Hrvatska
Regija
VIDEO: Zadar 'ukrao' junaka Cibone, rođenog – u Hong Kongu!

VIDEO: Zadar 'ukrao' junaka Cibone, rođenog – u Hong Kongu!

Autor: Paulo Sarić

Dva potpisa u jednom danu.

Tek nekoliko sati nakon što je službeno potvrđen dolazak Martina Junakovića u KK Zadar, završena je i jedna od najdužih ovoljetnih sapunica dalmatinskog kluba. Nakon dva mjeseca razgovora i čekanja zelenog svjetla od nadležnih institucija Dominic Gilbert postao je i službeno novi igrač momčadi iz Donatova grada.

Mladi Australac hrvatskih korijena košarkom se počeo baviti u Australiji, da bi se potom otisnuo s 'one strane bare' gdje je nastavio karijeru u Kanadi upisavši se na University of British Columbia. Ipak, želja za profesionalnom karijerom bila je privlačnija od akademske titule, pa ga je put preko Kvarnera i karlovačkog Šanca doveo do Cibone.

U tom trenutku to je bio 30. najbolji fakultet na svijetu, a ja sam imao dobre ocjene i zadovoljavao sve uvjete za stipendiju. No, nisam bio zadovoljan kako košarkaški napredujem. Doduše, nisam planirao doći igrati u Hrvatsku sve do ljeta 2016. kada sam s mamom došao k rodbini i počeo raditi sa Zagrebovim trenerom Andrejem Teslom. Tada sam vidio da tu postoji viša razina rada na tehnici pa sam odlučio prekinuti studij. Svi kojima sam rekao da mi je trener na koledžu kazao da imam prevelike šake, i da zato ne mogu dobro šutirati, slatko su se nasmijali. Osim toga, nikako ga nisam mogao dobiti za dodatni rad na kojem sam inzistirao – izjavio je svojedobno novi igrač Zadra za Večernji list.


Počeci u Savskoj bili su teški, no nije dugo prošlo prije nego je postao jedan od 'miljenika' trenera Ante Nazora koji je oduvijek cijenio igrače s jakom radnom etikom.

Moj trening završava kad me izbace iz dvorane – poznata je Gilbertova izjava iz zagrebačkih dana.

Napredak mladog Australca rođenog, zanimljivo, u Hong Kongu bio je vidljiv iz sezonu u sezonu a sve je kulminiralo u svibnju kada je košem dvije sekunde prije isteka vremena doveo 'Vukove' do 19. naslova prvenstva Hrvatske.

Gilbert je prošle sezone u ABA ligi bio na prosjecima od 5,5 poena i 2,4 skoka, dok je u hrvatskom prvenstvu bio nešto efikasniji sa 6,3 koša i tri uhvaćene lopte u prosjeku.

Ugovor s KK Zadar potpisan je na tri sezone.