Hrvatska
Četiri momčadi kreću u Ligu za prvaka s istim omjerom, u Ligi za ostanak svaka utakmica je kvalifikacijska

Četiri momčadi kreću u Ligu za prvaka s istim omjerom, u Ligi za ostanak svaka utakmica je kvalifikacijska

Autor: Branko Tabak Photo: KK Split - Ivica Čavka

U petak kreće druga faza natjecanja u HT Premijer ligi

Nakon što se 12 klubova HT Premijer lige nakon 22 kola dvokružnog natjecanja  poredala od 1. do 12. mjesta započinje sljedeća faza natjecanja.

Šest prvoplasiranih momčadi nastavljaju prvenstvo u Ligi za prvaka, a preostalih šest u Ligi za ostanak uz prenošenje svih osvojenih bodova iz prvog dijela natjecanja.

Liga za prvaka odredit će pozicije za doigravanje od prvog do šestog mjesta. Liga za ostanak dat će imena preostala dva sudionika doigravanja (prvoplasirana i drugoplasirana momčad) te odlučiti tko će ispasti (posljednjeplasirana momčad), a tko u dodatne kvalifikacije za ostanak (pretposljednjeplasirana momčad).

U Ligu za prvaka četiri momčadi ulaze potpuno izjednačene s istim omjerom pobjeda i poraza 17-5.

Zadar je prvi, Cibona, druga, Split treći, a Cedevita Junior četvrta. Taj poredak je posljedica činjenice da je u zatvorenom krugu ovih momčadi Zadar za nijansu bolji od ostalih. U deset kola Lige za prvaka puno se toga može promijeniti, a o tome tko će s bolje pozicije, koja donosi prednost domaćeg terena, krenuti u doigravanje odlučivat će sitnice.

Baš kao i u Kupu Krešimira Ćosića na čijoj su završnici nastupili isti klubovi, a trofej osvojila Cibona, izgledi za osvajanje startne jedinice su svima po 25 posto. Zadru koncepcijski odgovara Split, Splitu Cibona, a Ciboni Zadar. Cedevita Junior je tek ušla u HT Premijer ligu i već dogurala do borbe za naslov najboljeg u državi, a kao takva je najrasterećenija i vrlo opasan protivnik svima.

Preostala dva člana Lige za prvaka su Gorica, koju  je Cedevita Junior potisnula iz hrvatske košarkaške velike četvorke, i Zabok kojem je ovo povijesni uspjeh. Ove dvije momčadi su ‘plutajuće mine’ i baš bi one mogle odrediti konačni poredak uoči doigravanja. Zabočani su u ludoj završnici prvog dijela natjecanja preskočili momčad Škrljeva i uvrstili se u gornji dom hrvatske košarke.

Škrljevo će tako nastupiti u Ligi za ostanak u koju kreće s deset pobjeda, tri više od najbližih pratitelja Furnira i Alkara. Osim Dubravaša i Sinjana veliku borbu za ostanak vodit će Vrijednosnice Osijek i Šibenka (po šest pobjeda) i zadarska Puntamika koja ih ima pet. Zanimljivo je da će netko od ovih ekipa koje će se do zadnje lopte boriti za očuvanje statusa premijerligaša završiti na 8. mjestu i tako dobiti priliku da se kroz doigravanje bori za naslov prvaka Hrvatske. Na taj način svaka utakmica ima značaj kvalifikacija, bilo za plasman u doigravanje, bilo za ostanak u ligi.

Uoči početka ove faze natjecanja došlo je i do promjena u sastavima momčadi. Tako je Cedevita Junior potpisala Ivana Vučića, a Gorica Luku Tomasa. Zanimljivo je da su obojica donedavno nosili dres Puntamike koja je u svoje redove dovela Emilija Banića i Tonija Ćutuka. Zaboku su se priključili Lovro Buljević i Marko Jurič, dok je klub napustio Filip Vranješ. Šibenka nastavak natjecanja dočekuje jača za Richarda Devona Thomasa.

U 1. kolu Lige za prvaka u petak 18. ožujka Cibona je domaćin Gorici (17 sati), Zadar Zaboku (18 sati), a Split Cedeviti Junior (19 sati).

U subotu će se u Ligi za ostanak sastati Škrljevo i Sonik Puntamika (18 sati) te Alkar i Šibenka (19 sati), a u nedjelju Furnir i Osijek (17 sati).