Hrvatska
VIDEO: Nazor je tražio faul, Špralja je digao ruku da ga je napravio… Pullen je zabio za finale!

VIDEO: Nazor je tražio faul, Špralja je digao ruku da ga je napravio… Pullen je zabio za finale!

Autor: Paulo Sarić

U oči bodu 22 izgubljene lopte domaćeg sastava.

Više od 7000 duša okupilo se sinoć u Krešinom domu u nadi da će vidjeti oživotvorenje priče o Davidu i Golijatu, pobjedu 'malog' protiv 'velikog', emocija protiv novca. Na koncu je većina njih, po tko zna koji put, napustila Višnjik pognute glave. Borili su se Zadrani svih 40 minuta, odigrali su pri gornjoj granici svojih mogućnosti, trčali, skakali, pogađali. Ali nije bilo dovoljno.

Cedevitu je spasila individualna kvaliteta.

U konfuznom zadnjem napadu gostiju u kojemu je osnovna taktička točka bilo kretanje iz stražnjeg polja, lopta je došla do Jacoba Pullena koji se digao na šut i 'curryjevski' pogodio u posljednjim sekundama za novo finale svoje momčadi.

Čestitao bih ekipi Cedevite na pobjedi. Mislim da bi bilo zasluženo i da je otišla na našu stranu, no to je sport. Danas nama, sutra njima. Ne znam što bih rekao. U nekim smo trenucima mogli biti pametniji, pogotovo u napadačkom dijelu, ali nitko nam ne može reći da se nismo borili – rekao je Lovre Bašić nakon bolnog poraza Zadra.

FOTO: Zvonko Kucelin i Šime Zelić (KK Zadar)

O neupitnoj borbenosti domaćih košarkaša osim bacanja po parketu i borbe za svaku loptu dovoljno govori i puki pogled na statistiku. Zadrani su imali 12 skokova više od suparnika, 39 naspram 27 Cedevite, imali su domaćini i bolji postotak šuta, više ubačenih trica, mirniju ruku s linije slobodnih bacanja i više asistencija.

No, nije bilo dovoljno. Kvaliteta Pullena odvela je 'Vitamine' u finale.

Gledam i ne vjerujem. Nije ugodno – otkrio je što mu je u tim trenucima prolazilo kroz glavu 24-godišnji razigravač.

FOTO: Zvonko Kucelin i Šime Zelić (KK Zadar)

Poraz je teško pao i Anti Nazoru koji je napravio veliki posao dovevši svoju momčad do 'majstorice' protiv neusporedivo skupljeg suparnika u trenucima kada se rijetko tko tome nadao. Štoviše, manje od deset sekundi prije kraja Zadar je imao plus dva, no Pullen je jednim potezom srušio snove 7000 ljudi i napisao antiklimaks jedne od najljepših ovosezonskih priča hrvatske košarke.

Splitski strateg na zadarskoj klupi prije nekoliko je godina nakon bolnog poraza od Cibone 'ispalio' da bi, da mu je dati revolver, zasigurno pucao. Jučer je bio staloženiji, kazavši:

Bio sam mlađi, prije sam olako pucao s riječima. Sada neću. Čestitat ću Cedeviti i svojim momcima te kompletnom auditoriju na predstavi. Odigrali smo pet utakmica s Cedevitom i došli na jednu loptu i zbog toga sam ponosan na svoje momke što smo završili sezonu na najbolji mogući način. Kontrolirali smo utakmicu većim dijelom. Kako sam i u najavi susreta naglasio, imali smo problema s izgubljenim loptama kojima smo praktički sami davali koševe Cedevite. Imali smo ih 22. To bode u oči. Da nije bilo toga, iskontrolirali bismo utakmicu do kraja – izjavio je 44-godišnji stručnjak i nastavio – čestitam igračima, čestitam upravi koja je radila ozbiljan posao. Mislim da Zadar nije bio financijski stabilniji u zadnjih desetak godina i nadam se da će ići samo naprijed.

FOTO: Zvonko Kucelin i Šime Zelić (KK Zadar)

Još će se danima pričati o posljednjem napadu Cedevite, ili o posljednjoj obrani Zadra, ovisno iz koje perspektive gledate. Nakon slobodnih bacanja Luke Žorića i minute odmora trenera Rimca na semaforu je ostalo 16,9 sekundi.

Zadar nije iskoristio bonus te su svi u dvorani očekivali trenutak kada će se napraviti faul. Bilo je jasno da Dalmatinci pokušavaju zaustaviti sat, no nisu uspjeli. Lopta je došla do Pullena koji je pogodio za slavlje stotinjak i tugu nekoliko tisuća ljudi.

Što se tiče zadnjeg napada, imali smo mali bonus faul. Išli smo na to, no nismo ga uspjeli napraviti. Vjerovao sam igračima koji su bili unutra da će ga napraviti, no to je sport. Kada utakmica protiv ovako kvalitetnog protivnika uđe u zonu kocke, ne smijemo biti nezadovoljni.


Dojam je da su igrači Zadra napravili prekršaj ili dva u posljednjim sekundama, no očito nedovoljno jakog intenziteta da bi se čuo sudački zvižduk.

To ću pogledati malo hladnije glave. Imao sam plan napraviti faul i nakon što iskoristimo bonus zamijeniti Šimu s Perom, jer sam bio siguran da će Šime napraviti faul. Mislim da ćete vidjeti da ga je i napravio, ali nema veze. Kada smo došli u zonu kocke, to se okrene na ovu ili onu stranu. Izgubio sam Svjetsko prvenstvo od Amerikanaca na jedno slobodno bacanje i nisam spavao deset dana. Tada sam bio mlađi, sigurno da neću nakon ovoga. U sportu uvijek dođeš tamo gdje zaslužuješ. Ovo moramo prožvakati i biti veliki – zaključio je Nazor.