Hrvatska
Prva muška liga: Četvorka ne posustaje

Prva muška liga: Četvorka ne posustaje

Autor: Teo Cilar

Podravcu druga u nizu, fantastični Češković nedovoljan za pobjedu Karlovca.

Gorica teže od očekivanog do pobjede kod Grafičara, Češkovićeva Curryevska četvrtina nedovoljna za Šanac, Podravac uhvatio ritam i upisao drugu pobjedu u nizu, Borovo i Pula 1981 jedini bez pobjede nakon pet kola.


Grafičar-Gorica 71:84 (14:25, 25:20, 21:20, 11:19)

Kompletna statistika utakmice

Nakon početnog vodstva Grafičara od 3:2 nakon trice Marija Novaka, Gorica preuzima inicijativu i pod kraj četvrtine odlazi na dvocifrenu prednost od plus 11. Grafičar je u drugom periodu uspio doći u dva navrata na samo poen zaostatka, ali povesti nisu uspjeli. Gosti su na poluvrijeme otišli s šest koševa viška.

Nakon što je Grafičar uspio izjednačiti na 53:53, gosti rade seriju 10:2 na krilima Marka Petrovića i bježe na 55:63. Grafičar je uspio doći na 60:63 poslije trice Luke Siladića, ali bilo je to najbliže što su prišli jer u posljednjoj dionici Gorica odmah na početku bježi na 14 koševa razlike, nešto kasnije i na najviših plus 18 na susretu. Grafičar je do kraja susreta smanjio na konačnih 71:84. Najbolji u pobjedničkim redovima bio je Petrović s 24 poena, pet skokova i tri asista dok je Ivan Papac zabilježio double-double s 13 poena i 10 skokova te dvije blokade. Kod Grafičara Vilim Poljak 25 poena, pet skokova i dvije asistencije, a Mario Novak 15 poena, pet asistencija i tri skoka. Goricaje i dalje bez poraza, na samom vrhu ljestvice dok je Grafičaru ovo četvrti poraz uz jednu pobjedu.


Šanac Karlovac-Bosco 87:89 (12:29, 21:19, 32:17, 22:24)

Kompletna statistika utakmice

Nakon prve dvije četvrtine ništa nije dalo nagovještavati da će ovo biti susret u kojem će odlučivati jedna lopta o pobjedniku. Bosco je već u prvoj četvrtini pobjegao na 20 poena razlike kada su imali vodstvo 7:27. Šanac je do poluvremena smanjio na 15 poena zaostatka, a onda se u trećoj četvrtini ukazao Matija Češković. On je tih deset minuta odigrao u stilu Steph Currya i ubacio nevjerojatna 23 poena od čega pet trica. Šanac je čak došao i do vodstva od četiri poena razlike u tom periodu, ali Bosco je uspio izjednačiti na 65:65 tricom Gabriela Divića na samom kraju perioda. 

Bosco je nakon četiri i pola minute igre pobjegao na 69:77, ali Šanac u iduće dvije minute radi seriju 9:0 koju zaključuje Branimir Josipović dvicom za vodstvo domaćih 78:77. Uzvratili su gosti na krilima Dominic Gilberta koji u seriji 6:0 ubacuje pet poena pa Bosco na 2:20 do kraja vodio s pet poena razlike. Nakon što je Češković pogodio oba bacanja za 87:88, Divić na drugoj strani pogađa jedno od dva na sedam sekundi do kraja. Napad za produžetak ili pobjedu ima Šanac ali prvo Tin panjević promašuje teško polaganje, a nakon njega u napadu skače Josipović, ali i on je neprecizan sa zvukom sirene nakon kojeg trener domaćina ulazi u teren i protestira kod sudaca tražeći prekršaj nad svojim igračem.

Bila je ovo najdramatičnija utakmica 5. kola u kojoj je Češković kod Šanca ubacio 30 poena  od čega je 23 bilo u trećoj četvrtini u kojoj ih je praktički sam vratio u susret. Josipović je dodao 14 poena uz uz šest skokova i dvije blokade. Kod pobjednika čak tri igrača s preko 20 poena. 24 uz sedam skokova ubacio je Gilbert, Mate Mandić zaustavio se na 23 poena, pet skokova i tri asista dok je 22 uz sedam skokova ubacio Ante Bubalo. Bosco je ovom pobjedom zadržao priključak s vrhom gdje je na trećem mjestu s četiri pobjede i porazom iza neporaženih Gorice i Agrodalma.


