Hrvatska
Zdovc najavio osvajanje tri trofeja i F4 Eurocupa

Zdovc najavio osvajanje tri trofeja i F4 Eurocupa

Autor: Paulo Sarić

Cedevita predstavila novog trenera.

Kao što smo jučer pisali, Jurij Zdovc novi je strateg Cedevite. Iskusni slovenski stručnjak trenersku je karijeru započeo kao pomoćni trener Krke, da bi prvi samostalni posao imao na klupi tada aktualnog hrvatskog prvaka, KK Split. U klub s Velesajma dolazi nakon tromjesečnog odmora.

Današnju konferenciju za novinstvo otvorio je direktor Cedevite Davor Užbinec.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo informirati vas da smo potpisali ugovor s Jurom Zdovcom, koji je od danas i službeno naš novi trener. Veliko nam je zadovoljstvo da smo doveli još jedno veliko ime u naš klub. Jure je imao veliku igračku i veliku trenersku karijeru. Mislim da zajedno možemo napraviti još bolje rezultate nego što smo imali i da ćemo zajedno hrvatskoj javnosti dati puno užitaka u sljedećim sezonama.

Bivši izbornik slovenske reprezentacije posljednji je angažman imao u grčkoj prijestolnici gdje je trenirao i našega Roka Lenija Ukića. U Ateni se zadržao godinu i pol, a otkaz je dobio nakon ispadanja od Monaca u košarkaškoj Ligi prvaka. Ubrzo je preuzeo riječ.

- I meni je drago da sam došao u ovaj klub. Nije mi trebalo dugo [da se odlučim]. U ovom poslu je jako bitno da te netko želi. Tada je puno lakše, i ja to cijenim. Kroz čitavu karijeru uvijek bih više ili manje odmah prihvatio kada bi netko došao meni [i to bi se u pravilu] pokazalo dobrim. Zadovoljan sam što sam tu. Cedevita je klub koji je u zadnje vrijeme u samom vrhu europske košarke. Čak bih rekao da je klub više cijenjen u inozemstvu nego u regiji. Druga stvar koja me motivirala u dolasku su želja i sportski motiv da dođemo do Eurolige. Cedevita može ili kroz Eurocup ili kroz ABA ligu doći do Eurolige i to je na kraju možda čak i presudilo – otkrio je novi trener Cedevite.

Upitan koliko točno ostaje na klupi hrvatskog prvaka i na koji je vremenski rok potpisao ugovor, Zdovc je kazao.

- Ja bih rekao na godinu. Na kraju jedna plus jedna, ali mislim da je to korektno. Neki dugogodišnji ugovori, s obzirom na to koliko je posao osjetljiv, emocionalan… Mislim da smo se odlučili na obostrano zadovoljstvo.

Dvostruki europski prvak i svjetski prvak s reprezentacijom Jugoslavije nije htio puno pričati o stanju u momčadi i konkretnoj igračkoj križaljci za iduću sezonu. Ipak, rekao je da očekuje širok igrački kadar zbog brojnosti izazova koji ga očekuju na klupi svog novog sastava.

- Trebat će mi jedno vrijeme. Ima puno mladih igrača, igrača na odlasku. Neke od njih bismo htjeli zadržati, neke nećemo moći. S obzirom na hrvatske igrače i strance, igranje tri lige… No, imamo vremena. Treba mi sve to sjesti i vidjet ću što nam treba i kako sastaviti ekipu da možemo što manje bolno igrati u sva tri takmičenja odjednom. To nije lako. Prva ekipa mora imati nekakvih 16 igrača i trebamo vidjeti što nam je prioritet, što nam najviše fali i onda oko toga sastaviti ekipu.

Ovo nije prvi puta da je najbogatiji hrvatski košarkaški klub želio slovenskog stručnjaka na svojoj klupi.

- Dva puta su me kontaktirali. Jednom sam bio pod ugovorom. Ove godine nisam očekivao. Poziv me iznenadio, no tu sam.

Olakotna okolnost novom poslu je svakako blizina Slovenije i obitelji.

