Europa i Svijet
Zaboravljeni vječiti talent se vraća u NBA?

Zaboravljeni vječiti talent se vraća u NBA?

Autor: Saša Ćirić

Ozljede su uništile karijeru čovjeka koji je trebao biti nasljednik najvećih centara NBA lige.

Sjećate li se Andrewa Bynuma? Mislili ste da on više ne igra košarku? Prevarili ste se. 

Čovjek koji još uvijek posjeduje rekord najmlađeg debitanta u povijesti NBA lige (zaigrao u službenoj utakmici s 18 godina i 6 dana) je nakon desetljeća teške borbe s ozljedama odlučio ući u posljednju bitku što se aktivne košarke u SAD tiče. Izabran kao 10. izbor na draftu 2005., Bynum još uvijek nije prestar - 31. rođendan će proslaviti tek u listopadu ove godine! Da biste dobili pravu sliku o njegovoj dobi, možemo ga usporediti sa Stephenom Curryem, koji je mlađi od Bynuma nepunih pet mjeseci.

Programiran da postane nasljednik velikog (igrački i fizički) Shaquillea O´Neala, Bynum je od početka imao doziranu minutažu, s puno individualnog rada na tehnici i snazi. Nakon sezone 2006/07, u kojoj je jedini put u karijeri odigrao sve 82 utakmice regularnog dijela, očekivao se njegov značajan napredak. Uistinu, sezona 2007/08 je počela jako dobro za njega. Ostvarivao je double-double prosjek (13 poena i 10 skokova), no 13. siječnja 2008. je na utakmici s Memphis Grizzliesima teško ozlijedio lijevo koljeno, pa je ta sezona za njega bila gotova. Mladić velikog tijela (213 cm, preko 125 kg) je u povratničkoj sezoni (2008/09) nizao odlične partije, pa se činilo da su teški dani iza njega. No, sudbina je htjela da opet Memphis bude momčad protiv koje će se ozlijediti, a i datum je bio sličan - 31. siječnja 2009. Za razliku od prve ozljede, ovaj put su nastradali ligamenti desnog koljena. Srećom po njega, ova ozljeda nije bila toliko teška kao prošla, pa se uspio vratiti u momčad tijekom doigravanja. Istinabog, nije bio isti igrač, s rapidno smanjenom produkcijom s obje strane terena, ali Lakersi su na krilima sjajnog Kobea Bryanta i njegovih pomoćnika Paua Gasola i Lamara Odoma uspjeli nadigrati Orlando Magic predvođen Dwightom Howardom

Slijedi sezona u kojoj je doziranom minutažom i povremenim propuštenim utakmicama radi odmora uspio pokazati natruhe svog davno najavljenog talenta. S 15 poena i 8 skokova u prosjeku Bynum ulazi u krug najboljih centara lige. No, kakva bi to sezona bila da se on ne ozlijedi bar jednom? U prvom krugu doigravanja protiv Oklahoma City Thundera nastradao mu je meniskus, no nastavio je igrati i uspio nastupiti u sve 23 utakmice. Lakersi su osvojili još jedan naslov, a Bynum je igrao pod injekcijama, odgađajući operaciju za ljeto. Nakon operacije se vraća na teren sredinom sezone 2010/11, ali s nešto slabijim brojkama. Lakersi u doigravanju ispadaju od budućih prvaka Dallas Mavericksa, pa se nešto ranije posvećuju pripremama za sljedeću sezonu. Pokazat će se da je sezona 2011/12 jedina koja je pokazala Bynumov potencijal, ali opet ne u cijelosti. Postizao je u prosjeku nešto manje od 19 poena i 12 skokova u prosjeku, pa je s tim brojkama osigurao nastup na svom jedinom All Star susretu. Ipak, uslijedila je nova ozljeda koljena zbog koje je propustio cijelu sezonu 2012/13. Lakersi su digli ruke od ozljedama uništenog centra, pa su ga u razmjeni u kojoj su bile uključene četiri momčadi poslali u Philadelphiju, dok je iz Orlanda kao njegova zamjena pristigao Howard. Sixersi su uložili vremena i novaca u njegov oporavak, ali napretka nije bilo, dapače. Po isteku ugovora Bynum je pokušao pronaći sreću drugdje. Tražio je klub dok se kao svjetlo na kraju tunela nisu pronašli Cleveland Cavaliersi, koji su mu ponudili dvogodišnji ugovor. S Cavsima se nije rastao u najboljem svjetlu, koji su ga zbog nediscipline na treningu trejdali u Chicago Bullse početkom 2014. Tamo nije odigrao niti jednu utakmicu, jer su ga Bullsi otpustili poradi salary capa. Početkom veljače su Indiana Pacersi pokušali s Bynumom kao opcijom, no zadržao se tamo tek dvije utakmice. Razlog je nevjerojatan - koljena su mu opet počela oticati. 

Danas, više od četiri godine kasnije, Bynum s privatnim trenerom Chrisom Johnsonom pokušava izboriti posljednju šansu za povratak u NBA. Sudeći po video uratku s treninga, radio je na vanjskom šutu, što je jedan od glavnih preduvjeta u ligi koja je poprilično promijenila otkad je Bynum posljednji put igrao relevantnu ulogu u njoj. Želimo mu sreću, ali s obzirom na brzinu igre i njegovu povijest ozljeda, vrlo smo skeptični.

">