Europa i Svijet
Bosna i Hercegovina prizemljila Slovence

Bosna i Hercegovina prizemljila Slovence

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Kakva utakmica Bosne i Hercegovine za veliku pobjedu!

Nakon što je Belgija Darija Gjergje šokirala Španjolsku, novo veliko iznenađenje na Eurobasketu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine junačkom je igrom srušila Europske prvake Sloveniju rezultatom 97:93

Slovenija je na poluvrijeme otišla s tri poena prednosti i očekivalo se da u nastavku utakmice dođu do pobjede, ali hrabri reprezentativci Bosne i Hercegovine odgovorili su u drugom poluvremenu junačkom borbom. U posljednji se period ušlo s plus jedan za Sloveniju. Odmah na početku treće dionice bivši igrač Cibone Amar Gegić ubacuje tricu za vodstvo BiH. Slovenije je došla do vodstva na 5:20 do kraja utakmice zakucavanjem Mikea Tobeya 84:83. 

Kako se kasnije ispostavilo, bilo je to posljednje vodstvo Slovenije na utakmici, na drugoj strani je odmah odgovorio John Roberson tricom, a Slovenija je uspjela izjednačiti s dva pogođena bacanja Klemena Prepeliča. Jusuf Nurkić je tada pogodio dva slobodna bacanja, a Roberson još jednu tricu za plus pet Bosne i Hercegovine na tri minute do kraja utakmice. Slovenija je u dva navrata smanjivala na minus dva, ali su igrači BiH bili precizni s linije slobodnih bacanja za pobjedu 97:93.  

FOTO:FIBA (Reprezentativci BiH pjevaju nakon pobjede)

Roberson je predvodio BiH s 23 poena i 4 skoka, Džanan Musa je ubacio 22 (19 u prvom poluvremenu) uz 5 skokova i 5 asistencija, Nurkić je uz 12 poena uhvatio 9 skokova i asistirao 4 puta, odličnu partiju odigrao je Miralem Halilović s 13 poena i 10 skokova dok je Edin Atić ubacio 12 uz 6 skokova i 4 asistencije. Kod Slovenije najbolji Vlatko Čančar s 22 poena i 4 skoka, Goran Dragić je ubacio 20 uz 6 asistencija i 5 skokova, Luka Dončić je ubacio 16 uz po 8 skokova i 8 asistencija, ali je tricu šutirao 0-8 te je imao 5 izgubljenih lopti. Ono što bode u oči na svakoj utakmici Slovenije je njihovo konstantno prigovaranje sucima, posebno Luke Dončića kojemu se previše toga tolerira i dopušta.