Europa i Svijet
Hrvatska
Zadar nadoknadio 20 poena minusa i propustio napad za pobjedu

Zadar nadoknadio 20 poena minusa i propustio napad za pobjedu

Autor: Paulo Sarić

Prvi poraz hrvatskog abaligaša u predsezoni.

Košarkaši Zadra poraženi su na otvaranju međunarodnog turnira u Francuskoj. Bolji od momčadi Aleša Pipana bio je domaćin Cholet rezultatom 82-80. Zadrani su na zapad najveće države Europske unije došli bez dugo najavljivanog centra što je zasigurno otežalo posao slovenskom stručnjaku, no možda upravo večerašnji poraz ubrza dolazak novog visokog igrača, pogotovo jer je bilo očito da bi pomoć pod obručima dobro došla.

Hrvatski je abaligaš susret otvorio u sastavu Grant-Little-Božić-Vuković-Krajina što bi, po svemu sudeći, mogla biti udarna Pipanova petorka u nadolazećoj sezoni. Makar ako gledamo samo igrače koje trenutno ima na raspolaganju.

Na samom je početku kod obje momčadi bila primjetna nervoza koja je rezultirala s nekoliko promašaja u prvim minutama, a led je probio Luka Božić koji je polaganjem doveo Zadrane u vodstvo. Mladi je Bjelovarčanin sa šest od prvih osam zadarskih koševa dobro ušao u susret, no dugo vremena nije imao pravu podršku suigrača. Sredinom prve četvrtine priključio mu se Vuković, da bi potom tricu zabio i kapetan Šime Špralja pa je semafor i dalje davao prednost gostima (14-15). No, problem je bio na drugoj strani terena.

Dok su Francuzi promašivali, odnosno dok su u igri bili Božić, Little i Vuković, zadarska je obrana uspjela krpati rupe koje bi se otvorile, ali njihovim je izlaskom otvoren čist put prema obruču hrvatske momčadi što je iskusna ekipa poput Choleta iskoristila i serijom 10-0 došla nadomak dvoznamenkaste prednosti do koje su konačno stigli u 13. minuti košem Abdoulaye Ndoyea. Francuski se stroj počeo zagrijavati, da bi se zagrijao kada je optimalnu radnu temperaturu dosegao njihov najbolji igrač Michael Young.

Mladi je Amerikanac vezao osam poena i sredinom druge dionice odveo svoju momčad na plus 16 (43-27) i tko zna u kojem bi smjeru susret otišao da mu gotovo jednakom mjerom nije uzvratio iskusni Mario Little koji je jedini u tim trenucima uspijevao nešto napraviti u gostujućim redovima.

Na odmor se otišlo s 47-33 za domaćine koji su nastavili u istom ritmu. Dopustili su, doduše, Zadru da se na otvaranju treće četvrtine približi na minus deset (47-37), no potom je uslijedio nalet Choleta koji se u samo nekoliko napada odvojio na velikih 20 razlike (61-41). Iako je u tim trenucima izgledalo da će se hrvatska momčad teško othrvati domaćim napadima, uspjeli su Pipanovi momci tricama prepoloviti zaostatak, po dvije su ubacili Špralja i Vuković, pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa 68-57 za francuski sastav.

Zanimljivo, u tim je trenucima čitavo vrijeme na parketu bio 34-godišnji kapetan dalmatinske momčadi Šime Špralja koji je, veteranskim godinama unatoč, jedini uspijevao parirati atletičnim centrima domaćina. Nakon njegova izlaska iz igre Francuzi su odmah uhvatili četiri skoka u napadu. Jednom napadu…

Ipak, uspjeli su se Zadrani aklimatizirati na novonastalu situaciju pa su se, malo po malo, koševima Božića i Krajine, prišuljali na minus pet (71-66). Bašić je uspio ono što Grant nije, povezao je gostujuće redove, pa je igra Zadra iz minute u minutu dobivala sve više smisla što se počelo osjećati i na terenu.

Nakon Božića i Krajine razigrao se i Domagoj Vuković koji je s dva uzastopna koša primakao hrvatski sastav na minus četiri (76-72), da bi isti igrač koji napad kasnije približio Zadrane na samo dva poena zaostatka (78-76) te je bilo jasno da nas očekuje neizvjesna završnica.

Visoki je Riječanin u potpunosti preuzeo inicijativu te je na svojim leđima doveo hrvatsku momčad i do izjednačenja. No, na koncu nije mogao sam. Pri rezultatu 80-78 zadrhtala mu je ruka na liniji slobodnih bacanja te je polovičnim učinkom omogućio McKeeju da odvede Cholet na plus tri (82-79) s koliko se ušlo u posljednje 22 sekunde.

Brzoja je izgubio loptu i činilo se da je gotovo, no ni Francuzi nisu uspjeli staviti 'točku na i' pa je rođeni Zagrepčanin dobio šansu da se iskupi. Prvo je bacanje zabio, drugo namjerno promašio, no suci su to kaznili pa su Francuzi u preostale četiri sekunde potvrdili pobjedu.

Domaćine su do prvog slavlja na turniru vodili Young s 21 poenom i Pape Sy s 20 koševa, a jednako su toliko u zadarskom redovima zabili raspoloženi Luka Božić i Domagoj Vuković.