Europa i Svijet
Beşiktaş namučio Fenera

Beşiktaş namučio Fenera

Autor: Paulo Sarić

Beşiktaş najavio uzbudljivu seriju.

Fenerbahçe je na domaćem terenu teže od očekivanog svladao momčad Beşiktaşa, rezultatom 75-69, i poveo sa 1-0 u finalu doigravanja za prvaka Turske.

Gosti su izvrsno otvorili susret te su već u četvrtoj minuti imali 2-11, da bi košem, u prvoj dionici izvrsnog, Vladimira Štimca otišli i na dvoznamenkastu prednost u osmoj minuti. Ipak, do kraja četvrtina europski prvak smanjuje, a u 15. minuti tricom Dixona vraća stvari na početak. Izvrsnom obranom domaći je sastav limitirao Crno-bijele na samo pet poena u posljednjih sedam minuta drugog perioda i serijom 22-5 preokrenuo, te na poluvrijeme otišao s devet koševa prednosti.

Tricom Bogdanovića imala je Obradovićeva momčad i plus deset u 22. minuti, no Clark ubacuje osam poena u kratkom vremenu i gosti prvo prilaze na samo dva koša zaostatka, da bi bacanjima Štimca i izjednačili na 49-49 1:42 prije kraja treće dionice. Posljednje izjednačenje imali su na 57-57, no premda su se do dvije i pol minute prije kraja utakmice držali unutar posjeda zaostatka nisu uspjeli ugroziti Fenera. Domaćin je zatvorio susret serijom 9-3 i došao do prve pobjede u finalu turskog doigravanja.


Najefikasniji u redovima Fenerbahçea bio je Ali Muhammed s 16 koševa, dok su po 13 dodali Bogdanović i Udoh. Goste je predvodio izvrni dvojac pod koševima, za koje centri domaćih nisu imali lijeka. Bivši igrač Crvene zvezde, Vladimir Štimac, ubacio je 20 poena, uz 11 skokova, dok je Clark dodao 17 i uhvatio osam lopti. Gosti su nadskakali prvaka Europe, no loša trica i slab postotak slobodnih bacanja koštali su ih velike prilike da već u prvoj utakmici iznenade klub iz azijskog dijela Istambula.

Finale turskog doigravanja igra se na četiri pobjede, a druga utakmica je na rasporedu u nedjelju u 17 sati.