Hrvatska
Vučić vukao, Vladović vladao, Alkar pobijedio!

Vučić vukao, Vladović vladao, Alkar pobijedio!

Autor: Saša Ćirić

Sinjska školska dvorana se, kao i nebrojeno puta dosad, pokazala neosvojivom tvrđavom.

U Sinju su još uvijek svježi dojmovi s nedjeljne utakmice protiv Zaboka, kada je Domagoj Kanaet košem sa zvukom sirene donio pobjedu protiv favoriziranog gosta. Već u drugom kolu gostovala je još jedna momčad koja je kvalitetno tržila ovog ljeta. Hermes Analitica je tako vratila izgubljenog sina Domagoja Samca, privukla Holdingovca Antonija Vlaića, prisvojila traženog Antu Krapića i, naposlijetku, revitalizirala otpisanog Jakova Vladovića. S takvim sastavom zagrebački je premijerligaš brzo dobio status dark horsea, momčadi koja može pomrsiti planove bogatijim klubovima. No, i takvi imaju svoj protuotrov, a teško da postoji idealniji klub za tu ulogu od Alkara. Osobito ako igraju na vlastitom parketu.

Sinjani otvaraju tečno u napadačkom dijelu, dok u obrambenom zatvaraju sve prilaze košu. Ne čudi stoga 17-4 u prvih šest minuta utakmice. Pogađali su s vanjskih pozicija, a svoj obol u unutarnjoj igri davali su Hrvoje Vučić i Dino Šipić. Ipak, gosti preko Vladovića i Rogića uzvraćaju serijom 14-5, pa se na prvi odmor odlazi sa svega +4 za domaću momčad (22-18). 

Otvaranje druge četvrtine pripada Domagoju Kanaetu, koji s dvije coast-to-coast akcije diže domaću publiku na noge, a razliku u korist svoje momčadi na osam poena (29-21). Primoralo je to Zvonimira Mravka na minutu odmora, na kojoj je očito istaknuo važnost zatvaranja vanjskih igrača Alkara. No, to je ostavilo više prostora za domaće visoke igrače, posebice Vučića. Potonji je ušao u dobar ritam, pa do poluvremena postiže čak 16 poena. Ipak, Vladović i društvo se ne daju, pa se na poluvrijeme ide sa svega +6 za Alkar (49-43), i to nakon pogođene trice Bruna Markulina s istekom vremena.

Srđan Helbich je mogao biti tek djelomično zadovoljan s učinkom svojih igrača, osobito Amerikanca Josha Browna, koji je i u susretu sa Zabokom imao sporiji start u utakmicu. Drugo poluvrijeme se nastavilo u ritmu koš na koš, a u gostujućim redovima Hrvoje Garafolić veže nekoliko dobrih akcija. Vučiću se priključuju Brown i Šipić, pa je Analitičarima sve teže držati priključak. Vladović je još imao energije u svojim nogama, ali nije uspio zapaliti svoju momčad u tolikoj mjeri da uspiju u naumu za preokretom. Ključni trenuci se događaju u osmoj minuti treće četvrtine, kada prvo Vlaić radi nesportsku pogrešku na Markulinu, da bi Vladović pola minute kasnije dobio tehničku. Odvajaju se domaći serijom 10-0 na visokih +18 (75-57), i tu se osjetila predaja gostiju. 

Alkari su tijekom četvrte četvrtine većim dijelom održavali razliku, a najviših +20 su imali u nekoliko navrata, posljednji put na 90-70. Gosti su uspjeli donekle ublažiti poraz, a Sinjani nisu uspjeli postići sto poena, ali to ih nije previše pogodilo. Konačnih 96-82 za drugu pobjedu u isto toliko kola, rezultat koji će iznenaditi skeptike, ali ne i Helbicha i njegove momke. Bit će ovo zanimljiva sezona, osobito što se tiče borbe za sredinu ljestvice. 

Najefikasniji u domaćim redovima bili su Hrvoje Vučić (23 poena), Joshua Jalen Brown (21 poen, 7 skokova, 5 asistencija), Dino Šipić (18 poena, 10 skokova) i Bruno Markulin (18 poena, 4 trice). Goste je predvodio sjajni Jakov Vladović (25 poena, 5 skokova), dok je Roko Rogić dodao 15.