Hrvatska
Regija
Zadrani se trebaju baciti na glavu, 'Mornari' – u vodu!

Zadrani se trebaju baciti na glavu, 'Mornari' – u vodu!

Autor: Paulo Sarić

Mornar je jedan od rijetkih klubova koji ima pozitivan omjer sa Zadrom u Krešinom domu.

„Sve je isto ka' i lani…“, pjevao je Mladen Grdović u svojoj uspješnici s kraja prošlog stoljeća, opisujući bonvivanstvo i hedonizam dalmatinskog muškarca. Danas, više od 20 godina kasnije, ti bi se stihovi mogli preslikati na situaciju u KK Zadar.

Uistinu, sve je isto ka' i lani.

Sezonu je počeo jedan trener, da bi već nakon nekoliko kola bio smijenjen. Nakon prvog podbacivanja dovedeno je nekoliko novih igrača, tzv. „spasitelja“, s kojima se još za vrijeme ljeta bilo u kontaktu, da bi konačni dogovor pao kada su gradski komunalci već poodavno očistili popadalo lišće s gradskih ulica.

Napravljeno je nekoliko zvučnih 'skalpova' moćnijih i bogatijih suparnika (lani Partizan u Beogradu, pa i Cibona u Zagrebu, ove Crvena zvezda i Budućnost na Višnjiku), no rasplet je bio potpuno isti.

Krajem siječnja KK Zadar grčevito se borio za ostanak u ABA ligi.

Lani je, taman negdje u ovo doba, spas donijela pobjeda nad Megom u gostima na koju se nadovezao domaći trijumf nad Cibonom za sedmo slavlje i u konačnici razigravanje za ostanak među regionalnom elitom.

Rasplet je to koji bi Zadrani danas vjerojatno bez razmišljanja potpisali…

Mi se moramo, što se kaže, bacati na glavu za svaku loptu i s velikom energijom probati pozitivno riješiti utakmicu. Naravno, uz pomoć naše publike. Nema tu velike mudrolije, angažman i fokus moraju biti na visokoj razini ako protiv momčadi s takvim 'rosterom' želimo doći u šansu da pobijedimo – kazao je u najavi domaći trener Danijel Jusup.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Eventualna pobjeda protiv Mornara ništa ne garantira. S obzirom na lošiji međusobni omjer sa svim izravnim suparnicima te komparativno teži raspored do kraja lige - trebat će ih skupiti još barem tri.

Idemo utakmicu po utakmicu. Otkad sam došao situacija je bila teška. Utakmica po utakmica, trening po trening, pa ćemo vidjeti – fokusiran je na večerašnji dvoboj 58-godišnji strateg.

Zadrane očekuje težak zadatak. Barani se trenutno nalaze na petoj poziciji na ljestvici te su sve karte bacili na plasman u doigravanje. U Hrvatsku dolaze s tri vezane pobjede, a prošli tjedan su doveli nekadašnjeg NBA igrača Isaiaha Whiteheada koji će dodatno pojačati ionako moćnu vanjsku liniju.

Mornar je iskusan sastav s puno kvalitetnih igrača, a upravo su doveli Hunta i Whiteheada. Tek ćemo vidjeti hoće li oni uopće biti u 'rosteru', ali ja polazim od nas. Igra se pet na pet, a ne šest na pet i gledamo sebe da budemo na maksimumu i u utakmicu uđemo s nadahnućem.

S obzirom na gostujuće probleme s ozljedama i bolestima, spomenuti dvojac bi mogao biti u sastavu. Paralelno igranje FIBA-ine lige prvaka i ABA lige uzelo je svoj danak pa su posljednji europski dvoboj protiv Nymurka propustili Derek Needham, Lance Harris, Jacob Pullen, Uroš Luković, Milko Bjelica i Sead Šehović.

Neki od njih su i mogli zaigrati, no procjena je bila da je večerašnji susret puno bitniji. Hoće li svi istrčati na parket Krešinog doma, ostaje za vidjeti.

Zadrani bi, pak, trebali biti kompletni. Ranjenici i bolesnici vratili su se treninzima te su na raspolaganju za večerašnji okršaj.

Gilbert je u srijedu počeo trenirati i sada smo svi na okupu, samo s različitom razinom spreme. Rekonvalescentima nije lako loviti formu, ali participiraju na treninzima – otkrio je Jusup, s odmakom – sa Siriščevićem ćemo vidjeti hoće li biti u sastavu.


FOTO: KK Partizan NIS

U sastavu će sigurno biti visoki Domagoj Vuković koji je napravio 'kvantni skok' u formi te u posljednjih mjesec dana bilježi gotovo MVP brojke od 15,2 poena i 9,2 skoka u prosjeku.

Zanimljivo, 'Vuk' je upravo u Baru odigrao svoju najefikasniju partiju u prvom dijelu sezone, što je Zadranima pomoglo da budu u igri sve do sredine posljednje četvrtine, a bilo bi dobro kada bi i večeras ponovio sličnu predstavu…

Pred nama je jako bitna utakmica za ostanak. Sudeći po dovedenim pojačanjima, oni su ekipa koja ima afiniteta ući u playoff, ekipa kod koje opasnost prijeti sa svih strana. Moramo biti oprezni i koncentrirani cijelu utakmicu, jer u svakom trenutku svih pet igrača mogu pogoditi – kazao je Vuković i otkrio kako 'Mornarima' uzburkati mirno more – mi moramo gledati svoju igru i brinuti se o svojim stvarima. Ako bude pristup na razini, kao što je bio protiv vodećih momčadi, imamo se čemu nadati.

Utakmica se igra u Krešinom domu s početkom u 20 sati.