Europa i Svijet
Češka bolja od Poljske

Češka bolja od Poljske

Autor: Teo Cilar

Češka se na ovom prvenstvu plasirala bolje od SAD-a.

Češka i Poljska odigrale su nakon Srbije i SAD-a jednu neizvjesnu utakmicu u kojoj su Česi na kraju slavili s 94:84 (23:23, 20:12, 21:28, 30:21).

Nakon što su prvu četvrtinu završili poravnati na 23:23, Češka je u drugoj potpuno nadigrala Poljsku i na odmor odlazi s osam poena prednosti. Poljska se u drugom poluvremenu vratila na teren puno bolja i u trećem periodu smanjuju razliku na samo poen zaostatka. 

Iako su u nekoliko navrata dolazili na poen zaostatka, nikako nisu uspjeli povesti, ali to se konačno desilo na minutu do kraja treće četvrtine kada polaganjem A.J. Slaughtera vode 63:62. Tomas Satoransky je postigao posljednje poene u tom periodu za minimalno vodstvo Češke. 

Češka je u posljednjoj dionici otišla na šest poena prednosti, ali Poljska se opet vratila i na 6:25 do kraja ponovo vodi koševima Slaughtera, ali opet ne za dugo jer Jaromir Bohacik brzo postiže tricu. Poljska je na 3:41 do kraja opet došla do minimalnog vodstva košem Slaughtera, ali opet su ga ekspresno brzo izgubili, ovaj puta ga je poništio Ondrej Balvin. Od tog trenutka Češka puno bolja, a utakmicu zaključuju serijom 14:5 za zasluženu pobjedu i plasman ispred SAD-a, ali i utakmicu za peto mjesto protiv Srbije!

Češka je u ovom susretu imala čak tri igrača s preko 20 poena. Vojtech Hruban je zabio 24 uz 12 skokova i 3 asistencije, Satoransky je ubacio 22 i opet odlično razigravao momčad s 12 asistencija uz 4 skoka, a Bohacik je postigao 21 poen uz 3 skoka. Kod Poljske najbolji Adam Waczynski s 22 poena, 4 skoka i 4 asistencije, Slaughter je zabio 12 uz 10 asistencija i 3 skoka, a Damian Kulig je postigao također 12 uz 7 skokova.