Europa i Svijet
Hrvatska
Ante Toni Žižić: 'Naša će igra pričati za nas'

Ante Toni Žižić: 'Naša će igra pričati za nas'

Autor: HKS

Nema opuštanja ni zavaravanja.

Odmor za igrače je završio, seniorska reprezentacija danas počinje s pripremama za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. Prva službena utakmica reprezentacije na rasporedu je 14. rujna u Osijeku protiv dosad neporažene Litve, a zatim slijedi put u Gdanjsk i utakmica s Poljskom 17. rujna.

Povodom novog kruga kvalifikacija i priprema u Zagrebu je održana konferencija za medije kojoj su nazočili predsjednik HKS-a Stojko Vranković, izbornik reprezentacije Dražen Anzulović te članovi reprezentacije i NBA igrači: kapetan Bojan Bogdanović, neizostavni Dario Šarić te debitant u reprezentaciji Ante Toni Žižić.

 

A-reprezentacija-press-2018_08_29-3416.jpg

 

G. Stojko Vranković je otvorio konferenciju najprije se osvrnuvši na više no uspješno ljeto: „Htio bih se vratiti malo unazad – na 6. mjesec koji je bio vrlo dobar rezultatski, zatim odlični rezultati selekcija U20, kao i U16 koja je bila zlatna u Novom Sadu. Isto tako bih htio i spomenuti turnir u Kini koji je naša B reprezentacija odigrala na visokom nivou i osvojila turnir. 

Što se tiče utakmice u Osijeku, mi smo protekla dva dana proveli u posjetu; dvorana je odlična, smještaj je također dobar. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim i Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koji nam daju veliku podršku i mislim da će tamo biti jedna vrlo dobra košarkaška priča što se tiče i atmosfere i gostoprimstva, a na nama je da to vratimo dobrom igrom i dobrim rezultatima. Posebno bih se zahvalio našoj trojici članova Upravnog odbora koji su iz Osijeka, Renatu Martinku, Ivici Mlinareviću i Tvrtku Novakoviću.

 

A-reprezentacija-press-2018_08_29-3436.jpg

 

Izbornik Dražen Anzulović je naglasio timski duh: „Drago mi je da smo se okupili u jednom respektabilnom sastavu. Nadam se da smo svi optimalno spremni da u ovih dva tjedna napravimo i tu taktičku pripremu koja nam je potrebna za ove dvije utakmice, 14. rujna u Osijeku i 17. u Poljskoj. Trebamo ići utakmicu po utakmicu i u ovom trenutku razmišljati samo o Litvi. Ono što je primarno za nas jest da se mi nametnemo na parketu i da dočekamo tu utakmicu spremni u svakom pogledu i tehničko taktički, i fizički i psihološki. Bez obzira u kakvom sastavu Litva došla, mi nećemo dobiti tu utakmicu zato što su došla četiri NBA igrača. Utakmicu ćemo dobiti ako ćemo igrati dobro, ako ćemo biti ekipa i onda će njihova kvaliteta zajedno sa svima ostalima izbaciti ekipu ka pobjedi.

Imamo dva tjedna priprema i dvije prijateljske utakmice protiv Slovenije koje ćemo pokušati iskoristiti da se što bolje uigramo s obzirom da iz ekipe koja je bila na okupu u lipnju nedostaju tri igrača. Filip Krušlin zbog povrede skočnog zgloba neće participirati u ovom kvalifikacijskom ciklusu, kao ni Karlo Uljarević zbog plantarnog fascitisa, a kao što znate i otprije, Luka Babić je otkazao.

Nakon posljednje dvije pobjede, odnosno nakon utakmice u Rumunjskoj ostali smo živi, ali smo još na aparatima. Još smo daleko od Svjetskog prvenstva, moramo dobiti još najmanje četiri utakmice od šest koje su pred nama da bi se plasirali u Kinu. No, nećemo puno pričati, već ćemo se baciti na trening od sutra, od kada naši NBA igrači imaju dozvolu da mogu participirati u radu.

 

A-reprezentacija-press-2018_08_29-3470.jpg

 

Kapetan reprezentacije Bojan Bogdanović: „Dvije utakmice su pred nama koje će po mom sudu uvelike odlučiti na koju stranu ćemo krenuti – bliže Kini ili dalje. Drago mi je da smo dobili Antu ovdje (op. Ante Toni Žižić), Hrvoje (Perić) je isto tu što mi je izuzetno drago jer znam koliko će biti bitan u 11. i 2. mjesecu. U Zadru je bio naš najbolji igrač u obje utakmice tako da je dobro i za nas i za njega da je tu. 

Što se tiče utakmica koje su pred nama, pojavile su se glasine da će Litva doći bez svoja dva NBA centra, no mislim da su oni kroz 6-0 koje su ostvarili pokazali svoju snagu i moć i sigurno nas očekuje jedna tvrda utakmica jer bi oni tom pobjedom nas gurnuli dalje od Kine, a za sebe praktički osigurali Svjetsko prvenstvo.

Drago mi je da igramo u Osijeku jer je svaki put kada smo tamo igrali dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta i znali su nas prepoznati i bodriti tijekom cijelog boravka u Osijeku, a ne samo na utakmicama.

 

A-reprezentacija-press-2018_08_29-3483.jpg

 

Dario Šarić je najprije krenuo s čestitkama: „Prvo bih čestitamo mlađim uzrastima hrvatskih košarkaških reprezentacija na dvije izuzetne medalje. Čestitao bih i nogometašima i vaterpolistima. 

U mini ciklusu u 6. mjesecu ostvarili smo dvije vrlo bitne pobjede, otišli na odmor mjesec i po dana i ponovno se okupili puni energije i s četiri NBA igrača i spremni smo boriti se, pobijediti i tim igračima koji će igrati u 11. i 2. mjesecu dati nekakav zamah. To nam je svima prvo na pameti prije odlaska u Ameriku, i nadam se da smo svi spremni i da ćemo dobro odigrati ove dvije utakmice.“

 

A-reprezentacija-press-2018_08_29-3495.jpg

 

Ante Toni Žižić: „Istina je, Kina je još daleko, ali najbitnije je da postoji šansa. Svi smo tu sa zajedničkim ciljem, da dobijemo te dvije utakmice i da budemo što bliže Svjetskom prvenstvu. Ne želim ništa obećavati, naša će igra pričati za nas na terenu.“

Reprezentaciji će se priključiti i najnoviji član Martin Junaković, a prvi test je na rasporedu 5. rujna u Areni Varaždin s početkom u 20:00 sati u prijateljskoj utakmici sa Slovenijom. Uzvratna utakmica je zakazana za 8. rujna u Celju, a zatim slijede službene kvalifikacijske utakmice 14. i 17. rujna.

*Ulaznice za utakmicu Hrvatska – Litva 14. rujna u Osijeku bit će moguće nabaviti putem sustava Eventim od petka, 31. kolovoza od 10:00 sati.