Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO - Zubac u finalu Ljetne lige!

VIDEO - Zubac u finalu Ljetne lige!

Autor: Paulo Sarić

Fantastičnu šutersku večer kalifornijske momčad zasjenila je ozljeda Lonza Balla.

Mladi hrvatski centar Ivica Zubac došao je na korak do svog prvog trofeja u NBA ligi. Ruku na srce radi se tek o lasvegaškom izdanju Ljetne lige, no grunfovski rečeno – uvijek je bolje pobijediti nego izgubiti. U jutrošnjem polufinalu njegovi su Los Angeles Lakersi rutinski svladali Dallas Maverickse rezultatom 108-98 i izborili mjesto u utakmici za naslov koja će se igrati u utorak u četiri sata po srednjeeuropskom vremenu.

Lakersi su čitavim tijekom susreta vodili, te su bez prevelikog stresa došli do finala. Uz već standardno dobru partiju drugog odabira na ovogodišnjem draftu Lonza Balla, najbolji igrač u dresu kalifornijske momčadi bio je Kyle Kuzma koji je zabio 24 koša uz pet skokova. Zubac je za 20 minuta na parketu ubacio 12 poena uz sedam skokova i dvije blokade te je pružio solidan doprinos pobjedi svoje momčadi.

Potencijalni hrvatski reprezentativac izvrsno je ušao u susret sudjelovavši u prvih sedam koševa svoje momčadi. Prvo je asistirao za tricu Lonza Balla, da bi potom zabio u kontri za 5-0 Lakersa. Prava je šteta što je fauliran pri pokušaju atraktivnog zakucavanja posjed poslije pa je seriju bio prisiljen završiti s linije slobodnih bacanja. Nakon što su na početku susreta uspostavili dubinu u svojoj igri, fokus LA Lakersa kasnije se prebacio prema vanjskim igračima. Sasvim razumljivo ako znamo da su Lakersi tricu gađali uistinu fantastičnih 17/22. Nestvarnih, čak i basketaških 77.3 posto!


Protiv tako raspoložene momčadi Dallas nije imao lijeka. Jasno, Teksašani se nisu predavali pa su koncem susreta serijom 19-2 prišli na samo poen zaostatka, no do kraja meča su zabili tek tri koša, pa su Zupčevi suigrači slobodnim bacanjima potvrdili pobjedu. Sjenu na lijepi uspjeh bacila je ozljeda lista Lonza Balla koji je izišao iz igre sredinom drugog poluvremena te su u nju više nije vraćao. Iako na prvi pogled nije izgledalo preozbiljno, postoji šansa da će naš centar u finalu protiv Portlanda biti lišen pomoći, ili makar punog doprinosa, drugog odabira ovogodišnjeg drafta i igrača koji, premda još nije odigrao niti jednu službenu utakmicu u žutome dresu, većini ljudi polako postaje prva asocijacija kada pomisle na Los Angeles Lakerse.