Kolumne
Ako je najveći problem Zadra Pavle Marčinković, onda su Zadrani najsretniji navijači na Svijetu

Ako je najveći problem Zadra Pavle Marčinković, onda su Zadrani najsretniji navijači na Svijetu

Autor: Branko Tabak Photo: 057info

Marčinković nije prvi Zadranin koji je od dijela navijača KK Zadar doživio uvrede. Sličnu neugodnosti zadesile su Marka Popovića i Ivu Ivanova

Utakmicu 3. kola regionalne košarkaške ABA lige obilježio je veliki skandal. Pripadnici navijačke skupine Tornado od prve sekunde susreta su umjesto podrške igračima Zadra skandiranje usmjerili za napad na vodstvo kluba, da bi se potom okomili na povratnika u zadarsku momčad Pavla Marčinkovića.

Bučna manjina godinama ima na zubu poštenog, srčanog, zahvalnog i inteligentnog igrača kojega je upornost dovela do reprezentativnog dresa. Istaknuli su i transparent s porukom: Marčinkoviću judo, odj... iz kluba.

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Performans Tornada, a riječ je o grupi od tridesetak ljudi, trajao je većim dijelom prve četvrtine, nakon čega su demonstrativno napustili dvoranu.

Uvertira u ovaj događaj transparenti su postavljeni po zadarskim kvartovima kojima se Marčinkoviću šalju uvredljive poruke. Na jednom od njih pisalo je: Pavle odj...!

Što točno dio zadarskih navijača zamjera hrvatskom reprezentativcu, koji nije nastupio na utakmici zbog ozljede zadobivene na treningu svoje prethodne momčadi Sonik Puntamika, kada je naletio na lakat mladog Luke Tomasa i zaradio nekoliko šavova na usni?

Foto: Andrej Jančijev/KK Sonik Puntamika

Nikako mu ne mogu oprostiti slavljeničko rezanje mrežice nakon što je Cibona 2013. godine, za koju je tada igrao, u finalu hrvatskog prvenstva pobijedila momčad Zadra i uzela naslov prvaka države.

Još jedan događaj ga je obilježio. Bilo je to 2018. godine kada je kao igrač Splita imao sukob s tadašnjim igračem Zadra Prestonom Knowlesom.

KK Zadar i Marčinković su u bliskoj prošlosti imali pregovore, stvari su bile blizu realizacije, igrač spreman doći, no pritisci nezadovoljne manjine preveliki zalogaj za vodstvo kluba.

Aktualni trener Zadra Ivan Perinčić ovoga puta je pokazao veliku razboritost, hrabrost i ustrajao u dovođenju Marčinkovića. Nakon deset godina Pavle je ponovno u svom matičnom klubu, željan osvajanja trofeja i pobjedničkog rezanja mrežica, baš onakvog kakvo zadnje dvije sezone u dresu Zadra izvodi Šibenčanin Martin Junaković.

Navijači koji zamjeraju Marčinkoviću ovakvo što, na to imaju pravo, složili se s njihovim stavovima ili ne. Isto tako imaju pravo ne dolaziti na utakmice Zadra. Ono što nemaju pravo su uvrede. Klub, s druge strane, ima obvezu zaštiti igrača kojem su otvorili vrata svoga doma i koji je, hajmo malo spustiti loptu na zemlju, te 2013. godine samo slavio naslov prvaka, onako kako se to radi po cijelom svijetu.

Marčinkovićevu sudbinu već su doživjeli zadarski igrači, mahom krasni momci, koji su klubu poklonili najljepše trenutke svojih karijera.

Marka Popovića se vrijeđalo do devetog koljena sezonu nakon što je klub odveo do dva trofeja (regionalna liga i kup 2003. godine) jer je iz španjolske Pamesa otišao na posudbu u Cibonu (koja je za razliku od Zadra igrala Euroligu). Dan danas mu se zamjera jer se nikada nije vratio u Zadar, iako je obećavao. Kao da druga pregovaračka strana ne postoji.

Ive Ivanov, pristojan i pošten čovjek i iznimno zahvalan igrač imao je u svom rodnom Zadru kao igrač Šibenika takve neugodnosti da ih zdrava pamet ne može percipirati. Doživljavao je poniženja na javnim mjestima, ali baš nikada o njima nije želio govoriti. Šutnjom je čuvao sebe i obitelj. Vratio se u Zadar i opet postao junak.

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Kalelarga nema ništa protiv dolaska Marčinkovića, imaju poneki njezini šetači, koji će, vjerujemo, odrasti. Baš kao što je odrastao i Marčinković.

U društvu grešnih struktura najmanji grijeh je onaj Pavla Marčinkovića, sportaš profesionalac koji je slavio naslov prvaka s momčadi za koju je igrao. Je li pretjerao? Možemo se i ne moramo složiti da je ulogu 'sjekača mrežice' mogao prepustiti komu drugome. Je li taj čin bio usmjeren prema navijačima Zadra? Nikako, već prema vodstvu kluba (kojem ti isti navijači i danas zdušno skandiraju: 'Uprava odlazi!') jer je bio samo jedan u nizu onih koje KK Zadar nije prepoznao. Danas su karte drugačije podijeljene. Marčinković i klub imaju iste interese. Navijački bojkot i uvrede neće promijeniti stanje stvari. Tek mogu našteti klubu, a to valjda nitko ne želi.