Hrvatska
VIDEO: Šibenik je mogao pobijediti Osijek nakon što je izgubio na terenu, ali nije. Zašto?

VIDEO: Šibenik je mogao pobijediti Osijek nakon što je izgubio na terenu, ali nije. Zašto?

Autor: Saša Ćirić

Mali manjak koncentracije svih aktera, a kazna samo za jednog. Kojeg?

Prije više od tjedan dana Vrijednosnice Osijek su svladale GKK Šibenik na Baldekinu rezultatom 65-72. Bila je to utakmica u kojoj su domaći oscilirali od jako dobrog do jako lošeg, a gosti su iskusno uzeli ponuđeno. Sjajni Jakov Mustapić je s 19 poena predvodio gostujuću momčad, a drugi strijelac Vrijednosnica je bio mladi Slovak Mario Ihring (16 poena). Ostali stranci u gostujućim redovima se nisu iskazali - mladi Novozelanđanin Maxwell Darling je upisao tek dva poena, a Amerikanac Abdul-Malik Abu četiri, s monstruoznim zakucavanjem dvije i pol minute prije kraja.

Zašto (opet) pišemo o ovoj utakmici? Krajem prve četvrtine se dogodila raritetna situacija. Naime, na terenu su istovremeno bila sva trojica osječka internacionalca, što prema propozicijama HKS-a nije dozvoljeno. Članak 33.10. jasno kaže:

- "U prvim petorkama klubova i uvijek na parketu za vrijeme utakmice moraju biti minimalno 3 (tri) igrača koji su bili 3 (tri) godine bez prekida registrirani u HKS-u za mlađe dobne kategorije ili su bili registrirani u HKS-u ukupno 5 (pet) godina ili su nastupili za mlađe
državne reprezentacije, osim igrača hrvatskog državljanstva koji su bili registrirani u HKS-u prije 30.06.2017. godine."

Na snimci utakmice možemo vidjeti trenutak u kojem Abu ulazi u igru umjesto Domagoja Vrkića pri rezultatu 11-13, 2:27 prije kraja prve četvrtine. Na terenu se već nalaze Ihring i Darling, te u igri zajedno provode nešto manje od minutu i pol.

Pomalo nevjerojatno je kako je ova situacija prošla ispod radara, ako uzmemo u obzir da je utakmicu sudio naš najiskusniji sudac Srđan Dožai, kojem je asistirao već međunarodno etablirani Josip Radojković, uz mladog kolegu Franu Mjedu. Usto, povjerenik utakmice je bio Miroslav Braica, čovjek s dugogodišnjim stažem u HKS-u. Naravno, ne treba smetnuti s uma ni stručne stožere obje momčadi, od kojih su jedni generirali neregularnu situaciju, a drugi je nisu prepoznali.

U kratkom razgovoru s ljudima iz vrha HKS-a dobili smo potvrdu o cjelokupnoj situaciji i svoj bizarnosti iste, ali su nam ukazali i na dio koji olako zaboravljamo. Povjerenik Braica je u proteklom razdoblju bio na raznim natjecanjima, i ono što je kod njih specifično jest da svako ima svoj set pravila, pa tako i ono o broju stranaca (u momčadi odnosno na parketu). Ujednačenost pravila i propozicija je veliki problem košarke, koja je jedan od rijetkih momčadskih (a svakako najpopularniji) sportova s potpunim kaosom po tom pitanju. NCAA košarka se još uvijek igra s dva poluvremena po dvadeset minuta, a napadi traju 30 sekundi!

Upravo zato, nakon što smo se u početku pitali tko je kriv? smo poput Borisa Novkovića i Severine do refrena shvatili da je pravo pitanje zapravo zar je važno tko je kriv?, jer neujednačena pravila stvaraju konfuziju nevjerojatnih razmjera. Svim akterima ovog slučaja to bi trebala biti dobra opomena. Osijeku, koji je nepažnjom mogao čistu i zasluženu pobjedu na parketu dovesti u pitanje; Šibeniku, koji je za zelenim stolom (proizvode li više takve stolove?) mogao iskoristiti nepažnju svojih protivnika; i, naposlijetku, sudačka trojka i povjerenik, da se ne oslanjaju na iskustvo i automatizam, već da svakoj utakmici pristupe sa širom otvorenim očima.

Na kraju balade, kao u narodnoj izreci, vuk je pojeo magare. Žalbeni rok je poodavno prošao dok su Šibenčani došli do ove spoznaje, tako da će jedini sankcije snositi najstariji, najiskusniji, ali i najodgovorniji - povjerenik Braica.

Ljudska greška se svima dogodi, i ne treba upirati prstom u nikoga. Valja naučiti na greškama i ne ponavljati ih, a ne bi bilo loše ni ujednačiti pravila i propozicije, imajući u vidu specifičnosti nekih natjecanja. Ne samo zbog ovakvih situacija.