Europa i Svijet
Četiri abaligaša izabrana na noćašnjem draftu

Četiri abaligaša izabrana na noćašnjem draftu

Autor: Paulo Sarić

Mega je ponovila svoj lanjski uspjeh kada su joj odabrana tri igrača.

Noćas je u New Yorku održan 71. NBA draft na kojemu je 25 momčadi biralo novake u ligi. Draft će ući u povijest kao najmlađi ikad i prvi u kojemu je prvih deset igrača izabranih sa sveučilišta imalo tek jednu godinu iskustva u NCAA ligi. Prvim je izborom očekivano biran Markelle Fultz koji će svoju profesionalnu karijeru započeti u redovima Philadelphia 76sa, dok je svakako najeksponiraniji Lonzo Ball, kao što se već mjesecima najavljivalo, drugim izborom završio u Los Angelesu, u redovima Lakersa. Boston je trećim pickom birao Jaysona Tatuma, svestranog krilnog igrača s Dukea koji je našim ljubiteljima košarke ostao u lijepom sjećanju zbog blokade koju je na Svjetskom prvenstvu U-19 prije dvije godine dobio od Nika Slavice. Dragan Bender u Phoenixu je za novog suigrača dobio talentiranog i izuzetno atletičnog Josha Jacksona, dok je Vlade Divac u Sacramento odlučio dovesti ljevorukog razigravača De'Aarona Foxa. Na sedmom i osmom mjestu su birana dva Europljanina, Finac Lauri Markkanen i Francuz Frank Ntilikina, dok je u Dallas sletio Dennis Smith Jr. Prvi centar biran na ovogodišnjem draftu, Zach Collins, zaključio je listu prvih deset igrača odlaskom u Portland.


Noćas nije pročitano ime niti jednog hrvatskog igrača, no izabrana su četiri košarkaša koja su se natjecala u prošloj sezoni ABA lige. Mega Leks, tj. po novome Mega Bemax, je ponovio svoj lanjski uspjeh te su mu čak tri igrača izabrana od strane NBA klubova. Sva tri u drugoj rundi. Najviše plasiran od njih bio je Slovenac Vlatko Čančar koji će se priključiti Nikoli Jokiću u Denveru. MVP Adidasova Eurocampa Ognjen Jaramaz 58. izborom je završio u New York Knicksima, dok je posljednjim 60. pickom odabran Francuz Alpha Kaba.

Ipak, prvo pročitano ime bilo je ono australskog krilnog centra Jonaha Boldena kojeg je 36. odabirom izabrala Philadelphia. Iako je nedavno potpisao dvogodišnji ugovor s prvakom regionalne lige Crvenom zvezdom pojavile su se špekulacije da bi se Australac mogao već iduće sezone pridružiti Dariju Šariću u redovima 76sa.