Hrvatska
Regija
Zadarski strah od obruča i crnogorski odgovor na ismijavanja

Zadarski strah od obruča i crnogorski odgovor na ismijavanja

Autor: Paulo Sarić

Poraz koji nije knock-out, već motivacija za nastavak rada.

Unatoč uvjerljivom porazu od crnogorskog Mornara koji je udaljio Dalmatince ne jedan već dva koraka unatrag u borbi za doigravanje, nije bilo pokislih glava nakon utakmice. Zadrani su bili svjesni težine izazova koji je bio pred njima, a kvaliteta crnogorskog sastava je neupitna, pa je lakše vidati rane.

- Čestitam Mornaru. Nismo bili pravi. Igrali smo loše i u obrani i u napadu. Imam dojam da smo se bojali obruča iz čega je Mornar dolazio do lakih poena. Nije lako tako igrati. Teško je kada morate hvatati rezultat. Nismo bili pravi, ali moramo dignuti glave jer nije ništa izgubljeno. Jedna loša utakmica nas neće nokautirati – rekao je nakon dvoboja drugi najefikasniji igrač Zadra Filip Kraljević.

Jedan od onih koji su cijelu večer terorizirali domaću obranu bio je nevisoki Amerikanac Brandis Raley-Ross koji je zatrpao zadarski koš s 19 koševa čime je pružio ruku izvrsnom Urošu Lukoviću kada je najviše trebalo.

- Željeli smo pobjedu. Naporno smo se pripremali za Zadar. Naš cilj je doigravanje i znamo da se možemo nositi s najboljima u Jadranskoj ligi te je stoga ova utakmica bila jako bitna za nas – kazao je Raley-Ross koji se priključio niski stranaca na koje je zadarska publika ostavila snažan dojam - publika je strastvena. Kada sam došao u ligu proučavao sam momčad, ali i povijest Zadra te znam da imaju jako dobre navijače.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Možda i najzaslužniji za vrlo dobar rezultat crnogorske momčadi u regionalnoj ligi ove godine je Mihailo Pavićević. Crnogorski je stručnjak izvrsno tempirao formu te se u prijelomnom dijelu sezone uključio u borbu za najveće stvari. Mornar izgleda jako dobro, pogotovo u gostima gdje su u posljednjih nekoliko kola pali i FMP i Partizan. A sada i Zadar.

- Čestitam ekipi Zadra na sjajnim igrama i sjajnom rezultatu ove godine. Nitko se nije nadao da će utakmica između ova suparnika možda i odlučiti o četvrtom mjestu. Kada sam uoči sezone najavio da nam je cilj doigravanje, bio sam ismijan u svojoj državi. No, s pravom smo došli u situaciju da se borimo za visok plasman. Znao sam da će pritisak biti na domaćinu. Nismo imali puno toga za izgubiti, a mogli smo dobiti, i dobili smo, jako mnogo. Obrana nam je bila usmjerena ka dvojici Amerikanaca i tu smo odradili dobar posao. Iz obrane je slijedio i dobar napad što nam je olakšalo posao – izjavio je Pavićević i dodao – ovo je jedna od najvećih pobjeda u povijesti našeg malog kluba. Zadar je kolijevka košarke uz koju su moje generacije odrastale. Svi smo gledali majstore poput Kreše Ćosića i Pina Giergie, da ne nabrajam dalje.

Iskusni trener nije zaboravio prokomentirati ni izvrsnu partiju Lukovića koji je „spustio rampu“ i zatvorio sve prilaze svome košu čime je natjerao domaćine da primjene potpuno drugačiju taktiku od one koju su željeli uoči dvoboja.

- Sve zasluge oko kluba i rezultata pripadaju mome bratu, a njegova je i ideja o dovođenju Uroša Lukovića. Nakon što smo ga doveli dobili smo stotinjak poziva, maltene posprdnih, pošto ga prati loša reputacija. Da je lijen… No, uspjeli smo iz njega izvući ono najbolje. Njegov učinak je nemjerljiv. U prvom je poluvremenu očistio reket što nam je puno značilo. Drago mi je zbog njega i mislim da zaslužuje igrati i na višem nivou od ovoga.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Domaći trener Aramis Naglić sinoć bio raspoložen za šalu kao nakon nekih prijašnjih utakmica, što je i razumljivo s obzirom na rezultat, no daleko od toga da je potonuo nakon poraza. Naprotiv, dobar duh i optimizam i dalje su prisutni.

- Igrali smo protiv ekipe koja je u sjajnom ritmu i koja ima visoku individualnu kvalitetu, prvenstveno u Lukoviću i Needhamu. Moram priznati da smo se momčad i ja osjećali pomalo i bespomoćno u prvome dijelu. Luković je očistio reket te nismo mogli doći do laganih poena, a pošto nas šut nije služio može se reći da nas je on uništio. Mi smo momčad koja igra borbeno i želi kontrolirati skok, a u tome večeras nismo uspjeli. No, ne smijemo dopustiti da nas ovaj poraz uruši i da uđemo u nesigurnost i loše raspoloženje. Dapače, ovo nam treba biti motivacija da se resetiramo. Bolje [da je došao]sada nego u kupu ili završnici prvenstva. Na nama je da skupimo glave i da se dignemo i budemo na razini na kojoj smo bili do sada – smatra riječki strateg na klupi KK Zadar.

Ukoliko bismo tražili pozitivne stvari u porazu, morali bismo spomenuti dobru partiju Filipa Kraljevića koji je sa 17 koševa i osam skokova bio ponajbolji igrač svoje momčadi. Fićo se diže iz kola u kolo te pokazuje da možda njegovo dovođenje i nije bilo pogreška, kako se činilo prije samo nekoliko tjedana.

- On je i kroz protekle utakmice pokazao da se vraća. Drago mi je zbog njega i trebat će nam u nastavku sezone. No, ne želim nikoga posebno isticati ni u pozitivnom, a pogotovo ne u negativnom smislu. Takve ću stvari zadržati za svlačionicu. Igrači su zaista zaslužili sve pohvale i potrebna im je podrška, a sve kritike neka budu upućene meni – zaključio je domaći strateg nakon poraza od Mornara.