Intervjui
Žilavec: Sponzori odustaju radi scena na tribinama, a Zadru treba ABA liga

Žilavec: Sponzori odustaju radi scena na tribinama, a Zadru treba ABA liga

Autor: Paulo Sarić

Direktor KK Zadar otvoreno progovara o situaciji oko regionalne lige, neupitnom značaju hrvatskog prvenstva, ali i pogledu sponzora na ponašanje dijela navijača.

U Banjoj Luci se danas održava sjednica ABA lige, jedna od najbitnijih u povijesti regionalnog natjecanja. Nemile scene koje smo tijekom finalne serije gledali prije svega u Beogradu, ali i u Podgorici, digle su puno prašine i izazvale očitovanja sa svih strana, od zvanih i pozvanih, do onih koji su jedva dočekali da iz vlastitih interesa udare protivnika koji „leži na podu“.

U borbi jadranskih klanova moći okupljenih oko Nebojše Čovića i Dragana Bokana svašta se moglo čuti i pročitati, no jedan je klub čitavo vrijeme ostao nijem. Bio je to KK Zadar. Dalmatinci su u kritičnim danima regionalne 'oluje' imali svojih problema vezanih uz borbu za ostanak u ABA ligi i razigravanje s makedonskim MZT-om, da bi odmah potom uslijedila dramatična polufinalna serija hrvatskog prvenstva protiv Cedevite koja se razvukla na maksimalnih pet utakmica.

Zadar se iz razumljivih razloga nije očitovao, borili smo se za ostanak. Na sreću, to smo apsolvirali i ostali u prvom razredu regionalne košarke. Što se tiče samih događanja i ponašanja kojima smo svjedočili putem TV ekrana, oni su apsolutno neprihvatljivi. I u Beogradu, ali i u Podgorici – snažno je odmah u uvodu podvukao direktor kluba iz Donatovog grada Željko Žilavec i nastavio – međutim, teško je voditi tuđe bitke. Realno, to su repovi neraščišćenih odnosa od prošle sezone. ABA liga definitivno zaslužuje da se određene stvari raščiste, da se podvuku crte i da se, ako treba, pravila i propozicije mijenjaju tako da svatko tko šteti ugledu lige i tko se služi sredstvima kakve smo vidjeli bude kažnjen. I to drastično!

FOTO: KK Mega Bemax

U međuvremenu se bura malo stišala, no većina potrošene tinte bila je usmjerena protiv regionalne lige naglašavajući zapostavljanje domaćih prvenstava i zatvorenost borbe za Europu.

Pritom su rijetki pokazivali drugu stranu medalje, kako sportsku tako i financijsku.

Kao da se namjerno prešućivalo da upravo ABA liga daje protočnost prema dvama najkvalitetnijim europskim natjecanjima Euroligi i Eurokupu, što domaća prvenstva ne osiguravaju, no što je još i bitnije – zanemarivani su financijski razlozi.

Pojedinci kao da su ostali u 'slavnim danima hrvatske košarke', vremenu otprije dvadeset ili trideset godina kada su u klubovima širom Europe mogla igrati samo dva strana igrača, a novac se dobivao isključivo direktivama partije od javnih poduzeća, bez tržišne utakmice.

Danas je situacija ipak ponešto drugačija. Premda i dalje osjetan dio novca, u slučaju KK Zadar možda i više od 50 posto, dolazi iz javnih izvora, značaj sponzora je sve veći.

Tržište bivše države je određenim sponzorima puno interesantnije nego naše domaće tržište. Oni koji su orijentirani samo na Hrvatsku možda nisu ni financijski toliko moćni da bi bili sponzori kluba. Bilo kojeg hrvatskog kluba koji se natječe u ABA ligi. S druge strane, oni koji su sposobni i moćni i koji vide svoj interes u sponzoriranju kluba i košarke, streme ka regiji: Sloveniji i Srbiji, pa i Crnoj Gori itd. Sponzori su svakako puno više zainteresirani i odgovara im tržište na kojemu se igra ABA liga – otkrio je prvi operativac dalmatinskog kluba.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nažalost, situaciju s privlačenjem privatnih investicija 'kvare' atmosfera oko kluba i događanja na tribinama. Nije tajna da je Zadar u posljednje dvije sezone platio oko 100.000,00 eura kazni radi ponašanja neodgovornih pojedinaca, što je podatak koji sam po sebi tuče po glavi.

No, to je tek početak. Toj cifri treba dodati i gubitke od novih potencijalnih sponzora koji su zahladili odnose s klubom jer ne žele da se njihovo ime vezuje uz entitet koji se radi ponašanja dijela publike često spominje u negativnom kontekstu. Stoga ukupan iznos premašuje gore navedenu brojku.

Mislim da imamo punu podršku sadašnjih sponzora. Bilo je određenih upita oko događanja na tribinama, ali mislim da smo mi u jednu ruku i partneri i da naš odnos nadilazi poslovni. A za partnera ti nikad nije svejedno što mu se događa, kakve kazne plaća i kakav mu je rejting. Kažem, imali smo upita, bilo je tu i nelagode, ali se ništa nije puno promijenilo. No, mogu otvoreno reći da su nas neki od sponzora s kojima smo ostvarili kontakt i imali preliminarne razgovore stavili na čekanje kazavši da svoje ime i svoj brend u ovom trenutku ne bi vezivali uz KK Zadar, dok se ne riješi situacija oko kluba u smislu kazni, nacionalističkih ispada i svega onoga što se ove sezone događalo na tribinama.

