Europa i Svijet
Hrvatska
Braća Ivišić i Duje Brala povukli Hrvatsku prema prvoj pobjedi

Braća Ivišić i Duje Brala povukli Hrvatsku prema prvoj pobjedi

Skorić zabio ključnu tricu

Mlada reprezentacija Hrvatske (do 20 godina) ostvarila je prvu pobjedu na Europskom prvenstvu u grčkom Heraklionu. Nakon subotnjeg poraza od Litve 86-67 Hrvati su u nedjelju u 2. kolu skupne C bili bolji od Poljske (64-53).

Prva četvrtina nagovijestila je izjednačenu utakmicu. Hrvatska je imala dominaciju u skoku (14/8) i unutarnjoj igri, Poljaci su parirali vanjskim šutom (četiri trice) te je nakon deset minuta igre rezultat bio 15-16 za Poljsku.

Seriju pogreška s obje strane u drugoj četvrtini zaustavio je Zvonimir Ivišić koji je nakon atraktivnog zakucavanja zabio tricu za hrvatsko vodstvo 22-20. S crte slobodnih bacanja Duje Brala povećava prednost na 25-20. Kod tog rezultata propušteno je nekoliko prilika za ozbiljniji rezultatski odmak od protivnika koji je dočekao svoju dobru napadačku minutu i prešao u vodstvo 25-26.

Završnicu siromašnog prvog poluvremena obilježili su Duje Brala i Zvonimir Ivišić koji kombinirano zabijaju pet poena (2+3) za +2 na hrvatskoj strani prije odlaska u svlačionice (31-29).

Isti je dvojac nastavio dominirati i u trećoj četvrtini, a kada im se tricom pridružio drugi Ivišić, Tomislav, Hrvatska je pobjegla na osjetniju prednost 38-31.

Wojciech Siembiga tricom zaustavlja hrvatski nalet (38-34) i vraća Poljake u igru. Razigrani Tomislav Ivišić i Duje Brala nakon asistencija Stellana Rajaofera vraćaju Hrvatsku u komfor zonu (45-37). Poljska je prijetila, Hrvatska nalazila načine kako da uzvrati te je tricom Vice Zankija prvi puta stekla dvoznamenkastu prednost 51-41. Pad koncentracije u samoj završnici treće četvrtine i jedna izgubljena lopta omogućili su Poljskoj da se do ulaska u zadnju dionicu približi na šest poena zaostatka (51-45).

Nakon četiri minute igre u odlučujućoj četvrtini rezultat je glasio 53-48. Griješilo se s obje strane, a onda je sjela Bralina trica za 56-48, pa kad je sve stalo, jednu je pogodio i Luka Skorić  za 59-50. Pokazalo se da je to bio ključni trenutak susreta. Poljaci su ishitrenim vanjskim šutom tražili priključak, a nakon promašaja do izražaja bi dolazila hrvatska skakačka dominacija te je na kraju Hrvatska upisala teško izborenu, ali zasluženu pobjedu 64-53.


Zvonimir Ivišić je zabio 17 poena uz 10 skokova i jednu asistenciju. Tomislav Ivišić je također ostvario double-double učinak (13 poena, 11 skokova), a imao je i četiri asistencije. Duje Brala je uz 15 poena imao sedam skokova i tri asistencije.


“Za razliku od utakmice s Litvom u ovu smo ušli s puno energije. Iako smo napadački bili neraspoloženi, s velikom željom i super obranom smo došli do pobjede. Da je napad bolje funkcionirao bilo bi to i puno lakše ostvareno. Poljska je arhivirana, turnirski sustav natjecanja nas okreće prema novoj utakmici, prema Grčkoj”, rekao je nakon pobjede trener Jeronimo Šarin.

Hrvatska u ponedjeljak zatvara natjecanje u skupni C utakmicom s domaćinom Grčkom. Početak susreta je u 17:30 sati.