Time-out
Bruno Šundov: U dvadeset godina igrao u 27 klubova

Bruno Šundov: U dvadeset godina igrao u 27 klubova

Neobičan rekorder!

Splićanin Bruno Šundov je zasigurno svjetski rekorder, ili barem spada u sam vrh što se tiče broja klubova čije je dresove oblačio u 20 godina dugoj igračkoj karijeri. Trenutno je član Al Ahlija iz Bahreina. Barem u javnost nije procurila informacija da je promijenio klub, iako, poznavajući njegovu naviku, ne bismo se iznenadili da uskoro osvane naslov da je potpisao za neki novi, egzotični sastav, u isto takvoj destinaciji. 

Al Ahli je čak 27. klub u karijeri ovog 221 cm visokog košarkaša. Od 1997. godine traje sportski život Brune Šundova. A sve je započelo u rodnom Splitu, 1997. godine. Nakon samo jedne sezone izlazi na NBA draft i biva izabran od strane Dallas Mavericksa, i to u drugom krugu kao 35. pick. Bio je to isti draft na kojemu je Dallas izabrao Dirka Nowitzkog, jednog od najboljih igrača svih vremena, košarkaša koji još uvijek traje i koji nesmiljeno zabija i skače, iako je po godinama odavno mogao uživati u zasluženoj igračkoj mirovini. Od trofeja u njegovoj riznici nalaze se Prvenstvo i Kup Izraela te Euroliga s Maccabijem, Kup Cipra s AEL Limassolom te dva Prvenstva i jedan Kup Bugarske s Lukoil Academicom.

Šundov je 1998. godine na NBA draftu izabran kao 35. izbor od strane Dallas Mavericksa, a osim za ovu teksašku momčad u najjačoj ligi svijeta nastupao je i za Indiana Pacerse, Boston Celticse, Cleveland Cavalierse i New York Knickse i to u dva navrata. Ukupno je u svim tim klubovima postigao u prosjeku 1.7 poena i ostvario jedan uspješan skok po utakmici. Nevjerojatno i zaista pomalo i raritetno i teško ponovljivo. Bruno Šundov je zaista poseban po tome, čovjek koji je valjda prihvaćao sve ponude koje su mu stavljene na stol, igrač koji valjda nikada nije birao gdje će i za koga igrati. Zanimljivo je da je nakon što je izabran od strane Dallasa te prve mjesece stanovao u istoj zgradi zajedno s Nowitzkim. Ne znamo o čemu su pričali, kakve su želje imali, što su maštali, ali je razvidno i kristalno jasno da je fantastični Nijemac ostvario i više nego su mu predviđali, a da je Šundov postao igrač koji će ući u povijesne knjige, ali ne po uspjesima i dosezima, već po broju klubova koje je promijenio. Njegova kolekcija dresova, ako je ima gdje izloženu, zauzima veliki kvadratni prostor.

Još je jedna zanimljiva crtica iz života Brune Šundova, a tiče se razdoblja dok je igrao i živio u Dubaiju, točnije u klubu Al Shabab. U isto to vrijeme za jedan od najvećih suparnika Al Shababa nastupao je Mario Kasun, još jedan hrvatski toranj. Čak štoviše, reprezentativac, koji je isto kao i Šundov promijenio dosta klubova u karijeri. Hrvatski igrači bili su velika atrakcija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Naravno, Šundov po svom dobrom običaju nije se predugo zadržao, ali je ipak ostala želja da jednog dana po okončanju karijeri nastani se u ovo zemlji.  Ali, prije toga Bruno mora zaključiti svoj sportski put.

Vjerujemo da je vrijedno spomenuti u kojim sve klubovima i državama je igrao ovaj Div. Kao što smo već napisali, sve je započelo u Splitu, da bi se nakon toga otisnuo preko Velike Bare. U Americi je igrao za Dallas, Indianu, Boston, Cleveland i New York Knickse. Unutar tih NBA godina još je nastupao i za Leones iz Portorika, Gary Steelhead iz CBA lige, te Maccabi i Pepinster iz Belgije. Nakon povratka iz SAD-a počela je nevjerojatna putešestvija. Od Alicantea, AEL Limassola, Leona, ASK Rige, Cibone i to u razdoblju dok je na klupi bio Velimir Perasović. Odlazi nakon samo dva mjeseca u Menorcu, pa nakon toga u Donetsk, Kavalu, Valenciju, Lukoil Academicu iz Bugarske, te Osječki sokol. Igra u Hrvatskoj ligi, ali bez nekog većeg značaja, osim što je svojom pojavom bio atrakcija gdje god se pojavio. Ali, to nije sve od Brune Šundova. Uslijedila je prava egzotika, prvo Filipini pa potom Dubai, mađarski Jaszberenyi, ponovno bugarski Lukoil, nikaragvanski Toro del Norte, iranski Petrochimi i najzad Al Ahli iz Bahreina. Nevjerojatna niska klubova. Misli li Bruno Šundov stati…