Hrvatska
VIDEO: Pogledajte tricu s centra koja je odvela Dubrovčanke u finale Kupa!

VIDEO: Pogledajte tricu s centra koja je odvela Dubrovčanke u finale Kupa!

Autor: Paulo Sarić

Luda završnica odvela Ragusu do borbe za trofej.

ŽKK Ragusa je nakon velike borbe svladala gošće iz Zadra rezultatom 71-68 i izborila plasman u finale Kupa „Ružica Meglaj-Rimac“. Djevojke Zdravka Kitina gotovo su cijelu utakmicu bile u rezultatskom minusu, no u posljednjih su osam minuta nadoknadile zaostatak od 13 poena i s(p)retnom tricom s centra Zadranke Ine Marin došle do velikog slavlja.

Uz podršku kapetanice Lare Nikpalj koja se vratila u kadar nakon ozljede zadobivene na utakmici protiv Trešnjevke u pretposljednjem kolu Prve ženske lige, Zadranke su bolje otvorile susret. Nakon izjednačenih početnih nekoliko minuta krenule su u seriju 0-9 i preuzele rezultatsku inicijativu koju nisu ispuštale do pred kraj dvoboja. Igračice Marije Mazije dominirale su u skoku i time dolazile do vrijednih drugih napada te su se sredinom druge dionice nakon slobodnih bacanja Ane Vrsaljko odvojile na dvoznamenkastu prednost (17-27). Ipak, domaće su cure preko Josipe Zovko i Romane Stojanović do velikog odmora uspjele smanjiti zaostatak, pa se u nastavak ušlo s 31-37 za gošće.

Djevojke iz Donatovog grada u nastavku su dodatno podigle kvalitetu igre u obrani te su punih pet i pol minuta ostavile Kitinove igračice bez koša pa su u 26. minuti imale i ugodnih 14 koševa prednosti (31-45) što su relativno mirno održavale do početka posljednje dionice. Anđela Oštrić je košem i dodatnim svojim bacanjem odvela Zadranke na 47-60 na isteku 32. minute, no onda su gošće - stale. Dubrovčanke su, svjesne da je krajnji trenutak, ubacile u brzinu više i krenule u seriju 12-0 koju je tricom započela i završila u drugom poluvremenu raspoložena Ina Marin.


Zadranke su se u tim trenucima uzdale u svoju ponajbolju igračicu Anu Vrsaljko koja je s četiri vezana poena držala svoju ekipu glavom iznad vode, no nakon što je morala napustiti igru zbog pete osobne pogreške bilo je jasno da će djevojke u plavim dresovima teško do pobjede. Vodile su gošće do posljednje minute kada je Katarina Matijević položila za prvu prednost Raguse još od otvaranja susreta. Iskusna Lucija Perica je poravnala pet sekundi prije kraja i taman kada se očekivalo da će utakmica otići u produžetak, na scenu je stupila nekadašnja igračica Zadra i tricom s centra u posljednjim sekundama odvela Dubrovčanke u finale.

Uz junakinju Marin koja je ubacila 12 koševa, najefikasnije u domaćim redovima bile su kapetanica Romana Stojanović s 18 poena, šest skokova i pet asistencija i Josipa Zovko s poenom manje, pa Zadrankama nije pomoglo ni 17 poena i čak 16 skokova Nine Dedić niti 14 koševa i 11 uhvaćenih lopti Ane Vrsaljko.

Dubrovčanke će u sutrašnjem finalu, u 17 sati, odmjeriti snage s košarkašicama Medveščaka koje su u prvom susretu dana došle do uvjerljive pobjede nad Šibenčankama 86-64.