Europa i Svijet
Hrvatska
Belgija: Dario Gjergja na korak do finala

Belgija: Dario Gjergja na korak do finala

Autor: Paulo Sarić

Košarkaši Darija Gjergje, trenera godine u Belgiji, poveli su 2-0 u polufinalnoj seriji belgijanskog košarkaškog prvenstva.

U drugoj polufinalnoj utakmici Oostende je u gostima svladao Charleroi rezultatom 74-78.

Prva je četvrtina protekla u izjednačenoj igri, no od početka je bilo vidljivo da će crveni imati velikih problema ispod obruča. Već od prve minute se razigrao iskusni Raško Katić, od ove sezone nešto promijenjenog imagea, čija je igra u postu predstavljala pretežak zadatak za težinski inferiorne centre domaće momčadi. Charleroi je probao sve da zaustavi srpskog centra, no suigrači, prvenstveno Đorđević i Mwewa, su ga prečesto pronalazili u dominantnoj poziciji. Kada su ga sredinom druge četvrtine pokušali udvajati, dobar protok lopte gostujuće momčadi rezultirao je laganim građenjem prednosti te se na odmor otišlo sa 36-43 za žute.

U nastavku je scorerski doprinos dao i Mwewa i gostujuća je momčad, lošem šutu za tri poena usprkos, u dva navrata došla do najveće prednosti od 13 poena. Charleroi se nije predavao i do kraja treće četvrtine je smanjio na, iz njihove perspektive, obećavajućih minus devet.

Prava im se prilika ukazala u 33. minuti  kada su nakon koša i dodatnog bacanja kojeg je zabio Ivan Rađenović prišli na 53-59, no što je bitnije iznudili i četvrtu osobnu Raška Katića koji se do kraja susreta nije vraćao u igru. No, i bez iskusnog bivšeg kapetana Crvene zvezde gosti su uspjeli održavati prednost od dva posjeda sve do 48 sekundi prije kraja utakmice kada je Libert dvama bacanjima smanjio na 71-74 i dao posljednju nadu domaćoj momčadi.

Raško Katić (Foto BC Oostende)

U idućem se napadu dogodila prava mala drama. Bekovi Darija Gjergje nisu se dobro snašli pod presingom domaće momčadi i teškom su mukom izborili mrtvu loptu. Srećom po njih strelica je favorizirala Oostende koji je zadržao posjed, a Đorđević je jednim pogođenim bacanjem vratio svoju momčad na dva posjeda prednosti. Do kraja su za domaće promašivali Rađenović i Schwartz, a gostujući je sastav sa crte za slobodna bacanja potvrdio svoju pobjedu.

Najefikasniji u redovima pobjednika je bio Raško Katić sa 19 koševa u samo 20 minuta provedenih na parketu dok je Mwewa dodao 17 poena uz 7 skokova. Domaćinima niti po 15 ubačaja raspoloženog trojca Rađenović-Richardson-Libert nije bilo dovoljno za iznenađenje.

Treća utakmica se igra već za dva dana, sa početkom u 20.30 sati, kada će Oostende imati priliku za plasman u šesto uzastopno finale belgijanskog košarkaškog prvenstva.