- Ja sam obiteljski čovjek. Na početku će mi familija biti u Ljubljani pa se može dogoditi da pođem kući nakon kakvog treninga. No, to nije bilo odlučujuće. Nije bilo presudno – kazao je Slovenac.

Srebrni olimpijac iz Seula osvrnuo se i na ugled koji njegov novi poslodavac uživa u ostatku Europe.

- Cedevita je ozbiljan klub, daleko najbolji u regiji. Ista tako, nažalost, zna se da nema publike. Publiku možeš dovesti samo dobrim rezultatima. Pobjedama. No, klub je generalno cijenjen. Ambiciozan.

Prati ga glas prilično defanzivnog trenera koji naglasak stavlja na agresivnost vlastite momčadi i otežavanje posla protivnicima. Je li tome zaista tako?

- Više ili manje, da. Svaki trener voli da njegova momčad postigne što više koševa. Sve je to povezano. Obrana s napadom. Ali, dajem puno na obranu. Na borbenost, ispunjavanje kriterija, obaveza, taktike, moje filozofije i pravila. Moja filozofija je jednostavna i u napadu. Budi agresivan, napravi višak i pronađi slobodnog čovjeka. No, to je teško sprovesti na terenu jer danas svaki igrač gleda samo koš. Moj je posao da napravim što se da.

Stručnjak rodom iz Štajerske nije htio ulaziti u konkretne špekulacije o izgledu momčadi u narednoj sezoni.

- Mi treneri smo tu da rješavamo probleme, ne da ih pravimo. Ne moraju se samo igrači nama prilagoditi, već i mi njima. Puno puta ne možeš dobiti igrača kojeg bi htio. Tome se moraš prilagoditi i vidjeti što imaš tu. Nisam još u toj fazi.

No, ipak na upit novinara dotaknuo se jednog imena. Kapetana hrvatske reprezentacije Roka Ukića.

- S Rokom imam nešto zajedničko. Ja sam kao trener počeo u Splitu, on je isto tada počeo kao igrač. Počeli smo zajedno profesionalne karijere. Ove godine smo se opet sreli, u AEK-u gdje je odigrao fenomenalno. O njemu sve najbolje. Ja bih volio da ga vidim tu. Možda je prebrzo za neke konkretne stvari, no imamo dobar odnos. On mene poštuje i ja njega. To je jako bitno.

Media i PR direktor Vitamina spomenuo je crticu iz povijesti kluba kada je drugi Slovenac, Matijaž Smodiš, Cedeviti donio prvi trofej, Kup Krešimira Ćosića. Upitao je može li drugi Slovenac biti taj koji će klubu donijeti naslov prvaka ABA lige.

- Ne samo da može, nego i mora. Zbog toga ste me doveli. Ja sam ambiciozan trener. Ponekad i previše. To tražim i od igrača. Uprava po tom pitanju neće biti problem – kazao je Zdovc.

Upitan o svojim načinu vođenja utakmice osvajač naslova prvaka s klubom koji je prvi prekinuo dominaciju Cibone je rekao.

- Mislim da sam fer trener. Ponekad strog. Ali na terenu tražim puno od igrača i sigurno im puno puta nije lako. Zavisi od utakmice. Ponekad sam miran, ponekad sam nervozan. Veću odgovornost imam kao trener, pa ponekad idem i preko granice.

Na koncu je Zdovc jasno pokazao dokle ide njegova ambicioznost i izrijekom postavio ciljeve za novu sezonu.

- Mislim da je jasno da je cilj osvojiti prvenstvo, hrvatski kup i ABA ligu. To moraju biti ciljevi. Samo visoki ciljevi vrše pritisak na sve nas. Nisam spomenuo Eurocup gdje mislim da cilj mora biti završni turnir. Neće bit lako. Spomenuo sam četiri fronta, no tako jest. Bit će uspona i padova. Tu su uvijek i povrede. No, ako je ekipa prava takve stvari ih samo jačaju i na kraju izađeš kao pobjednik. Prije ili kasnije – zaključio je novi trener Cedevite.