Europa i Svijet
Hrvatska
Belgija: Gjergja ima sreće, ali i 2-0!

Belgija: Gjergja ima sreće, ali i 2-0!

Autor: Paulo Sarić

Oostende do trijumfa u posljednjoj minuti

U vrlo nervoznoj i napadački neučinkovitoj utakmici Oostende hrvatskog trenera Darija Gjergje došao je do druge pobjede u seriji te ga samo jedan trijumf dijeli od šeste uzastopne titule belgijskog prvaka. Oostende je bio bolji od Basic-Fit Brusselsa 59-60

Gosti su izvrsno otvorili utakmicu i nakon četiri minute igre vodili 0-7, no momčad iz Bruxellesa se do kraja četvrtine konsolidirala i spriječila rano odvajanje suparnika. Ono se pak dogodilo početkom druge dionice kada momčad zemuničkog stručnjaka radi seriju 2-10 i tricom Waldena po prvi puta odlazi na dvoznamenkastu prednost. Na odmor se otišlo s vodstvom Oostendea od devet razlike, da bi Pierre-Antoine Gillet tricom u 23. minuti odveo goste sa sjevera Belgije na najvećih plus 14.

Izgledalo je tada kao da sve teče po planu Darija Gjergje, no T.J. Bray se nije složio. Izvrsnom igrom pokrenuo je ekipu iz glavnoga grada koja je u narednih šest minuta napravila seriju 19-4 i izjednačila rezultat, da bi košem Chrisa Dowea do kraja treće dionice i povela 51-50. U posljednjih deset minuta gledali smo nervoznu košarku sa puno promašenih šuteva, u kojoj niti jedna momčad nije imala dva poena prednosti. U posljednju se minutu ušlo s rezultatom 57-58, da bi Brandon Ubel dvama bacanjima doveo Brussels do prednosti. Ipak Walden je bio precizan za Oostende na samome koncu susreta i doveo svoju momčad na korak do naslova.

Kakvoj smo završnici svjedočili dobro ilustrira podatak da je posljednja dionica završila rezultatom 8-10 za Oostende. Najefikasniji strijelac u redovima gostujućeg sastava bio je Jean-Marc Mwewa s 17 koševa, dok je junak susreta Walden dodao deset. Treba istaknuti i vrhunski skakački učinak Gilleta koji je uhvatio čak 14 skokova. Brandon Ubel i T.J. Bray su predvodili domaćina sa po 14 poena, no njihov se učinak na koncu pokazao nedovoljnim.

Priliku za novu titulu momčad Darija Gjergje imat će u nedjelju, na domaćem terenu, s početkom u 20.30h.