Hrvatska
Božićna čestitka KK Zadar - 16 000 eura kazne

Božićna čestitka KK Zadar - 16 000 eura kazne

Autor: Branko Tabak

22 000 +16 000 = 38 500 eura. Za sada.

Kada je Dino Rađa u intervjuu za emisiju Sport nedjeljom poručio kako ABA liga nije besplatna jer zahtjeva od klubova velika novčana sredstva kako bi složili koliko-toliko konkurentne ekipe izazvao je različite reakcije košarkaških zaljubljenika.

U kojem smjeru je išla njegova izjava najbolje svjedoče događanja u KK Primorska koja je povlačenjem sponzora ostala bez glave (trenera) i repa (stožernih igrača).

Činjenica da klub ima besplatan smještaj u ABA ligi nije pomoglo Slovencima u očuvanju kvalitete. Ona se plaća. Hrvatski klubovi godinama broje pobjede u ovom natjecanju na prste. Mladi igrači ne dobivaju priliku jer se postavljaju ciljevi koje je s njima nemoguće ili teško ostvariti (čast izuzecima). Nažalost, kriteriji su spušteni na najniže grane. Ne razvijamo igrače jer zadovoljštinu pronalazimo u ostanku u ABA ligi.

Složili se neki ili ne, liga ne stvara igrače, već klubovi, a klupsku politiku ne vode košarkaški stručnjaci, već gospodarski i politički moćnici.

U Zadru situacija je dodatno otežana jer ovi potonji ne uspjevaju (ne znaju ili ne žele) dovesti u red dio navijača zbog čijeg je ponašanja klupska (gradska) blagajna na velikim kušnjama. Pri tome rade i kardinalne pogreške u dovođenju igračkih 'pojačanja' čime samo rasplamsavaju krizu i dodatno opterećuju blagajnu. preciznije rečeno porezne obveznike.

Za grijehe počinje na utakmici protiv Crvene zvezde Zadrani su kažnjeni s 16 000 eura. Uz 22 000 već plaćenih kazni Zadar se približio svoti od 40 000 eura. Dobar broj putnih karata i hotelskih soba od toga bi se mogao platiti.

Božićna čestitka je stigla, a tko ju je poslao ovisi o kutu gledanja. Liga kao isporučitelj, klub kao nijemi promatrač i uredni platiša ili navijači koji nikako ljubav (prema gradu, košarci i domovini) odvojiti od mržnje (prema različitima)? Ili svi po malo?