Hrvatska
Bostic prekinuo niz Šibenika

Bostic prekinuo niz Šibenika

Autor: Paulo Sarić

Presudila je kvaliteta i šira klupa domaćina.

Zadar je pred oko 5000 gledatelja na Višnjiku u posljednjem susretu desetog kola HT Premijer lige pobijedio Šibenik rezultatom 81-72. Bio je to derbi kakav se i očekivao. Užareno je bilo na parketu, kao i na tribinama, a obje su „pobjede“, očekivano uvjerljivo, odnijeli domaćini.

Naglićeva je momčad povela 2-0, no Šibenčani su na krilima svoje mladosti uzvratili s 0-7 te pokazali da se na njih s pravom treba računati u večerašnjem susretu. Od početka su krenuli sa svojim zaštitnim znakom, kvalitetnom i agresivnom obranom, na koju se Zadrani nisu lako priviknuli. Luka Božić je slobodnim bacanjima primaknuo svoju momčad na minus jedan u sedmoj minuti (14-15), no razigrali su se tada Luka Pandurić i Ivan Mileković pa su gosti nakon prve četvrtine vodili 16-22.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Šibenčani su i u drugoj dionici nastavili u istom obrambenom ritmu te su nakon samo četiri minute igre iskoristili bonus dok su domaćini nastavili s „opreznijom“ igrom na defanzivnom dijelu parketa pa je Mileković novom tricom odveo svoju momčad na plus osam u 11. minuti. A tada se sve preokrenulo.

U igru su ušli Šime Špralja i Joshua Bostic koji su uz borbenog Domagoja Vukovića pokrenuli domaćina koji je zaigrao kako zna i u pet minuta prelomio susret. Naglić je rotacijama održavao visoki ritam i intenzitet obrane. Bila je to privilegija koju njegov kolega, i prijatelj, s druge strane nije imao, pa je Zadar krenuo u seriju 18-0 ili ako hoćete 22-1 i u samo nekoliko minuta preusmjerio vodu na svoj mlin. Šibenik je zabio samo osam poena u čitavoj drugoj četvrtini te je sedam i pol minuta, od ubačaja Milekovića u 11. do koša Tonija Vitalija u 19., bio bez koša iz igre, a posljedica toga je plus 15 za domaćine prilikom odlaska na veliki odmor (45-30).

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Iako su Građani bolje otvorili nastavak, ovaj put nije bilo tradicionalnog zadarskog pada nakon povratka iz svlačionica. Hrvatski je abaligaš nastavio gdje je stao u drugoj dionici pa je nakon malo slabijeg uvoda krenuo u seriju 12-0 kojom je, na krilima američkog dvojca, u 25. minuti otišao na 22 razlike. Gosti se nisu predavali, nisu „pukli“ te su malo po malo topili zaostatak da bi prvo tricom kapetana Domagoja Bašića prišli na minus deset, a napad poslije nakon novog dalekometnog ubačaja istog igrača i na samo sedam koševa zaostatka (70-63). No, u tome su se sustizanju izmorili, a kvaliteta je bila debelo na strani Zadrana koji su relativno mirno priveli susret kraju. Točku na i stavio je Bostic svojim 21 košem minutu i 49 sekundi prije kraja te je slavlje Naglićeve momčadi moglo početi.

Domaćine su do nove pobjede predvodili Joshua Bostic s 21 poenom, pet skokova i šest ukradenih lopti i Mislav Brzoja s 14 koševa i četiri skoka, dok je najbolji u redovima poraženih bio Ivan Mileković s 23 poena i pet uhvaćenih lopti.

Zadar je večerašnjim trijumfom došao do šeste pobjede zaredom i jedanaeste u posljednjih 12 susreta, a već u petak ga očekuje gostovanje u Osijeku da bi dan kasnije u hrvatskom derbiju u Jadranskoj ligi odmjerio snage s Cedevitom, dok GKK Šibenik u petak dočekuje Alkara.