Europa i Svijet
Hrvatska
Češka tricama zaustavila pobjednički niz Hrvatske

Češka tricama zaustavila pobjednički niz Hrvatske

Autor: Branko Tabak

U nedjelju protiv Španjolske.

Mlada hrvatska reprezentacija je u četvrtom susretu FIBA European Challengera u Brnu doživjela prvi poraz. Češka je slavila 68-81.

Izuzetna preciznost s obje strane obilježila je početak susreta pa je nakon nepune četiri minute Češka imala vodstvo 14-17. Lovro Gnjidić i Boris Tišma su pogodili po dvije trice bez promašaja, a na drugoj strani Ondrej Hanzlik je gađao s iste udaljenosti 3-3. Češka obrana je zadavala dosta problema Hrvatima u napadu, do koševa se stizalo teško, a kada bi se izborila slobodna bacanja ruka bi zadrhtala pa se nakon četiri povezana promašena ‘slobodnjaka’ (Porobić, Buljan) Hrvatska morala suočiti s činjenicom da se nakon prve četvrtine nalazi u minusu od sedam poena (19-26).

U drugoj četvrtini na svako hrvatsko približavanje domaćini bi odgovorili tricom. Puno toga je u igri Repešine momčadi bilo na leđima vanjske liniji. Čekao se uobičajeni doprinos Mateja Bošnjaka i Tomislava Buljana na koje su se, očito poučeni porazima od Hrvatske u dvije pripremne utakmice, Česi dobro pripremili. Individualna kvaliteta Lovre Gnjidića i Borisa Tišme držala je Hrvate ‘tu negdje’ (34-38), a za potpuno približavanje nedostajao je napadački doprinos ostalih. Do kraja prvog poluvremena nije ga bilo pa su se Česi novom tricom, ovoga puta Martina Svobode, vratili na +7 (34-41).

Ni nakon povratka iz svlačionica nije bilo pomaka. Tišma i Gnjidić Hrvatsku su tricama približili na 40-44, ali za dalje je trebala još nečija ‘ispružena ruka’. Česi su igrali tečnije u napadu i agresivnije u obrani što je rezultiralo dvoznamenkastim vodstvom u 26. minuti igre (42-52).

Buljan, Porobić, Buljević i Bošnjak su kapitalizirali odlične obrambene minute u kojima je Hrvatska zbunila Češku te se u završnici treće četvrtine prišuljala na 50-53. Česi Hanzlikovom tricom dolaze do zraka, a Buljević polovični uspjehom s linije slobodnih bacanja zatvara ovu dionicu (51-56).

Matej Bošnjak zabija na otvaranju posljednje četvrtine za 53-56, ali sjajni Hanzlik novom tricom opet gura Hrvatsku prema natrag. Njegove su trice padala u svim ključnim trenucima utakmice. Takav je bio i ovaj nakon kojeg Češka bježi na 53-65. Do kraja utakmice ostalo je 7 minuta. Dovoljno vremena za novi početak lova za zaostatkom. Bošnjak je povezao četiri poena nakon što su ga sjajno poslužili Tišma i Gnjidić (57-65), pa su Rašić i Buljan napravili dodatni korak prema egalu (61-67) pe je, ovoga puta Richard Balint pogodio tricu za 61-70. Otpor Hrvatske je tu slomljen, a razigrani i rasterećeni domaćini su odličnu igru okrunili uvjerljivom pobjedom

Lovro Gnjidić je postigao 21 poena uz 6 skokova i 4 asistencije. Boris Tišma je uz 13 poena imao 7 skokova i 2 asistencije, Matej Bošnjak uz 11 poena 3 skoka, a Tomislav Buljan uz 10 poena 6 skokova.
Čehe je predvodio trio Ondrej Hanzlik (24 poena, 6 trica), David Bohm (17 poena, 12 skokova, 5 asistencija) i Richard Balint (13 poena, 3 skoka, 7 asistencija).

KOMPLETNA STATISTIKA

U nedjelju s početkom u 14:30 sati Hrvatska se sastaje sa Španjolskom koja je u dosadašnjem dijelu turnira ostvarila tri pobjede i poraz od Češke (71-65). Prijenos utakmice možete pratiti OVDJE.