Europa i Svijet
Hrvatska
Bogdan Tanjević: Euroliga mi se čini kao lažna NBA, možda žele ugasiti nacionalna prvenstva

Bogdan Tanjević: Euroliga mi se čini kao lažna NBA, možda žele ugasiti nacionalna prvenstva

Autor: Z.D.

Bez dlake na jeziku

Zanimljivu izjavu o Euroligi za talijanski Il Picollo  dao je legendarni trener Bogdan Tanjević.

Popularni Boša je 1979. kao 32-godišnji stručnjak Bosnu odveo do naslova prvaka Kupa prvaka, natjecanja koje je preteča Euroligi. U to vrijeme Bosna je odigrala ukupno 17 utakmica da bi došla do naslova. Sudjelovale su 22 momčadi koje su bile podijeljene u četiri skupine po četiri i dvije skupine po tri. Samo prvi iz svake skupine išao je u poluzavršnu skupinu. Najbolja dva kluba iz poluzavršne skupine igrala su završnicu. To su bili Emerson Varese i Bosna Sarajevo. Danas su klubovi nakon 17 utakmica tek odradili polusezonu. 

- Možda žele ugasiti nacionalna prvenstva. Euroliga mi se čini kao lažna NBA. Prvo pravilo tržišta je da budeš solventan kako bi preživio i ostao u traženim brojevima. Real mora potrošiti 45 miliona eura, ali kako nastaviti nakon tolikog troška? Gdje su računi od televizijskih prava ili od naplate ulaznica? U NBA to se može isplatiti, ali ovdje..., rekao je Tanjević i nastavio. 

- Uživam gledati utakmice Eurolige, ali ne volim kada one imaju veći značaj od nacionalnih prvenstava ili od reprezentacija. Tu se slažem s predsjednikom Košarkaškog saveza Italije Petruccijem. U pravu je kada očekuje da reprezentacije imaju sve igrače na raspolaganju u kvalifikacijskim prozorima. Euroliga bi morala osigurati nastup tim igračima. I ne samo ona, već i NBA“, naglasio je Boša.