Europa i Svijet
Hrvatska
Cedevita upisala i peti poraz u Eurokupu

Cedevita upisala i peti poraz u Eurokupu

Autor: Paulo Sarić

Igra li Yannick Franke samo protiv hrvatskih momčadi?

Cedevita je pred nekoliko desetaka gledatelja rezultatom 77-81 poražena od talijanskog Trenta na oproštaju od domaće publike u europskim natjecanjima. Momčad Jurja Zdovca u susret je ušla oslabljena neigranjem Roka Lenija Ukića koji je zbog viroze propustio utakmicu pa joj nije pomogao ni prijevremeni povratak dugo vremena ozlijeđenog Ivana Ramljaka.

Domaćini su dobro otvorili dvoboj, no momčad koju s klupe vodi Maurizio Buscaglia je odmah odgovorila s 0-12 i preuzela rezultatsku inicijativu. Trener Zdovc je prvu četvrtinu započeo bez svog stožernog igrača Andrije Stipanovića koji je prosjedio punih deset minuta što su gosti iskoristili da zabiju čak 28 koševa i s plus pet uđu u drugu dionicu. Oba su trenera bili nezadovoljni obrambenim izdanjima svojih momčadi na otvaranju utakmice pa smo u nastavku vidjeli puno veću agresivnost na defenzivnom dijelu terena te posljedično i manji broj koševa.

Trento je i u takvoj igri bez problema održavao prednost i u nekoliko navrata odlazio i na osam razlike, no nikako se nije uspijevao odvojiti na dvoznamenkastu prednost. U talijanskim je redovima posebno raspoložen bio lanjski igrač Zadra Yannick Franke kojeg je hrvatska košarkaška javnost dobro upoznala u reprezentativnom dvoboju protiv Nizozemske kada je momčadi Ivice Skelina ubacio 24 koša. Premda mladi Nizozemac jako malo participira u domaćem prvenstvu, izgleda kao da ima poseban motiv protiv hrvatskih momčadi te je Cedeviti večeras ubacio 14 koševa za nešto više od 11 minuta na parketu u prvom poluvremenu.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Na odmor otišlo s 34-42 za goste, a premda je hrvatski prvak košem Stipanovića na otvaranju treće dionice smanjio na minus šest ubrzo se probudio Ojars Silins koji je povezao osam koševa i odveo svoju momčad na dvoznamenkastu prednost (36-50). Iako se Cedevita pokušavala ekspresno vratiti u utakmicu, gosti su se raspucali. Prvo je novu tricu ubacio visoki Latvijac, da bi minutu kasnije još jednu dodao i Franke pa je učas bilo plus 19 za Trento (40-59).

Vodili su Talijani i 21 razlike krajem treće četvrtine, no Zagrepčani su se u nedostatku napadačkih rješenja preorijentirali na dalekometni šut. Dvije trice je ubacio mladi Toni Perković, a jednu Krušlin pa su u samo tri minute prepolovili zaostatak da bi nakon pogreške gostujućeg centra koji je dirao obruč prilikom slobodnog bacanja Cherryja prišli i na jednoznamenkasti zaostatak (60-69).

Koliko je košarka zanimljiva igra pokazao je Markota koji napad kasnije kada je novom tricom vratio Vitamine na samo minus šest (65-71), pa se u posljednjih šest minuta, praktički ni iz čega, ušlo s otvorenim rezultatom.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Ipak, kvaliteta gostiju je do kraja došla do izražaja pa je Zdovčeva momčad i peti put u drugoj fazi Eurokupa morala potpisati kapitulaciju. Franke je vezao šest koševa i odbio napad hrvatskog prvaka te su bodovi otišli u Južni Tirol.

Goste je do pobjede vodio Yannick Franke koji je završio s 21 poenom i četiri skoka, dok je Ojars Silins dodao 16. Najefikasniji u domaćim redovima bio je Filip Krušlin s 21 košem i šest skokova, a vrijedi istaknuti i dobru predstavu mladoga Tonija Perkovića koje je za 17 minuta na parketu ubacio deset poena i uhvatio pet skokova.