Hrvatska
„Vjerujem da će početi puhati novi vjetrovi u KK Zadar“

„Vjerujem da će početi puhati novi vjetrovi u KK Zadar“

Autor: Paulo Sarić

Treba odmah prionuti na posao, a želja mi je da u momčadi bude što više zadarskih igrača.

Gordijski čvor po pitanju trenera KK Zadar, tko god da ga je zavezao, konačno je razriješen u petak popodne objavom na službenim stanicama kluba da će Aramis Naglić voditi dalmatinskog abaligaša i naredne sezone. Svojedobno glavni i jedini kandidat za trenera u proteklim je tjednima dobio konkurenciju koju su predlagale različite struje s različitih pozicija moći, no na koncu se sve rasplelo na način da će zadarski brod u novu sezonu krenuti s istim kormilarom.

Kako se on osjeća nakon dugih pregovora upitali smo ga u predvečerje vikenda.

- Ne znam. Dobro pitanje, ali ne znam. Ne znam što bih ti rekao. Osjećam se pomalo iscrpljeno. Mislim da sve ovo nije trebalo toliko trajati. Sve se moglo riješiti puno prije i svima bi bilo puno lakše u onome što nas čeka – rekao je novi/stari trener Zadra.

Dugo ste vremena figurirali kao siguran odabir za trenera KK Zadar. Nakon završetka sezone se očekivala samo potvrda vašeg imenovanja da bi se u međuvremenu pojavili neki novi kandidati. Zbog čega se odugovlačilo?

- To bi pitanje trebalo ići na neke druge adrese, a ne na moju. Definitivno. S moje strane nije bilo posebnih uvjeta niti promjena još od kraja lige kada sam napustio Zadar.

Prije mjesec dana ste u razgovoru za basketball.hr kazali da biste rado ostali na čelu Zadra ali da nemate s kim pregovarati nakon što je direktor Boris Skroće dao ostavku. Na kraju ste ipak potpisali novi ugovor i produžili suradnju. S kime ste se dogovorili?

- Na početku sam razgovarao isključivo s Borisom. Međutim, nakon njegova odlaska nikakvih reakcija iz kluba nije bilo pa nisam imao s kim pregovarati. Makar sam već praktički bio proglašen trenerom još negdje u petom mjesecu. Ali tada je iz nekih razloga sve stalo. Iz kojih, ne znam. Nažalost, sve se jako dugo rastegnulo i mislim da je to bilo nepotrebno – kazuje srebrni Olimpijac iz Barcelone 1992. godine.

Konkretna imena? Nije neka tajna da niste nužno bili prvi, ili hajmo tako kazati jedini izbor sportskog direktora Branka Skroče.

- Ne bih govorio o imenima. Neke stvari se mijenjaju, drugi ljudi su preuzeli odgovornost. No, o tome će vam reći oni ili netko drugi. Ja ne mislim ulaziti u to i povlačiti imena po novinama, s kim sam razgovarao, a s kim nisam. Mislim da je to u ovom momentu najmanje bitno.

Biste li mogli potvrditi da to nije bio sportski direktor Branko Skroče, već netko s viših instanci poput gradonačelnika Branka Dukića?

- Recimo da je to tako.

Za razliku od prošle sezone kada ste došli u nezavisnu situaciju u kojoj je trebalo spasiti klub od ispadanja iz regionalne lige, ove ćete godine imati mogućnost od samoga početka raditi s momčadi. Kako će ta činjenica utjecati na vaš rad?

- Neke stvari su lakše, a neke teže kada preuzimaš klub na početku sezone. Situacija nije bajna i već to što počinjemo dosta kasno nosi svoje probleme. Trebamo sklopiti momčad, treba početi razgovarati s igračima, posložiti viziju. Treba isplanirati plan priprema. To su stvari koje ozbiljni klubovi rade u šestom mjesecu. No, sve je to jasno i tu smo gdje jesmo. To ne možemo promijeniti, treba se uhvatiti posla i biti dovoljno optimističan i pozitivan da će posao biti dobro završen.

foto: B4U

Prvi potezi će, pretpostavljam, biti pregovori s postojećim kadrom, zadržavanje ključnih igrača i slaganje plana priprema za narednu sezonu?

- Tako je, to je prvi posao. Želja mi je da dovedemo što više zadarskih igrača i da nakon toga krenemo u traženje igrača uokolo. S nekima od njih sam razgovarao, ali to su bili tek neslužbeni kontakti jer nisam imao ovlaštenje. Nisam bio trener tako da nisam znao što će se događati pa sam razgovarao na prijateljskoj osnovi da vidim tko je raspoložen, a tko nije za igranje u Zadru – govori trener Naglić pokazujući da je spreman na sebe preuzeti i veću odgovornost od one koja mu je propisana u opisu posla.

Koliko ste optimistični da ćete uspjeti prebroditi sve probleme u kojima se klub nalazi i da ćete moći što mirnije i što fokusiranije samo na košarku ući u novu sezonu?

- Najveća zadaća KK Zadar je da vrati povjerenje, odnosno da stekne povjerenje i igrača i svih okolnih elemenata u košarci. To nikada nije lako, a s tim treba hitno početi. Obećano mi je da će se dugovanja prema igrače riješiti u osmom mjesecu kako bi mogli puno lakše pregovarati sa svima. Nije lako dovoditi igrače u klub u kojemu postoje dosta veliki dugovi. Ja sam optimističan i vjerujem da će početi puhati neki novi vjetrovi u KK Zadar. Možda sam previše optimističan, ali takav sam. Lakše mi je na takav način razmišljati. To je preduvjet da krenemo naprijed. Da se riješe stara dugovanja i da krenemo što prije u razgovore s igračima. Kako onima koji su pod ugovorom, tako i onima koje želimo dovesti.

Nadam se da ću opravdati povjerenje i jednim optimizmom, čvrstim stavom i dobrim radom vratiti povjerenje u momčad i u KK Zadar – zaključio je čovjek koji će KK Zadar voditi u nove izazove. Po što mirnijim morima, nadajmo se.