Hrvatska
Božić priznao da je podcijenio Cibonu, Nazor izjavio da njegova momčad sinoć – nije igrala košarku!

Božić priznao da je podcijenio Cibonu, Nazor izjavio da njegova momčad sinoć – nije igrala košarku!

Autor: Paulo Sarić

Pred Zadrom je još puno rada…

Za razliku od petka i utakmice u Beogradu, Zadar jučer nije dobro izgledao na parketu. Momčad Ante Nazora u gotovo je svim aspektima igre bila inferiorna svom suparniku, što potvrđuje i statistika. Imala je tek dva poena više iz reketa i jedan posto više uspješnosti sa slobodnih bacanja… Svi ostali statistički pokazatelji bili su na strani Cibone.

- Izgubili smo jer se nismo pridržavali stvari koje smo dogovorili i mislim da je to glavni uzrok poraza. Previše smo ulazili u soliranje. Nismo igrali timski, nismo igrali kao u Beogradu i to je jedini razlog – rekao je nakon utakmice 22-godišnji igrač Zadra Luka Božić.

Statistički najbolji igrač Jadranske lige u prvih pet kola s prosječnom valorizacijom od 28,8 poena prošli je petak u glavnom gradu Srbije odigrao novu dobru utakmicu u kojoj je ubacio 27 koševa, čemu je dodao i devet skokova, tri ukradene lopte i dvije asistencije. U Zagrebu, pak, nije bio ni blizu te razine.

- Tamo je bila dobra utakmica, a ovdje nisam ušao dovoljno fokusirano i koncentrirano. Na pameti su mi bile neke stvari koje nisu košarka i mislim da je i to veliki razlog – dodao je Božić koji nije želio podrobnije pojašnjavati na što je mislio – jednostavno, nisam ušao dovoljno fokusirano. Rekao bih da sam malo podcijenio Cibonu što se pokazalo pogrešnim.

Upitan je li trijumf u Beogradu dao prevelika krila njegovoj momčadi Božić je kazao:

- Mislim da je. Ne mogu govoriti za cijelu ekipu, ali meni osobno jest. Ovo nas je vratilo na zemlju te ćemo pažljivije pristupati drugim protivnicima – obećao je bivši igrač Zagreba.

FOTO: Marin Sušić - HKS

Jednako kao ni njegov najbolji igrač, ni Ante Nazor nije bio zadovoljan izdanjem Zadra. Sasvim razumljivo znajući da su Dalmatinci loše ušli u utakmicu i gotovo 40 minuta izgledali neprepoznatljivo u odnosu na ono što su pokazali u Beogradu.

- Čestitao bih Ciboni na zasluženoj pobjedi. Bili su spremniji u ovoj utakmici, dok smo mi sve što smo radili - radili na pola. Naglasio sam da su šuterska ekipa i ako im se ne izlazi utvrdo nego mlako i na pola na šuteve onda se takva momčad razigra i kontrolira ritam od početka do kraja. Nije dobro što smo odustali od onoga što smo prezentirali u Beogradu gdje smo uz izuzetnu agresivnost u napadu i u obrani pokazali i kolektivnu igru u oba smjera – izjavio je 39-godišnji stručnjak i nastavio - večeras sam vidio dosta toga što je momčad vratilo na ono staro. Moja je zadaća da uđem u koštac s tim problemima i da momčad igra onako kako trener želi. To je jedini put. Utakmica u Beogradu me ne može dignuti u euforiju jer sam kao trener Zadra imao i bolje pobjede nad Partizanom, a istina Bog, i veće poraza od Cibone. Moramo se vratiti na radnu temperaturu, u radni elan, i na treningu riješiti sve bolesti koje smo vidjeli večeras.

Zadrani su svojim jučerašnjim igrama podsjetili na izdanja sa samog početka sezone bacivši sumnju na to je li beogradska utakmica uistinu bila prekretnica.

- Momčad nekada izgleda kao da nije došla na utakmicu. Mi od prve sekunde nismo zagrađivali [skok] i samim time ne možeš imati ni agresivnost kontra-napada. Jedno veže drugo i onda krenu i napadačka soliranja. Ovo nije košarka! Ovo što smo večeras igrali [je bilo u stilu]: 'u obrani ajde ti da se ja toliko ne mučim, a u napadu ću ja'. To nije košarka i tako ne može dalje. Iz dana u dan se moramo nositi s tim. Moji asistenti su rekli da smo se opet vratili na staro. Možda sam ja glavni krivac za ovaj poraz jer ja ne smijem dozvoliti da se ova momčad vrati na staro. No, sad ćemo imati više vremena – dodao je splitski strateg.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako je njegova momčad u tim trenucima gubila dvadesetak razlike trener Nazor je pri kraju susreta zvao dvije minute odmora gdje je temperamentno pristupio svojim igračima.

- Poanta je da se utakmica igra od početka do kraja. Poanta je da nije trebalo izgubiti 21 razlike. Moglo se izgubiti i 19. To su postulati. Iz napada u napad, iz obrane u obranu moramo se tako ponašati. Ovo nije bila ta ekipa koja je istrčala u beogradskoj areni – izjavio je gostujući trener i pronašao nešto pozitivno u partiji svojih momaka - dobra je stvar što smo danas igrali finiš utakmice za razliku od Beograda gdje ga nismo igrali. To je bijeli kružić u ovome crnome, dok je prije par dana bilo obrnuto.

Za kraj se bivši trener Cibone osvrnuo na igru svoje bivše momčadi…

- Pošten rad se sigurno vrati. [Prije] su izgubili neke utakmice, a sad su dobili neke. To je sport. Ušli su u formu i prikazali puno bolju košarku – zaključio je Nazor kojemu ostaje cijeli tjedan da pripremi momčad za gostovanje u Novom Mestu.