Europa i Svijet
Zmajčeki u polufinalu

Zmajčeki u polufinalu

Autor: Paulo Sarić

Dragić i Dončić bolji od Porzingisa.

U jednoj od najboljih, ako ne i najboljoj utakmici dosadašnjeg dijela EuroBasketa Slovenija je svladala Latviju rezultatom 103-97 te će u četvrtak odmjeriti snage sa Španjolcima za ulazak u finale. U najefikasnijoj utakmici Europskog prvenstva u kojoj smo vidjeli ravno 200 koševa izabranici Igora Kokoškova potvrdili su izvrsnu formu i produžili niz nepobjedivosti na sedam utakmica.

Susret je sve do pete minute bio izjednačen, a onda su Slovenci napravili seriju 17-2 te se odvojili na velikih plus 15 (30-15). Latvijci su izgledali vrlo blijedo, njihov glavni igrač Porzingis je ostao limitiran na tek dva ubačaja iz igre, te je na trenutak izgledalo da će Slovenci imati lagan posao. No, Latvija je Latvija. Fantastična tricaška momčad, uvjetno rečeno europski Golden State Warriorsi, te ekipa protiv koje se nikada ne smijete opustiti. To su na svojoj koži u drugoj četvrtini bolno osjetili naši zapadni susjedi. Još je na ulasku u 12. minutu susreta bilo plus 13 za Sloveniju, a onda Latvija radi seriju 4-13 i prilazi na samo minus četiri. Ipak, prvi napad je odbijen, pa su Latvijci do izjednačenja došli minutu prije kraja druge dionice (49-49), a do kraja poluvremena su prešli i u vodstvo te su na odmor otišli s prednošću od četiri poena.

Nakon povratka iz svlačionice, Slovenci su zaključali sve prilaze svome košu pa je momcima s obala Baltika trebalo gotovo četiri minute da zabiju prve poene. Učinila je to njihova zvijezda Kristaps Porzingis i time nakratko prekinula seriju 9-0 kojom su naši zapadni susjedi ponovno prešli u vodstvo. Na koncu je ona dogurala do 16-2 i prve dvoznamenkaste prednosti u drugom poluvremenu. Latvijcima je stao šut, a vrlo dobri Vidmar je blokirao sve ono što je prošlo prvu liniju slovenske obrane, pa je momčad Ainarsa Bagatskisa tek u posljednjoj sekundi prešla granicu od deset postignutih poena u trećoj dionici. Učinio je to Smits koji je zabio više od pola koševa svoje momčadi u razdoblju suše.

FOTO: fiba.basketball

Ipak, kao i u prvome dijelu ona nije dugo trajala. Iako je Randolph tricom odveo svoju momčad na plus 13 na otvaranju posljednjih deset minuta, Latvija je ponovno pronašla svoju igri. Razigrao se Porzingis, a priključio mu se i Bertrans pa je šest minuta prije kraja susreta na semaforu stajalo 81-79 što je primoralo slovenskog izbornika na minutu odmora. Razlika od samo jednog posjeda davala je garanciju za neizvjesnu završnicu. Slovencima se razigrao Luka Dončić koji je počeo pogađati iz vrlo teških situacija, dok je Latviju u tom periodu na priključku držao Porzingis. Uspio je krilni centar New York Knicksa dovesti svoju momčad na samo minus jedan nešto manje od dvije minute prije kraja (93-92). No, više od toga nije mogao. Dončić je bio nepogrešiv s linije penala, a Latvija nije na vrijeme pronašla drugog raspoloženog igrača. Niti 16 koševa Porzingisa u zadnjoj četvrtini nije joj pomoglo da po prvi puta u novijoj povijesti dođe do borbe za medalje.

Slovence je ponovno predvodio izvrsni bekovski par Dragić-Dončić, pri čemu je potonji ubacio poen više od svoga starijeg reprezentativnog kolege. 27 naprema 26. Ruku im je dao i Anthony Randolph sa 16 koševa i devet skokova. Uz fantastičnog Porzingisa koji je zabio 34 poena i uz to uhvatio šest skokova u redovima Latvije istaknuo se Davis Bertrans koji je dodao 23 koša.

U polufinalu ćemo tako gledati dvoboj jedine dvije neporažene momčadi na prvenstvu. Prava poslastica, dvoboj između Španjolske i Slovenije, na rasporedu je u četvrtak s početkom u 20.30 sati.