Hrvatska
Regija
Beograd kao 'zvijezda vodilja'

Beograd kao 'zvijezda vodilja'

Autor: Paulo Sarić

S obzirom na velike probleme s ozljedama pitanje je u kakvom će sastavu Zadrani istrčati na parket Višnjika.

Od Partizana do Partizana. Prošlo je gotovo tri mjeseca otkad se Ante Nazor po drugi puta vratio na klupu Zadra, a povratnički debi nije mogao biti bolji. Usred Beograda pao je veliki Partizan. Nakon dugih 14 godina pauze i tek drugi puta otkad je ABA lige. Činilo se tada da će stvari početi sjedati na svoje mjesto i da će se Zadrani polako penjati prema sredini tablice, daleko od borbe za ostanak. No, bila je to tek utvara. Fatamorgana. Iako su pod vodstvom trenera Nazora upisali pet pobjeda u regionalnom natjecanju, skinuvši i Krku i Cibonu u gostima, Dalmatinci se trenutno nalaze u opasnoj zoni, tehnički samo devet poena ispred mjesta koje vodi u razigravanje za ostanak u elitnom razredu jadranske košarke.

- Sutrašnji nam je dvoboj od velikog značaja i ne moram ni naglašavati koliko bi nam pobjeda značila po pitanju očuvanja našeg statusa. Toga smo svjesni i trebamo puno više respektirati jedni druge unutar same momčadi. Potrebni su nam silna energija i silan trud jer će utakmica biti jako zahtjevna. Partizan je kvalitetna ekipa koja je puno dobila dovođenjem iskusnog Renfroea koji im je stabilizirao igru. Težište igre je na Paigeu i Marinkoviću te agresivnom obranom moramo odsjeći njihovu vanjsku od unutarnje linije – rekao je u najavi subotnjeg ogleda 40-godišnji stručnjak i dodao - najbolji primjer koliko nam znači pretrčavanje suparnika je upravo utakmica u Beogradu gdje smo deklasirali suparnika. Nema nam bolje vodilje od tog susreta.

FOTO: KK Partizan NIS

Tada su Zadrani nešto više od tri minute prije kraja imali visoka 23 poena razlike i upisali prvu ovosezonsku pobjedu u ABA ligi. U međuvremenu su 'Crno-bijeli' promijenili trenera te je na klupu beogradskog sastava sjeo Andrea Trinchieri koji je uvelike podigao razinu igre Partizana.

Pretrpjeli su i Zadrani velike zahvate u posljednja tri mjeseca. I to na najosjetljivijim pozicijama u momčadi.

- Promijenili smo 'playmakera' i centra, a tu je i situacija s Magarityjem. Kada se promijene dva-tri manevarska igrača slika je sigurno drugačija. Ono je bio početni šok, a i Partizan je bio u krizi te je nakon toga posegnuo za promjenama igrača i trenera. Danas je situacija potpuno drugačija, kao i sportska forma i sama filozofija igre – kazao je Nazor i pojasnio što stvara najveći problem trenerima u takvim situacijama - svaki put kada mijenjaš 'roster' prisiljen si ponovno tražiti kemiju među igračima, raditi na fizičkoj spremi jer neki igrači dođu nespremni itd. Nama su se nakon dugo vremena neigranja priključili Dašić, Žorić i Vaughn nakon čega smo tražili novu kemiju i nove odnose. Kao što uvijek naglašavam, trebaš proći dječje bolesti kako bi stabilizirao svoju igru. Mi smo u tom procesu, a bio je i Partizan. Prije samo dva kola imali su velike probleme u ABA ligi protiv Mornara. I njihova igra oscilira, no svim sredstvima treba minorizirati periode loše igre i produžiti kvalitetu i stil košarke kakvu smo gajili u Beogradu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Novinare je zanimalo smatra li splitski stručnjak da su najzvučnija imena u zadarskim redovima Luka Žorić i Vladimir Dašić došli blizu željene i potrebne razine kako bi dali ono što se od njih očekuje s obzirom na reputaciju.

- Još ne, što se i vidi.

Iako su krajem listopada došli do tek druge gostujuće pobjede nad 'Crno-bijelima', Zadrani na svom terenu imaju pozitivan omjer s Partizanom. U 13 do sada odigranih utakmica slavili su u njih devet, posljednji put krajem 2015. godine kada je Ante Delaš s 27 poena torpedirao Beograđane. Zanimljivo, jedini igrač koji je 'doživio' taj trijumf je Lovre Bašić koji će sutra možda imati i ulogu startnog razigravača.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Naime, zdravstvena situacija pred subotnju utakmicu je, prema riječima trenera Nazora, dramatična. A koliki su razmjeri problema zorno ilustrira podatak da su pred kraj susreta protiv Bosca Zadrani ostali na samo šest iskoristivih igrača.

- Vaughn je na granici te se nadam da će biti osposobljen, dok za Krajinu i Planinića trebamo dobiti kompletno interpretiran liječnički izvještaj kako bismo znali. Ali osjećaju bol i nisam siguran da će nastupiti. Brzoja je imao probleme s leđima, no on će biti dobro. Nastojat ćemo sve mobilizirati, koliko je god to moguće. Liječnička služba ulaže silne napore da svi budu spremni za sutrašnji dvoboj. Ali, kažem, problemi su veliki. Kao i zahtjevi samog susreta – zaključio je Nazor.

Utakmica se igra u subotu s početkom u 17 sati u dvorani „Krešimir Ćosić“.

Rezultati by SofaScore