Europa i Svijet
Češka šokirala Tursku, Grčka se namučila protiv Novog Zelanda

Češka šokirala Tursku, Grčka se namučila protiv Novog Zelanda

Autor: Teo Cilar

Nakon šoka i poraza od SAD-a, Turska psihički nije bila spremna pa u idući krug ide Češka.

Iako se očekivalo da uz Amerikance u idući krug iz skupine E ide Turska, to se nije dogodilo. Češka je danas bila bolja i potpuno zasluženo će u drugi krug natjecanja. Protiv Turske su slavili s uvjerljivih 91:86 (22:16, 21:19, 23:25, 25:16). Turci se nisu uspjeli oporaviti od utakmice protiv SAD-a kojima su poklonili pobjedu. 

Grčka je također bila potresena porazom od Brazila. Vidjelo se to na utakmici protiv Novog Zelanda koji im nije dao da se opuste, ali ipak je na kraju presudila individualna kvaliteta koje Grci imaju puno više. Dobili su s 103:97 (28:19, 23:25, 20:22, 32:31). Grčka će tako u drugi krug uz Brazil iz ove skupine, a kako su bili drugi, oni će u subotu odmah igrati protiv Amerikanaca i ta će im utakmica biti sudbonosna. Žele li ostati u igri za četvrtfinale, moraju dobiti, ako izgube idu u borbu od 9. do 16. mjesta. 

Turska je krenula bolji i došla do vodstva 9:4 i 11:6, ali kako je utakmica odmicala sve dalje, Češka je bila sve bolja i bolja. Tako su minus pet do kraja četvrtine pretvorili u plus šest. Zaigrali su Turci opet nešto bolje u drugoj četvrtini i to im je donijelo vodstvo 27:26 poslije trice Furkana Korkmaza, ali nije dugo trajalo jer Blake Schilb na drugoj strani vraća istom mjerom za vodstvo Češke. To vodstvo nakon trice Korkmaza ujedno je bilo i posljednje na utakmici za Tursku. Češka je do kraja četvrtine otišla na osam poena prednosti. 

Uspjeli su u trećem periodu Turci izjednačiti rezultat, ali odgovor Češke bio je žestok pa zakucavanjem Ondreja Balvina na dvije i pol minute do kraja perioda bježe na plus 11. Uspjela je Turska smanjiti na minus šest do ulaska u posljednju dionicu i tako oživjeti nade za preokret u odlučujućih deset minuta utakmice. Češka je kontrolirala rezultat i otišla na dvocifrenu prednost, ali se Turska na tri minute do kraja vratila na minus šest. Tada Boldvin, Tomas Satoransky i Jaromir Bohacik serijom 6:0 riješavaju pitanje pobjednika za veliki šok turskih navijača i veliko slavlje Češke. 

Vojtech Hruban najbolji kod Čeha s 18 poena, 4 skoka i 4 asistencije, Balvin je ubacio 17 uz 11 skokova, a Patrik Auda 16 uz 9 skokova. Kod Turske Cedi Osman 24 poena, 3 skoka i 3 asista dok je Korkmaz zabio 16 uz 4 skoka. 

Iako je Grčka konstantno bila u vodstvu, Corey Webster i društvo nisu im dali da se opuste niti malo. Grčka je dobila prvi period s devet poena viška, a na poluvrijeme odlaze s plus sedam. Grčka je u trećem periodu pobjegla na 13 poena prednosti, ali Novi Zeland se uporno vraćao te u jednom trenutku došao na minus četiri. U posljednju je dionicu Grčka ušla s pet poena prednosti, a nakon dvije minute igre u četvrtoj četvrtini imali su plus 12. Minuta odmora dobro je došla Novom Zelandu jer su se vratili na pet poena minusa, ali nisu mogli bliže od toga. Grčka je u nastavku utakmice pa sve do kraja kontrolirala rezultat, a Novozelanđani su tek na kraju spustili s dvocifrene razlike na šest koševa minusa. 

Corey Webster još je jednom briljirao i ubacio 31 poen uz 4 asistencije, Tom Amercrombie je postigao 18 uz 6 skokova, a Tai Webster 17. Kod Grčke najbolji Giannis Antetokounmpo s 24 poena, 10 skokova i 6 asistencija, Ioannis Papapetrou je zabio 16, a Nick Calathes 14 uz 5 asistencija i 4 skoka.