Hrvatska
VREMEPOLOV: Pogledajte kako je mlađahni Ukić ukrao Kup Zadru

VREMEPOLOV: Pogledajte kako je mlađahni Ukić ukrao Kup Zadru

Autor: Branko Tabak

Poput Grincha koji krade Božić.

Kada je preuzimamo momčad Cedevite Jurij Zdovc je najavio osvajanje tri trofeja, Kup Krešimira Ćosića, Prvenstvo Hrvatske i ABA ligu i Final Four Eurolige

Ovo je podsjetnik na prvi trenerski trofej današnjeg trenera Vitamina. Te 2004. godine bio je trener Splita. Završnica Kupa igrala se u Zadru. Splićani su u polufinalu bili bolji od Cibone. Mnogi su u gradu košarke pomislili kako su time olakšali put domaćinima do obrane trofeja kojeg su godinu ranije osvojili upravo na Gripama.

Ali Damir Rančić, Hrvoje Oršulić, Roko Leni Ukić i društvo pokvarili su raspoloženje svih onih kojima je Zadar pori srcu. Kod rezultata 72-72 Zadar je krenuo u završni napad. Oršulić je iščeprkao loptu iz ruku Emilija Kovačića. Tada 19-godišnji Roko Leni Ukić (imao je 19 godina i dva mjeseca) uzeo je loptu u svoje ruke i maestralnom solo akcijom riješio pitanje pobjednika.


Jazine su se zaledile. Jure Zdovc je utrčao prema centru igrališta u zagrljaj svojim igračima i suradnicima, a nakon početnog šoka dvoranom se prolomio pljesak namijenjen pobjednicima.

Stigao je tako Split do petog Kupa. Od tada više zaigrali ni u finalu, a ove godine se nisu uspjeli plasirati na Final Eight. Ždrijeb im je dodijelio neugodnog protivnika Cibonu. Zadar je, s druge strane nakon toga igrao šest finala, te tri puta osvojio Krešin kup, ali i zadarska suša traje duže od desetljeća jer su posljednji trofej podignuli u zrak 2007. godine. Posljednji puta finale su igrali na Višnjiku kada su u veličanstvenoj atmosferi pred 10 000 gledatelja poraženi od Cedevite.

Vitamini su glavni favoriti za trofej i ove godine, a zanimljivo je, kako će Zdovc i ovaj puta davati upute s klupe Roku Ukiću koji će nastupiti u narančastom, a ne žutom dresu.

U filmu kojeg vam donosimo ispod teksta pogledajte kako su s godinama odmaka jednu od najuzbudljivijih završnica Kupa Krešimira Ćosića u povijesti prokomentirali akteri.