Europa i Svijet
Hrvatska
Vraneš, Prkačin i Hezonja povukli za laganih +29 protiv Cipra, BiH izgubila od Francuske

Vraneš, Prkačin i Hezonja povukli za laganih +29 protiv Cipra, BiH izgubila od Francuske

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Marin Sušić/HKS

Kvalifikacije za EuroBasket 2025.

Hrvatska košarkaška reprezentacija je u riječkoj dvorani Zamet u drugoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2025.  pobijedila Cipar s uvjerljivih 92-63.

Pitanje pobjednika riješeno je u prvoj četvrtini. Hrvatska je krenula s 12-0, pa rasla do 20-5, da bi nakon deset minuta igre rezultat bio 22-8. Za manje od sedam minuta provedenih na parketu centar Ivan Vraneš je postigao 10 poena bez promašaja čemu je dodao i tri skoka. Mario Hezonja je zabio poen manje uz četiri skoka i četiri asistencije.

Gdje su stali oni, nastavio je Roko Prkačin. koji je za sedam minuta u igri nanizao 11 poena uz tri skoka čime je držao  Ciprane na pristojnoj udaljenosti. U 15. minuti igre bilo je +15 (31-16). Prkačin je nastavio briljirati. U tren oka stigao je do 18 poena i pet skokova, a Hrvatska do vodstva 43-19. Kada je sjeo na klupu na zasluženi odmor Ciprane je nastavio uništavati Hezonja te je Hrvatska na poluvremenu imala 24 poena viška, zabila je duplo više od svojih protivnika (48-24).

Opušteniji pristup Hrvata Ciprani su znali kazniti u trećoj četvrtini u kojoj su postigli više poena (26) nego u prve dvije zajedno (24). No, Hrvatska je i dalje uživala u komfor zoni te s 20 poena prednosti dočekala posljednju četvrtinu u kojoj je stavila stvari na svoje mjesto i slavila s 29 poena razlike (92-63).

Dva su hrvatska igrača ostvarila double-double učinak. Roko Prkačin je uz 24 poena imao i 10 skokova, a Mario Hezonja je uz isti broj skokova zabio dva poena manje (22). Dario Drežnjak je postigao 11, Ivan Vraneš 10 poena, a Roko Badžim devet poena.

U drugoj utakmici skupine E Francuska je u Tuzli pobijedila Bosnu i Hercegovinu 64-74 te s dvije pobjede drži prvo mjesto. Hrvatska i BiH imaju po pobjedu i poraz, dok je Cipar bez pobjede.

Kvalifikacije se nastavljaju u studenom kada će se Hrvati dva puta sastati sa susjedima iz BiH. Podsjetimo, iz naše skupine plasman na EuroBasket 2025. ostvarit će dvije prvoplasirane reprezentacije.

Prije prvog podbacivanje lopte sportski novinar Večernjeg lista Dražen Brajdić uručio je nagradu Mariju Hezonji za hrvatskog košarkaša godine.

Ocjenjivački sud Večernjakovog izbora činili su Neven Spahija, Dalibor Bagarić, Rok Stipčević, Velimir Perasović, Bruno Šundov, Davor Kus, Slaven Rimac, Vladimir Anzulović, Ante Nazor i Jurica Golemac. Hezonja je odnio pobjedu ispred Ivice Zupca, Darija Šarića, Bojana Bogdanovića, Luke Božića, Karla Matkovića, Ante Tomića i Jaleena Smitha.

Josip Sesar – izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije:

“Dominantno smo odigrali utakmicu. Od samog starta smo imali potrebnu energiju. U trećoj četvrtini su se pojavili mali problemi u obrambenom dijelu, nismose dobro vraćali u obranu i Ciprani su to iskoristili za svoju seriju. Bio je to najlošiji period utakmice, no ulazak u zadnju četvrtinu je bio odličan, protok lopte jako dobar i utakmica je otišla u smjeru u kojem je i trebala otići. Napravili smo večeras sjajan posao u radnom dijelu, ali moram naglasiti i 29 asistencija. To znači da je napad bio fluidan, da je lopta išla. Bilo je dosta šuteva koje nismo pogodili. To nas je u Francuskoj koštalo, danas nije. Startali smo s Ivanom Vranešom jer smo znali da ima potrebnu agresiju. Gdje je on stao, nastavio je Roko Prkačin. Dečki su stvarno napravili sjajan posao baš kao i Mario Hezonja. To što Danko Branković nije igrao ne znači ništa, takav je bio plan utakmice. Idemo dalje, korak po korak. Euro kvalifikacije ostavljamo po strani, okrećemo se onima za Olimpijske igre.”

Ivan Vraneš – hrvatski košarkaški reprezentativac:

“Startali smo kvalitetno i agresivno, s potrebnom energijom. Takav je i bio plan utakmice. Nismo im dopustili da se razmašu sa šutevima. Imali smo malu krizu na otvaranju treće četvrtine, ali brzo smo se vratili. U napadu je lopta išla okolo, bili smo opasni sa svih pozicija što pokazuje i ovi završnih +29. Svi smo sretni i zadovoljni s ovim rezultatom. Čestitke svim dečkima i stručnom stožeru i hvala im na svemu.”

RASPORED UTAKMICA HRVATSKE

Hrvatska – BIH 21. studenog 2024.
BIH – Hrvatska 24. studenog 2024.
Hrvatska – Francuska 21. veljače 2025.
Cipar – Hrvatska 24. veljače 2025.

Standings provided by Sofascore