Hrvatska
Regija
Cibona bez Žorića prelomila susret

Cibona bez Žorića prelomila susret

Autor: Paulo Sarić

Preuzimanjem do pobjede u Baru.

Cibona došla do prve regionalne pobjede pod vodstvom novog trenera Ante Nazora. Zagrepčani su na gostovanju slavili protiv Mornara rezultatom 78-82 i prekinuli niz od četiri uzastopna poraza u Jadranskoj ligi. Dvoboj je riješen u posljednje tri minute kada se gostujući trener odlučio na preuzimanje i time otupio oštricu crnogorskog napada što mu je donijelo vrijedan trijumf.

U prvoj smo četvrtini gledali dvoboj dvaju centara – Luke Žorića i Uroša Lukovića u kojemu je potonji imao bolju podršku suigrača pa je semafor nakon deset minuta pokazivao 23-19 za domaćine koji su bolje otvorili i drugu dionicu. Marko Mijović je položio za plus šest Mornara, no onda je krenula serija Cibosa. Raspucao se Ivan Novačić koji je konačno pokazao zašto je lani bio jedan od najboljih igrača hrvatske lige. Zadranin je ugradio 12 poena u seriju Zagrepčana 3-21 koja je u potpunosti preokrenula tijek susreta. Cibona je zaigrala izvrsnu obranu, a domaćini punih sedam minuta nisu postigli koš iz igre pa su Vukovi u dva navrata došli i do plus 13 (28-41 i 31-44). Ipak, Mornar je drugu četvrtinu završio serijom 8-2 te se na odmor otišlo s plus sedam za hrvatski sastav (39-46).

FOTO: Mornar MEDIA Pro

Domaćini su nastavili u dobrom ritmu u kojemu su zatvorili prvo poluvrijeme te su treću dionicu otvorili serijom 9-0 koja se, računa li se i prvi dio protegla i na 12-0 ili, ako hoćete 17-2 i preokrenuli rezultat. Raspucan je bio Derek Needham koji je ubacio devet koševa u kratkom roku i prometnuo se u prvo ime crnogorskog sastava. Razbudilo je to Cibonu koja je nakratko odgovorila preko svog veteranskog trojca te se ponovno vratila u vodstvo. Završnica je pripala momčadi Mihaila Pavićevića, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s minimalnom prednošću Crnogoraca.

Narednih se sedam minuta igralo koš na koš, a susret je prelomljen tri minute prije kraja nakon izlaska Žorića iz igre. Hrvatski je reprezentativac s ovoljetnog EuroBasketa tražio prekršaj prilikom šuta, no njegov je sugrađanin Tomislav Hordov procijenio da kontakta nije bilo te je visokom Zadraninu dosudio tehničku pogrešku. Nazor je potom povukao nervoznog Žorića na klupu i odlučio se na preuzimanje koje je izvrsno funkcioniralo i praktički donijelo pobjedu Ciboni. Mornar je nastavio tražiti pick igru koju je odmorni i neusporedivo brži Melvin mogao lakše pratiti, pa su gosti napravili seriju 0-6 kojom su prelomili utakmicu.

Vukove je do druge gostujuće pobjede u ABA ligi nosio zadarski dvojac Novačić-Žorić s po 23 ubačena koša, dok je najbolji kod domaćina bio Needham s poenom više. Cibona se nakon deset kola nalazi na diobi sedmog mjesta s omjerom 4-6, samo pobjedu od pozicije koja vodi u doigravanje.