Universitas-Borovo 103:77 (34:24, 20:14, 24:19, 25:20)

Kompletna statistika utakmice

Nakon 0-4 u prva četiri kola lige, malo tko je davao velike izglede ekipi Borova na gostovanju u Splitu kod ekipe Universitasa. Nikako da odabranici trenra Gunjevića spoje dobru obranu i napad u jednom susretu, a to pokazuju i statistike – 68.2 postignuta i 97.8 primljenih koševa. Dobro su Borovčani napadački krenuli u prvoj četvrtini susreta, ali ih je „uništio“ Ivan Omrčen, koji je u uvodnom dijelu zabio 17 koševa uz šut za tricu 5-5. U tim trenucima jedini raspoložen u gostujućoj ekipi bio je razigravač Juraj Boras koji je do kraja zabio 17 koševa uz 7 asistencija, dok mu se u drugom dijelu pridružio i Toni Kovač sa 21 ubačajem. Splićani su do kraja, bez većih problema, održavali prednost do konačnih +26 (103:77). Omrčen se na kraju zaustavio na 23 poena, a Ivan Vrgoč ubacio je 16 uz 10 skokova, četiri asista i tri blokade uz valorizaciju 31 bod što mu je donijelo titulu najboljeg igrača utakmice. 

Sada slijedi stanka zbog odigravanja kup susreta, a iduću utakmicu na domaćem terenu Borovčani igraju 02. prosinca protiv ekipe Kvarnera 2010. U klubu željno očekuju prijelazni rok 21. siječnja kada moraju ojačati kadar kako bi izbjegli plasman među tri posljednja kluba koji ispadaju u drugoligaško društvo. Osim vanjskih pozicija koje su oslabljene neigranjem Mihaela Bekavca, ističu kako je primat osnaživanje centarskih pozicija koje su se pokazale kao rak-rana u dosadašnjih pet susreta. Omrčen se na kraju zaustavio na 23 poena, a Ivan Vrgoč ubacio je 16 uz 10 skokova, četiri asista i tri blokade uz valorizaciju 31 bod što mu je donijelo titulu najboljeg igrača utakmice.


Agrodalm-Istrauni 104:98 (27:23, 20:25, 30:16, 27:34)

Kompletna statistika utakmice

Nakon vrlo izjednačenog prvog poluvremena u kojem je Agrodalm dobio prvi period s četiri poena razlike, a Istrauni drugi s pet za plus jedan na poluvremenu, ono najbitnije desilo se u trećoj četvrtini. Nakon pet i pola minuta igre u trećem periodu, rezultat je bio u egalu. Agrodalm je vodio s minimalnih 65:64 i ništa nije dalo naslutiti da će u iduće četiri i pola minute domaćini pobjeći na 13 poena razlike. Istrauni u te posljednje četiri i pola minute četvrtine nisu uspjeli postići ni koša, a Agrodalm ih je zabio 12. 

Nakon trice Doriana Ribarića, Agrodalm je nakon minutu i pola igre u posljednjoj dionici bio na najviših 84:68, a na dvije minute do kraja imali su i plus 14, točnije 100:86. Tu je uslijedilo opuštanje pa Istrauni u idućih 50 sekundi rade seriju 10:0 i prilaze na 100:96 te smo tako na 1:15 do kraja imali neizvjesnu završnicu u kojoj je Agrodalm zadržao prednost bez da su se gosti približili još i više. 

Domagoj Matić predvodio je Agrodalm s 28 poena, devet asistencija i šest skokova, a treba spomenuti i Ante Žužula koji je ubacio osam poena, ali je zato uhvatio 13 skokova uz šest asistencija, dvije ukradene lopte i dvije blokade.


Pula 1981-Podravac 64:89 (22:22, 12:25, 14:24, 16:18)

Kompletna statistika utakmice 

U samo dva dana, točnije u nepuna 24 sata, Pula 1981 i Podravac odigrali su dva međusobna susreta u Puli. Prvi i onaj bitniji bio je na rasporedu u subotu u 20 sati kada se igralo 5. kolo Prve muške lige, a jučer u 14 sati igrali su utakmicu Kupa Krešimira Ćosića. 

Prvenstvenu utakmicu uvjerljivo je dobio Podravac. Oni su nakon izjednačene prve četvrtine koja je završila rezultatom 22:22 u iduće dvije riješili pitanje pobjednika. Prvo su do poluvremena pobjegli na 13 poena razlike, a onda su tu prednost povisili na plus 23 nakon treće četvrtine. Pitanje pobjednika tu je bilo riješeno, ali opuštanja kod Podravca nije bilo niti u posljednjoj četvrtini. Koncentrirani do samog kraja, dobivaju i taj period za konačnih plus 25.

Najbolji kod Podravca bio je kapetan Julijan Zadravec s 18 poena, pet skokova, četiri asistencije i tri osvojene lopte. Isto toliko poena ubacio je Danijel Katavić dok je Stefan Zadravec ubacio 14 uz čak 11 asistencija i pet osvojenih lopti. Kod Pule Marko Dojkić 16 uz 9 skokova, a isti broj poena ubacili su Ante Božić te Kyron Anderson. Božić je imao i 11 skokova, a Anderson 5 skokova, 5 asistencija, ali i čak osam izgubljenih lopti. Podravcu je ovo druga pobjeda u nizu dok je Pula na dnu, jedina uz Borovo bez pobjede u prvih pet kola. 

Idući tjedan slijedi pauza u Prvoj muškoj ligi zbog utakmica Kupa Krešimir Ćosić.