Problem je to s kojim će s trebati uhvatiti u koštac.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Glasnu manjinu na stranu, uostalom njih je ostatak dvorane izviždao na posljednje dvije utakmice, navijači su oduvijek bili jedna od pokretačkih snaga dalmatinskog kluba. O tome svjedoči i podatak da je Zadar treća najgledanija momčad „na Jadranu“, odmah iza Partizana i Crvene zvezde.

Ili, računamo li samo ligaški dio sezone, jednako gledan kao Cedevita, Cibona i Petrol Olimpija zajedno!

Gledano iz tržišne perspektive stječe se dojam da Zadru treba regionalna liga, no slično tako i Zadar treba ABA ligi. Stoji li ta teza?

Po mome mišljenju apsolutno stoji. Zadru u ovom trenutku ABA liga odgovara i Zadar odgovara ABA ligi. Na kraju krajeva, mi smo i suvlasnici, suosnivači, ABA lige i u svakom slučaju trebamo jedni druge. Liga je trenutno po mjeri Zadra, što ne znači da nam nešto drugo ne bi odgovaralo kroz određeni period. To će pokazati vrijeme, ali i mogućnosti – smatra diplomirani ekonomist.

Navijači bi voljeli da klub igra europska natjecanja i da se pod svodom Višnjika ponovno ugoste ponajbolje momčadi 'Starog kontinenta'. Kada već ne može ULEB-ov Eurokup, dobra bi, misle, bila i FIBA-ina takmičenja. No, ona koštaju. A gdje je tek igrački kadar potreban da bi se konkuriralo od Cabo da Roce do Urala?

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Regionalna liga je  trenutno taman po mjeri Zadra, no ona je tek nadogradnja na osnovu ili, ako hoćete, šlag na tortu. A torta je hrvatsko prvenstvo, odnosno HT Premijer liga. Tijekom sezone savršen poligon za hvatanje forme i razigravanje mladih igrača, a na proljeće katalizator za svibanjsku 'ludnicu' kakvoj smo i prošlu subotu svjedočili na Višnjiku.

Apsolutno. Ne mogu govoriti u ime Cedevite i Cibone, ali zdrava logika i zdrav razum govore ono što i ja kao direktor KK Zadar mislim, a to je da domaća HT Premijer liga apsolutno treba klubu. Mislim da smo svojim učešćem i igrama apsolutno pokazali da nam je domaća liga vrlo važna. Općenito, mislim da bi nacionalna prvenstva u svakoj državi trebala biti prioritet i da bi svakom klubu trebao biti ponos igrati u državnom prvenstvu.

Vodstvo HKS-a je prije par godina donijelo odluku da hrvatski abaligaši moraju od početka sezone nastupati u domaćoj ligi. U teoriji izvrsna ideja i potez za notes, u praksi je stvorila određene logističke probleme. Prije svega vezane uz preklapanje termina domaćih i regionalnih utakmica.

Tu ima malo natezanja i trebalo bi nam malo više usuglašavanja. Odigrati dvije utakmice u 24 sata, gledajući samo igrače, akumulirani umor i mogućnost ozljede, je veliko naprezanje, a u takvim situacijama dolazi i do velikih pražnjenja. Zaista je naporno.

FOTO: Zvonko Kucelin i Šime Zelić (KK Zadar)

Zna Žilavec o čemu govori, i on je godinama bio dijelom košarkaškog svijeta u ulozi prvoligaškog suca, no problemi o kojima priča daleko su od nerješivih. Ključ će, kao i uvijek, biti komunikacija.

Volio bih da se to ispravi, a po meni je konstruktivni razgovor jedini način na koji se stvari mogu popraviti. Treba poslušati drugu stranu, izložiti svoje i naći zajedničko rješenje. Rješenje koje će biti u interesu svih. Košarka pati kada, npr. Zadar 24 sata nakon utakmice regionalne lige igra susret hrvatskog prvenstva. Pogotovo kada gostuje. Ista je stvar vrijedi i obrnuto. Kada nakon ogleda u domaćem prvenstvu mora isti dan putovati i u manje od 24 sata odigrati utakmicu ABA lige. Budimo realni, i Cedevita i Cibona i mi predstavljamo hrvatsku košarku.

Za kraj osvrt na učinjeno. Turbulentna sezona u kojoj je bilo uspona i padova, potonjih, ruku na srce, nešto više, završena je na bolan način. Trica Jacoba Pullena u posljednjim sekundama 'majstorice' protiv Cedevite zarila je nož duboko u prsa svim ljubiteljima zadarskog kluba. Još ne prestaju priče jesu li Zadrani trebali raditi čvršći, ili ako hoćete grublji, faul u samoj završnici, odnosno kako tretirati poraz 'na jednu loptu'?

Moramo reći da je Cedevita bila apsolutni favorit. Ono što mene najviše veseli jest da smo nakon završetka ABA lige doigravanje hrvatskog prvenstva shvatili kao šlag na torti i da je do izražaja došla snaga domaćeg prvenstva. Naše su utakmice prave ljubitelje košarke vratile u dvorane i prikovale za ekrane i mislim da smo nakon svih problema koje smo imali pokazali naše pravo lice – zaključio je Žilavec.