Europa i Svijet
Bivši Vitamin popunjava mjesto novopridošlog pojačanja Splita, može li biti rješenje za našu reprezentaciju?

Bivši Vitamin popunjava mjesto novopridošlog pojačanja Splita, može li biti rješenje za našu reprezentaciju?

Autor: Saša Ćirić Photo: ABA liga: Cedevita (Marin Sušić)

Nikad se ne zna.

Zanimljiv potpis u turskoj košarkaškoj ligi. Premda je u Zagrebu proveo malo vremena, domaći ljubitelji košarke se još uvijek sjećaju Pierrea Jacksona kao jednog od najboljih stranaca koji su kročili na naše parkete. 

Cedevita je u sezoni 16/17 imala eksperiment s dvostrukim sastavom, pri čemu je onaj "zvučniji" igrao utakmice Eurokupa i ABA lige, dok su mlađi i manje afirmirani igrači igrali utakmice domaćeg prvenstva. Jackson je u pet odigranih utakmica u ABA ligi za manje od 25 minuta igre prosječno ubacivao 16 poena uz gotovo 7 asistencija, dok je u dvije utakmice Eurokupa aposlutno briljirao s 34 poena i 6 asistencija prosječno. Takve brojke su mu otvorile vrata prema većim tržištima, ali nemiran košarkaški duh hitronogom braniču nije nikad dopustio duže zadržavanje u nekoj sredini. Sada ima priliku uskočiti u cipele recentnog Splitovog pojačanja Shannona Shortera, koji je u dresu Afyona bio četvrti strijelac turske lige s 18.4 poena u prosjeku. Ne sumnjamo da će Jackson brojkama nadomjestiti Shorterov učinak, a hoće li to uspjeti pretočiti u pobjede, tek ćemo vidjeti. Afyon trenutno zauzima pretposljednju (15.) poziciju na prvenstvenoj ljestvici s 3 pobjede i 14 poraza, ali trenutno dvanaestoplasirani Yukatel ima svega dvije pobjede više. 

Kako Jackson nije nepoznato ime u domaćim košarkaškim krugovima, nameće se pitanje može li on biti instant rješenje u redovima reprezentacije za nadolazeće izazove u kvalifikacijama za svjetsku smotru? Podsjetimo, nakon početnih rezolutnih izjava iz vrha Saveza o nesklonosti rješavanja problema na poziciji organizatora igre kroz naturaliziranje stranog (američkog) igrača, s vremenom se taj stav sve više omekšavao. Hoće li novi izbornik (prema svemu sudeći, Damir Mulaomerović) biti sklon takvom rješenju ili će se u novim bitkama oslanjati isključivo na "domaći" kadar?