Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO - Zubac stigao do prvog naslova s Lakersima

VIDEO - Zubac stigao do prvog naslova s Lakersima

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski je centar s 12 koševa i devet skokova pridonio pobjedi svoje momčadi u još jednoj statistički solidnoj partiji.

U finalu Ljetne lige koja se igrala u Las Vegasu Los Angeles Lakersi mladog hrvatskog košarkaša Ivice Zupca svladali su Portland Trailblazerse i došli do svoje prve titule od umirovljenja Kobea Bryanta.

Lijepo zvuči, zar ne? No, ne smijemo smetnuti s uma da se ovdje radi tek o Ljetnoj ligi i da ogromna većina mladića koji su proteklih nekoliko tjedana bili dio NBA sastava nikada u životu neće zaigrati u najjačoj ligi svijeta, a da ih dobar dio ne bi bio ni pojačanje europskim, pa tako niti hrvatskim klubovima. Ipak, trofej je trofej, a sport se igra radi njih. Stoga svim sudionicima treba uputiti iskrene čestitke na tituli koja će mladiće u sivim dresovima, nadajmo se, motivirati na naporniji rad kako bi povećali vjerojatnost da ovaj uspjeh ponove onda kada se zaista računa.

Utakmica je većim tijekom bila neizvjesna, te je prelomljena tek u posljednjoj dionici. Portland je vodio većinu prvoga poluvremena, a tek nakon odmora dolazi do promjene odnosa snaga. Ukupno 12 izjednačenja i 15 promjena vodstva dovoljno govori o tome kakvo je bilo jutrošnje finale, a na koncu ga je odlučio osjetno bolji šut Los Angeles Lakersa koji su nastupili bez drugog odabira na draftu Lonza Balla.


Kalifornijsku je momčad ponovno predvodio Kyle Kuzma koji je iz utakmice u utakmicu podizao razinu svojih igara i koji je, zadržavši izvrne postotke šuta i u izostanku Lonza Balla, ulio dodatnu nade u navijače Lakersa da su dobili još jednog vrlo dobrog igrača. Uz njega se posebno istaknuo izvrsni razigravač Alex Caruso. Mladić koji je lani diplomirao na Texas A&M sveučilištu nije dobivao puno prilika lanjske sezone, ali ni tijekom Ljetne lige pošto je većinu vremena bio zamjena Lonzu Ballu. No, svakom je minutom na parketu pokazivao svoju kvalitetu te organizaciju i racionalnost u igri, pa ne treba iznenaditi ako nađe mjesto u nekoj NBA momčadi. Ili makar u ambicioznom klubu s ove strane Atlantika.

Ivica Zubac je napadački loše ušao u utakmicu i promašio prvih pet šuteva, no do kraja susreta je ubilježio tek jedan promašaj iz igre te je na koncu završio s 12 koševa, devet skokova i jednom blokadom. Za skok kratak od dvostruko dvocifrenog učinka. Problemi su ponovno dolazili u obrani. Koliko god naš centar dobro brani igru u niskom postu, toliko loše, pa čak i gore, brani onu na visokom postu. Poseban mu problem predstavljaju centri koji imaju tricaški domet ili sposobnost brzih uručenja šuterima i na tome će morati poraditi ukoliko ne želi biti obrambena opasnost za svoju momčad.


Kyle Kuzma je, očekivano, proglašen za najkorisnijeg igrača finala Ljetne lige, dok je nagrada za najkorisnijeg igrača čitavog turnira pripala drugom igraču Lakersa – Lonzu Ballu. Naš je centar odigrao prosječan turnir i koliko god treba tražiti pozitivne stvari u tome da je bio starter momčadi koja je stigla do naslova, toliko ne treba smetnuti s uma niti da je nekoliko igrača Lakersa ostavilo bolji dojam od njega.

Isto, tako ne smije se zaboraviti niti da je ovo bila samo – Ljetna liga. A njoj, ipak, potpuno drugačije pristupaju novaci i igrači s iskustvom u igranja u najjačoj ligi svijeta.