Hrvatska
Čavlović: S ovom mjerom je vrlo moguće da vratimo radnu zajednicu u radni odnos

Čavlović: S ovom mjerom je vrlo moguće da vratimo radnu zajednicu u radni odnos

Nakon što je Vlada usvojile mjere za pomoć sportskim organizacijama.

Vlada Republike Hrvatske je odobrila mjere za pomoć sportskim organizacijama.

Predviđenim mjerama klubovi će za svoje radnike moći zatražiti naknadu za plaće u iznosu do 3.250 kuna za mjesec ožujak te do 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj. Planira se obuhvatiti oko 3.000 korisnika za što je prenamjenom sredstava koja su bila rezervirana za natječaje osigurano oko 40 milijuna kuna.

Kako bi se krenulo u što hitniju realizaciju donesenih mjera Vlada RH je u hitnu proceduru u Hrvatski sabor uputila Zakon o dopunama Zakona o sportu kojim će se regulirati usvojene mjere. Nakon usvajanja Zakona u Hrvatskom saboru raspisat će se poziv i krenuti s isplatom naknada svim korisnicima koji će zadovoljavati propisane uvjete.

Uvjeti dobivanja mjera još uvijek nisu poznati, no, ukoliko ih KK Cibona bude ispunjavala, obnovit će se ugovori s radnom zajednicom.

Tomislav Družak, glavni tajnik SDUŠ-a:

Riječ je o djelatnicima koji ne primaju plaću, odnosno, klubovi nemaju refundacije za njihove plaće već sredstva za plaće ostvaruju iz vlastitih prihoda. Riječ je o ljudima koji imaju ugovore o radu i svima koji su imali ugovore i prije 1. ožujka, kako bismo izbjegli nekakve manipulacije, da se ne bi sad netko naknadno sjetio.

Središnji državni ured za šport poslat će i prijedlog Stožeru civilne zaštite u kojem će prezentirati plan kojim bi se omogućilo da vrhunski sportaši u strogo kontroliranim uvjetima mogu obavljati trenažne procese.

Domagoj Čavlović, direktor Cibone:

S ovom mjerom je vrlo izvjesno i moguće da vratimo radnu zajednicu u radni odnos. Još nisu poznati uvjeti dobivanja ovih mjera, no ukoliko ih budemo ispunjavali povući ćemo radnike s burze. Vjerujem kako je naš potez da pošaljemo radnu zajednicu na burzu koji je imao glasan odjek u javnosti, pripomogao donošenju ovakvih mjera. Pozdravljam ovu odluku i vjerujem da će to imati veliki utjecaj na to da se sport spasi i da ostane bitna grana.