Hrvatska
Regija
VIDEO: Tragedija Zadra na parketu, tragedija Igokee van njega

VIDEO: Tragedija Zadra na parketu, tragedija Igokee van njega

Autor: Paulo Sarić

Premda je osigurao ostanak u ABA ligi domaći trener jučer nije imao razloga za slavlje.

Zadar je praktički bio bez šanse. Kada se u prvom poluvremenu primi čak 61 poen teško je očekivati pobjedu u utakmici sezone. Obrana gostiju u prvih je 20 minuta izgledala poput švicarskog sira. Trebate li koš iz reketa? Može. Tricu? Zašto ne. Napadački skok? Nema problema. Da ne ispadne da se na parketu pojavila samo jedna momčad valja istaknuti period dobre igre s početka četvrtke četvrtine zahvaljujući kojem su Dalmatinci u jednom trenutku prišli na samo minus šest, no ubrzo su nastavili sa starim navikama pa pobjeda Igokee nikad nije dolazila u pitanje.

- Naš je problem bio što nismo ušli maksimalno agresivno u obrani kako smo se dogovorili. Protivniku smo dozvolili da lagano organizira napade, da uđe u šuterski ritam te je u ranoj fazi utakmice napravio prednost koja se u ovim prilikama rijetko ispušta. Mi smo sredinom drugog poluvremena odigrali dobro i došli u šansu, no u samom finišu utakmice nismo iskoristili priliku. Da budem iskren, ne bi bilo ni pošteno. Igokea je dominirala tijekom susreta te je zasluženo ispred nas. Nama ostaje da čekamo rasplet Druge ABA lige i da u baražu tražimo svoju šansu za ostanak – izjavio je nakon jučerašnjeg poraza Ante Nazor.

FOTO: Nenad Vuruna (KK Igokea)

Samo je otvaranje dvoboja u kojem je Luka Božić zabio pet uzastopnih poena nakratko nagovijestilo da ćemo gledati neizvjestan i otvoren susret, no sve zadarske nade brzo su se rasplinule. Obrana je u pojedinim trenucima izgledala kao misaona konstrukcija pa su domaći igrači imali natjecanje tko će više i atraktivnije zabiti. Kako je moguće da Zadar u utakmici sezone izgleda tako loše?

- Kad se ne igra obrana, kad se stoji daleko od lopte, kad se ne uđe maksimalno onda je to itekako moguće. Igokea je dobra napadačka ekipa koja igra kako joj dozvolimo. Kada smo krenuli igrati obranu kakvu znamo došli smo u šansu. Od kad sam preuzeo momčad, a došao sam na 0-4, s tim imamo problema. Ako želimo sezonu privesti kraju kako treba moramo se uhvatiti u koštac s tim kako bismo izgledali kako smo izgledali sredinom drugog poluvremena – smatra gostujući strateg.

FOTO: Nenad Vuruna (KK Igokea)

Osim „obrane“ Dalmatincima je u prvih 20 minuta problem stvarala i organizacija napada. Većina poena je dolazila iz individualne igre, a posebno je podbacila vanjska linija koja je kombinirano zabila tek pet poena u prvom poluvremenu. Bašić tri i Little dva. Osjetilo se da nakon odlaska Vaughna Zadar nema širinu na poziciji 'jedinice'.

- Da, ali da igramo dobru obranu tražili bismo svoje šanse iz kontre i polukontre. Igrali smo s Bašićem na poziciji 'playa', ali smo pokrivali i s Božićem koji ulazi u priliku da stječe prednost. Kada zabiješ 80 poena evidentno da napad nije problem. Problem je nešto drugo - prvenstveno obrana, a iz obrane i defenzivni skok. Ako nemaš kvalitetnu obranu i defenzivni skok ne možeš ni trčati i to je ono na čemu moramo raditi – zaključio je Nazor.


Iako je odveo svoju momčad do ostanka u ABA ligi trener Igokee Dragan Nikolić nije imao razloga za slavlje. Pred samu utakmicu dogodila mu se velika životna tragedija.

- Došao sam na utakmicu iako su me, prije svega zbog svoje ljudskosti, čelni ljudi Igokee oslobodili današnjeg meča. Dogodila se tragedija, preminula mi je majka tako da se ispričavam širokom košarkaškom auditoriju i ABA ligi što neću puno komentirati. Razumjet ćete moju situaciju. Ovu pobjedu poklanjam svojoj majci Gordani  Nikolić. Neka joj je vječna slava. O svemu ostalom ćemo pričati narednih dana – emotivno se obratio javnosti domaći trener u teškim životnim trenucima i prozborio još nekoliko riječi - bitno da je Igokea ostvarila oba cilja. Osvojila je kup i ono što je najvažnije izborila je ostanak.

Pred Zadranima su dodatne kvalifikacije. Krajem travnja na domaćem će terenu ugostiti drugoplasiranu momčad Druge ABA lige pri čemu se nameću tri glavna pitanje: s kim, u kojem sastavu i hoće li se igrati pred punim ili praznim tribinama.

Jedno je sigurno, žele li osigurati ostanak među regionalnom elitom, Dalmatinci će morati podići razinu igre.

Rezultati by SofaScore