen promašivao i gubio lopte.

Problem je što imamo dosta neiskusnih igrača pa ne mogu raditi prevelike rotacije – kazao je 58-godišnji Zadranin i dodao – čini mi se da je klupa Cibone malo kvalitetnija od naše, tako da oni mogu držati ritam i mijenjati. Pokušao sam odmarati određene igrače u prve dvije četvrtine da ih sačuvam za posljednju dionicu, ali nismo uspjeli. Mislim da stvarno trebamo raditi na energetskom dijelu ako mislimo pobjeđivati u ovakvim utakmicama.


Za razliku od premijerligaškog susreta jučerašnjih suparnika u petak je otupljena oštrica Cibonine pick igre koja je u prvom poluvremenu u Zagrebu rastavila zadarsku obranu na proste faktore, no u tri treninga koliko je trener Jusup odradio sa svojom momčadi nije bilo moguće previše toga promijeniti i spremiti dodatne taktičke zamke.

Znamo da Cibona igra 'pick and roll' koji je predstavljao veliki problem ekipi Zadra. Mislim da smo to koliko-toliko dobro zaustavili. Nisu zabijali zicere. Visoki igrači su pametno odigrali, nisu previše iskakali i bili su aktivni rukama te smo usporili njihov pas i nisu imali neku igru iz 'picka.' Jednim dijelom smo se tako branili, drugim dijelom smo preuzimali. Mislim da smo u tom dijelu nešto i napravili. Moja je impresija da teško možemo pratiti 40 minute abaligaške utakmice i da ćemo se trebati dizati kroz trening –  rekao je Jusup i zaključio – trebat ćemo napraviti korekcije u momčadi mislimo li nešto napraviti. To je pod mus.

Za njih Zadrani neće imati previše vremena jer već u nedjelju u 17 sati gostuju na Gripama kod Splita.